Visual Browsing

Μετωπική Μητσοτάκη - Τσίπρα με βαριές εκφράσεις στη Βουλή

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Άναψαν τα αίματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα εργασιακά
  • A-
  • A+
0
Σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή - Σε κλίμα έντασης η συζήτηση για τα εργασιακά

Τεταμένη ήταν την Παρασκευή η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα εργασιακά στη Βουλή. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας είχαν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, με τη συζήτηση να εξελίσσεται σε καβγά στις δευτερολογίες του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα, κάνοντας αναφορά και στα «μαγκάλια, αντιπολίτευση που έχει μείνει στο 2014». Ακολούθησε η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο περί «μεγαλύτερου πολιτικού απατεώνα».

Μιλώντας για τις ανακρίβειες του κ. Τσίπρα στα εργασιακά, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση σε 6 συγκεκριμένα ψέματα: «Πρώτον, τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει αύξηση ανεργίας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία υποχώρησε.

» Δεύτερη ανακρίβεια: Υποκριτικά η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι υπάρχει ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι ότι αντί για απολύσεις οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 65.000. Όπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις: 257.000 ήταν το 2018, 265.000 το 2019. Τρίτο ψέμα. Διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι τάχα υποβαθμίστηκε η επιθεώρηση εργασίας και ανθεί η παραβατικότητα. Αλήθεια είναι ότι το 2ο εξάμηνο 2019 έγιναν 1.000 περισσότεροι έλεγχοι, ενώ ελέγχθηκαν συνολικά 26.000 επιχιερήσεις έναντι 11.000 επι ΣΥΡΙΖΑ στο αντίστοχο 6μηνο της κυβέρνησης Τσίπρα.

» Τέταρτον. Εχουμε φέτος περισσότερους μόνιμους εργαζόμενους. Για πρώτη φορά υπάρχει αύξηση μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στην συνολική απασχόλησης. Ψέμα πέμπτο: Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν επί δικής μας θητείας καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο αν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μια επιχείρηση. Με τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας για τη σωτηρία μιας εταιρείας μπορεί να ζητηθεί εξαίρεση απο τη Συλλογική Σύμβαση. Ο κανόνας, όμως, των Συλλογικών Συμβάσεων ισχύει όπως αποδεικνύεται και απο τη σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για τουριστικά.

Σχετικα
Η διαφορετική 25η Μαρτίου: Εικόνες από την κατάθεση στεφάνων
Η διαφορετική 25η Μαρτίου: Εικόνες από την κατάθεση στεφάνων

Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας/© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

» Έκτο ψέμα είναι η υποτιθέμενη μη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Λεει ο κ. Τσίπρας τι κάνουμε με τους νέους πτυχιούχους ανέργους που είναι στο πρόγραμμα ΟΑΕΔ. Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου. Στην ίδια σύμβαση που βγάλατε εσείς γράφει παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος είναι παράνομη ή άκυρη; Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε συμφέροντα».

«Μείνατε με τη δική σας εσωτερική κρίση»

Σχετικα
Ο Κέυνς, η Θεία Ευχαριστία και τα λεφτά από το ελικόπτερο
Ο Κέυνς, η Θεία Ευχαριστία και τα λεφτά από το ελικόπτερο

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι «έφυγε η κρίση από τη χώρα αλλά μείνατε εσείς με τη δική σας εσωτερική κρίση». Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο εκεί και τότε, στο 2014», σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις αναρτήσεις του κ. Τσίπρα για λιποθυμίες παιδιών.

Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας/© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε αυτό το σχόλιο ο κ. Τσίπρας, όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για τη δευτερολογία του, απάντησε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, λέγοντας πως αυτά που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «ύβρις για τους νεκρούς», ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως τον «μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα».

Στο στόχαστρο και ο Γιάνης Βαρουφάκης

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, τον ρώτησε «γιατί δεν είστε στην αίθουσα όταν μιλά ο Βαρουφάκης;». Και πρόσθεσε: «Είπε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα. Μας είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι συμφωνήσατε να βγάλετε μεγάλα πλεονάσματα για να πάρετε τα εργασιακά. Αλήθεια; Έτσι προέκυψαν τα μεγάλα πλεονάσματα;».

«Ίσως τελικά αυτή η συζήτηση για το αμαρτωλό 6μηνο του 2015 να πρέπει να γίνει για να σας έχουμε και τους δύο στην αίθουσα και να μάθουμε τι έγινε τότε. Μιας και αύριο ετοιμάζετε κείμενο απολογισμού για το τι δεν κάνατε καλά τα 4 χρόνια, προτείνω κατ' αντιπαράσταση εξέταση Τσίπρα - Βαρουφάκη για να μάθουμε τι έγινε το 6μηνο του 2015» είπε, ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Απάντηση στον πρωθυπουργό σε πολύ υψηλούς τόνους έδωσε ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του. «Λέγατε για τον κ. Βαρουφάκη ότι είναι ο άνθρωπος που έχει καταστρέψει τη χώρα. Τώρα τον αγαπήσατε γιατί σας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Καταλαβαίνουμε τους λόγους. Θα απαντήσω σε όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης: Μάλλον έχετε ξεχάσει τον τρόπο που κάνατε εσείς αντιπολίτευση. Μόλις αναλάβατε την ηγεσία της ΝΔ, αρχίσατε να ζητάτε εκλογές. Επί 3,5 χρόνια ζητούσατε εκλογές. Και προβλέψατε καταστροφές και τέταρτο μνημόνιο» τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Ξεχνάτε ότι εκεί που εσείς αποτύχατε εμείς τα καταφέραμε. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και για αυτά που εσείς σήμερα κοκορεύεστε, οφείλονται στο ότι εμείς τα καταφέραμε. Με κατηγορούσατε ότι αντάλλαξα τις συντάξεις με το Μακεδονικό. Και δεν ζητήσατε ούτε συγγνώμη όταν ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ είπε ότι είναι αθλιότητα. Το Μακεδονικό λέγατε είναι μια προδοτική συμφωνία και σήμερα την εφαρμόζετε και την τιμάτε. Είστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας».

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5