1821 Digital Gallery

Μητσοτάκης σε Κουρτς: Συνεργασία με Τουρκία αλλά όχι με εκβιασμούς

Κυριάκος Μητσοτάκης - Σεμπάστιαν Κουρτς
Κυριάκος Μητσοτάκης - Σεμπάστιαν Κουρτς © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
«Υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη, για να προλάβουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού»
  • A-
  • A+
0
«Η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με την Τουρκία, αλλά με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Σεμπάστιαν Κουρτς

«Ευχαριστώ για τα θερμά λόγια και θερμή υποδοχή στη Βιέννη. Ικανοποίηση που είμαι εδώ. Οι συζητήσεις μας ήταν εξαιρετικά γόνιμες. Απλώθηκαν σε πολλά θέματα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του στη Βιέννη με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το γεγονός ότι αυτές τις ώρες φτάνει στην Ελλάδα η αυστριακή συνδρομή για μεταναστευτικό δηλώνει πολλά, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Το προσωπικό και τεχνικά μέσα που μας διαθέσατε θα βοηθήσουν στην αποτροπή απόπειρας μαζικής εισόδου στα σύνορα από την Τουρκία. Στον Έβρο θα κυματίζει η ελληνική και η αυστριακή και η κυπριακή σημαία και σε λίγο και άλλες σημαίες που συνδράμουν στην πράξη».

Περαιτέρω ο πρωθυπουργός επισήμανε πως ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει τη συμπαράσταση της Αυστρίας στην υπεράσπιση των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. «Έρχομαι από το Βερολίνο όπου διαπιστώθηκε η κοινή θέση και με την Καγκελάριο Μέρκελ, συμπλήρωσε.

Επίσης, ο κατέστησε σαφές ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της κρίσης και στον Έβρο, όπου πρέπει να απομακρυνθούν αυτοί οι άνθρωπο, αλλά και στα νησιά όπου τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί πρόοδος καθώς οι ροές ήταν μηδενικές. «Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Φιλοδοξία μας να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, δράττοντας τις ευκαιρίες»

Σχετικα
Μητσοτάκης: Θα δημοσιοποιούμε διεθνώς όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στην περιοχή μας
Μητσοτάκης: Θα δημοσιοποιούμε διεθνώς όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στην περιοχή μας

Ο κ. Μητσοτάκης, σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας- Αυστρίας, είπε «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα». «Χαίρομαι που ο καγκελάριος αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάνουμε. Ειδικά στον τουρισμό μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Πάνω από 500.000 Αυστριακοί επισκέπτονται τη χώρα μας χειμώνα καλοκαίρι», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως οι δύο ηγέτες συζητήσανε «για ανταλλαγή τεχνογνωσίας».

Έκανε, επίσης, λόγο για ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Αυστρίας. «Οι σχέσεις των χωρών μας πηγαίνουν αιώνες πίσω» είπε επισημαίνοντας πως «πάρα πολλοί Έλληνες έχουν ενταχθεί στην αυστριακή κοινωνία». και προσέθεσε:

Προσέθεσε πως φιλοδοξία και των δύο ηγετών που προέρχονται από το ΕΛΚ «είναι να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, δράττοντας τις ευκαιρίες». 

Σχετικα
Σύντροφε Νάσο, μήπως είστε εσείς που θέλετε τον νεκρό;
Σύντροφε Νάσο, μήπως είστε εσείς που θέλετε τον νεκρό;

Η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική χώρα, αλλά με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διαμήνυσε πως η Τουρκία έχει το καθήκον που απορρέει από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να συγκρατεί τις ροές. Και αφού το κάνει επιβραβεύεται, συμπλήρωσε.

«Υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη, για να προλάβουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού»

Αναφερόμενος στο ζήτημα του κοροναϊού, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση για το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων, ως απαραίτητο μέτρο πρόληψης για να προλάβουμε τη γρήγορη εξάπλωση του ιού και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη «να ενισχύσουμε περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους». «Είναι στην πρώτη προτεραιότητα της προσοχής μας. Έκκληση σε αυτές τις συνθήκες να παραμένουν στο σπίτι τους. Απαιτώ υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη. Είναι μια κρίση. Θα την περάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι», προσέθεσε. 

Αναφερόμενος στα θέματα που συζήτησε με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μεσόγειο. Τη στήριξη της κυπριακής δημοκρατίας και το διικαίωμα να εκμεταλλεύται ενεργειακές πηγές, επισήμανε και ανέφερε πως «επιμένουμε και οι δύο ότι οι κανόνες καλής γειτονίας προυπόθεση για να υπάρχει διατηρήσιμη ειρήνη στην περιοχή μας». 

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5