Visual Browsing

Βρούτσης: Πρόσθετη παρέμβαση στήριξης των επιστημόνων το Μάιο

Βρούτσης
Μεγάλο το πλήγμα στο ΑΕΠ από τον κορωνοϊό σύμφωνα με τον Βρούτση © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Θα λάβουν ακόμα το ποσό των 800 ευρώ
  • A-
  • A+
0
Εκτός των 600 ευρώ που θα λάβουν τον Απρίλιο, οι επιστήμονες θα έχουν πρόσθετη οικονομική ενίσχυση ύψους 800 ευρώ το Μάιο, σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση.

Την υλοποίηση νέας παρέμβασης που θα ενισχύσει με επιπλέον 800 ευρώ τους επιστήμονες προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης. Πρόκειται για μία επιπρόσθετη ενίσχυση εκτός των 600 ευρώ που θα λάβουν αυτό το μήνα οι δικαιούχοι ενώ το ποσό θα είναι καθαρό και αφορολόγητο. 

«Τους επιστήμονες τους σεβόμαστε, τους τιμούμε και είναι στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας. Το επιστημονικό δυναμικό, οι παραγωγικοί φορείς και οι αυτοαπασχολούμενοι, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια που θα κάνουμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας: «Γι' αυτόν το λόγο, φροντίσαμε να δοθεί το ποσό των 600 ευρώ και έχουμε δεσμευτεί ότι αυτό το ποσό θα το λάβουν όλοι μέσα στον Απρίλιο».

Ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί, μέσω μίας επιστημονικής διαδικασίας τηλεκατάρτισης, η οποία θα παρέχει και πιστοποιητικό. «Δεν υποτιμούμε την επιστημονική συγκρότηση των επιστημόνων, αλλά, μέσω αυτής της διαδικασίας, τους ενισχύσουμε ουσιαστικά. Τα χρήματα θα είναι καθαρά, αφορολόγητα, μη συμψηφιστέα και μη κατασχετέα» διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας.

Τόνισε δε, ότι σύντομα θα αναρτηθεί η πρόσκληση και, κατόπιν της πρόσκλησης, την άλλη Πέμπτη, οι επιστήμονες, που υπολογίζονται σε 180.390, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η πρώτη πληρωμή (400 ευρώ) θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Πέμπτη σε όλους ανεξαιρέτως που θα έχουν ενεργοποιήσει το voucher, ενώ υπογράμμισε ότι ο οικονομικός προγραμματισμός και «το πρόγραμμα που έχουμε κάνει για τους επιστήμονες της χώρας μας είναι ότι, μέχρι το τέλος Απριλίου, θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα 200 ευρώ».

Σχετικα
Γιάννης Βρούτσης: Η «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ασπίδα προστασίας για όλους
Γιάννης Βρούτσης: Η «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ασπίδα προστασίας για όλους

«Αμέσως μετά το πρόγραμμα για τους επιστήμονες των 600 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, θα υπάρξει νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για τα 800 ευρώ, δηλαδή θα τους ενισχύσουμε με τα 800 ευρώ, τον Μάιο» επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι ο οικονομικός προγραμματισμός γίνεται με σχέδιο, με μεθοδικότητα και με ευθύνη, «γιατί πάνω από όλα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το βάθος και την ένταση της κρίσης, που κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι».

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε: «Είχαμε δεσμευτεί για δύο πράγματα: να διευρύνουμε την περίμετρο όλων των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί και, πράγματι, αυτό ολοκληρώνεται σήμερα, καθώς θα μπουν οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) όλων των πληγεισών επιχειρήσεων, που ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών. Το 86% των επιχειρήσεων που αντιστοιχούν σε ΚΑΔ, μπαίνουν κάτω από την "ομπρέλα" της προστασίας των οικονομικών ευεργετημάτων του κράτους. Ταυτόχρονα, έχουμε πει ότι και η χρονική περίμετρος θα διευρυνθεί και τον Μάιο, καθόσον θα επεκταθεί η χρονική διάρκεια της κρίσης. 'Αρα, είμαστε έτοιμοι για Μάρτιο, Απρίλιο και για Μάιο.

Σχετικα
Βρούτσης: Στις 2 Ιουνίου, η αύξηση των επικουρικών συντάξεων
Βρούτσης: Στις 2 Ιουνίου, η αύξηση των επικουρικών συντάξεων

»Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε και να μένουμε σπίτι, γιατί η κρίση της πανδημίας στην Ελλάδα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις δικές μας ενέργειες. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Όσο πιο καλά συμπεριφερθούμε, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση».

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε επίσης ότι κοινός παρονομαστής όλων των μέτρων είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Αναφορικά με το δώρο Πάσχα, ο κ. Βρούτσης αποσαφήνισε ότι θα καταβληθεί κανονικά στους εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί. Όμως, όπως διευκρίνισε, σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις μεταφέρεται η καταβολή του, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. 

«Εδώ υπήρξε μία σημαντική παρέμβαση του πρωθυπουργού και, μέσω των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, έγινε η εξαγγελία ότι το συμπληρωματικό τμήμα του δώρου Πάσχα, που θα χάσουν οι εργαζόμενοι, λόγω μη δεδουλευμένων για το τμήμα του Μαρτίου και τον Απρίλιο, θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5