Πολιτικη & Οικονομια

O ελιτισμός κάνει κακό στην υγεία

Είναι προφανές ότι ανάμεσα στην υγεία των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων ο Μπόρις Τζόνσον επιλέγει το δεύτερο

Εύα Στάμου
Εύα Στάμου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη Βρετανία
© EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA / POOL

Γιατί ο Μπόρις Τζόνσον δεν θεωρεί αναγκαία τα αυστηρά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που έχουν ληφθεί στις περισσότερες χώρες.

Πανικός επικρατεί στα βρετανικά Μέσα Μαζικής Δικτύωσης μετά την ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον ότι ακολουθεί την γραμμή του Επιστημονικού Υπεύθυνου του Βρετανικού κράτους, Πάτρικ Βάλας, που δήλωσε στο BBC ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να διευρύνει την κορύφωση της επιδημίας με σκοπό να δημιουργηθεί μακροπρόθεσμα ανοσία στον πληθυσμό. Ο Τζόνσον, υιοθετώντας την άποψη του επιστημονικού του συμβούλου του, έκανε λόγο για “herd immunity’”, δηλαδή για ανοσία της αγέλης, μια θεωρία σύμφωνα με την οποία, από τη στιγμή που αρκετοί άνθρωποι θα έχουν εκτεθεί στον ιό, παύει να αποτελεί θανάσιμη απειλή και μετατρέπεται σε μια απλή, εποχιακή γρίπη.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δεν θεωρεί συνεπώς αναγκαία τα αυστηρά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που έχουν ληφθεί πλέον στις περισσότερες χώρες. Η λύση, υποστηρίζει ο Τζόνσον, δεν είναι να κλειδωθεί η χώρα και να μπουν όλοι σε καραντίνα, αλλά να μεταδοθεί ο ιός ελεύθερα ώστε το μεγαλύτερο μέρος πληθυσμού να αποκτήσει ανοσία.

Αφενός, φαίνεται ότι ο Τζόνσον ανησυχεί για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε η λήψη αυστηρών μέτρων περιορισμού. Αφετέρου, έχει απαλλαγεί από την έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των φορέων που επιτηρούν την τήρηση των βασικών κανόνων για τη δημόσια υγεία.

Είναι προφανές ότι ανάμεσα στην υγεία των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων ο βρετανός πρωθυπουργός επιλέγει το δεύτερο. Ακόμη και αν η θεωρία της αγέλης έχει κάποια ευλογοφάνεια για να επιφέρει θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου θα υπάρξουν αναπόφευκτα πολλά θύματα.

Ο Τζόνσον είναι απίθανο να μην αντιλαμβάνεται ότι στην πλειονότητά τους τα θύματα αυτά θα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και, φυσικά, στους φτωχότερους πολίτες που δεν θα έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή πρόληψη και θεραπεία.

Άνθρωποι που βιοπορίζονται από χειρωνακτικές εργασίες ή που δεν έχουν την πολυτέλεια εκτεταμένης απουσίας από την εργασία τους, θα γίνουν δυστυχώς η πρώτη γραμμή υπεράσπισης ενάντια στον ιό, χρησιμοποιούμενοι ως παράπλευρες απώλειες προκειμένου να μην κινδυνεύσει η οικονομική ευρωστία της Βρετανίας.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου που θα δημιουργηθούν από την πολιτική του Τζόνσον είναι ως έναν βαθμό αυτές στις οποίες ο ίδιος στηρίχθηκε για να διασφαλίσει τις ψήφους που χρειαζόταν ώστε να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός Ευρώπης.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει μια πολιτική που οι επιπτώσεις της στους πολίτες θα διαφέρει ανάλογα με την ηλικιακή ή την οικονομική ομάδα στην οποία ανήκουν. Η απαξίωση τμήματος του πληθυσμού από τον βρετανό πρωθυπουργό, φαίνεται ότι είναι η άλλη όψη της λαϊκίστικης ρητορικής που χρησιμοποίησε για να επιτύχει το Brexit.

Προσοχή: ο ελιτισμός, όπως και ο λαϊκισμός, βλάπτει σοβαρά την υγεία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ