Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Εμείς αφήσαμε τη Μόρια με 5.000 και τώρα είναι 25.000

«Πάνε να λύσουν το προσφυγικό ουσιαστικά διαγράφοντας από τον χάρτη τα πέντε νησιά»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras.jpg
Αλέξης Τσίπρας ©EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο στο Προσφυγικό. Είναι αδύνατον» είπε κάνοντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Η κριτική που ασκούμε στην κυβέρνηση είναι για το πώς το διαχειρίζεται, όχι για το ποιος φταίει. Αυτοί έλεγαν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που έρχονται οι πρόσφυγες και ήρθε η ΝΔ και ήρθαν περισσότεροι. Εμείς αφήσαμε τη Μόρια με 5.000 και τώρα είναι 25.000», είπε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το μεγάλο πρόβλημα με την κυβερνητική διαχείριση είναι ότι έλεγαν προεκλογικά δύο αντιφατικά πράγματα: αποσυμφόρηση των νησιών και κανένας ξένος στην ενδοχώρα. Πώς θα γίνει αυτό; Είναι αδύνατον. Είναι σα να θέλουν να τετραγωνίσουν τον κύκλο».

Ανέφερε ότι το πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι ότι δεν μπορεί να πείσει τους δημάρχους για τις μετεγκαταστάσεις, γιατί προεκλογικά «τους είχε φουσκώσει τα μυαλά». «Πάνε να λύσουν το θέμα ουσιαστικά διαγράφοντας από τον χάρτη τα πέντε νησιά, όταν δηλαδή αποφασίζουν να μην πιέσουν τους δικούς τους δημάρχους για τις μετεγκαταστάσεις και αποφασίζουν να τους αφήσουν όλους τους ανθρώπους στα νησιά και να φτιάξουν νέα κέντρα στα νησιά», πρόσθεσε.

Επέκρινε την κυβέρνηση για την ΠΝΠ για τις επιτάξεις και σχολίασε ότι έφερε ΠΝΠ γιατί ήξερε ότι οι βουλευτές που προέρχονται από τα νησιά δεν θα ψήφιζαν. «Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με κανέναν αυταρχισμό, θα λυθεί μόνο με σοβαρό σχεδιασμό μετεγκαταστάσεων στο εσωτερικό της χώρας των ευάλωτων», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πατά σε δύο βάρκες, κάνοντας αναφορά στο «κλίμα που διαμορφώνουν» δηλώσεις, όπως του υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη ο οποίος, όπως σχολίασε, αναφέρεται στο ζήτημα παρότι δεν είναι στο χαρτοφυλάκιο του. «Με αυτές τις απόψεις δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα κρίσιμο θέμα που έχει πάρει εθνικές διαστάσεις», είπε και υπογράμμισε πως «το χειρότερο είναι να αγνοήσουμε τη ζωή σε πέντε νησιά της χώρας μας» και ότι «δεν πρέπει να τα αφήσουμε στην τύχη τους».

«Εγώ την αντιπολίτευση που έκανε ο Μητσοτάκης σε εμένα δεν την έχω κάνει ούτε στο προσφυγικό ούτε στα εθνικά», τόνισε. Ερωτηθείς εάν θα βάλει πλάτη θεσμικά ως αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας είπε πως έχει δηλώσει ότι «στα κρίσιμα εθνικά θέματα και στο προσφυγικό δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Όμως όταν βλέπουμε ανοησίες είναι υποχρέωση μας να τις επισημαίνουμε». Πρόσθεσε ότι «αν η κυβέρνηση φέρει ένα σοβαρό σχέδιο που έχει ενδεχομένως δυσκολίες και αφορά τη μετεγκατάσταση πληθυσμών εμείς θα το στηρίξουμε. Αλλά το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να πατά δυο βάρκες ή θα ακολουθήσει μια πολιτική που θα είναι ευρωπαϊκή, δημοκρατική, φιλελεύθερη και όχι ακραία ή θα είναι ο πρωθυπουργός του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη, της ακροδεξιάς», είπε. Ερωτηθείς αν θεωρεί τον κ. Γεωργιάδη «ακροδεξιό ή νεοφιλελεύθερο», απάντησε ότι είναι «ακραία δεξιός στα ζητήματα ταυτότητας, και είναι ακραία νεοφιλελεύθερος στην οικονομική πολιτική».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ