Πολιτικη & Οικονομια

Γιούνκερ: Θα πήγαινα για ποτό ταυτόχρονα με Τσίπρα και Μητσοτάκη

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη για τα χρόνια της κρίσης και τα ελληνοτουρκικά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ / © EPA/OLIVIER HOSLET

Συνέντευξη του τέως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για τα χρόνια της κρίσης, το ΔΝΤ και τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη Λιβύη.

Ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Πολ Γιούνκερ, έδωσε στο «Έθνος της Κυριακής» μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για τα χρόνια της κρίσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε αν είναι φίλος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. «Ναι, έχω καλή σχέση με όλους τους Πρωθυπουργούς», απάντησε. Ερωτηθείς με ποιον από τους δύο θα πήγαινε για ποτό αν ήταν στην Ελλάδα ο κ. Γιούνκερ δήλωσε και με τους δύο. «Ταυτόχρονα. Θα τους έλεγα ιστορίες που δεν γνωρίζουν. Πρέπει να σας πω, όμως, ότι κανείς Έλληνας Πρωθυπουργός δεν ερχόταν να μου κατηγορήσει τον προηγούμενο, ανεξάρτητα από το τι κάνουν εντός της χώρας τους. Ήταν πατριώτες. Είχαμε να κάνουμε με την Ελλάδα όχι μόνο με κυβερνήσεις».

«Προσπάθησα πάντα να υποστηρίζω την Ελλάδα» τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στα χρόνια της κρίσης, ενώ πρόσθεσε πως δεν ήταν ποτέ υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Σε άλλη συνέντευξή του στο Euronews σχολίασε επίσης την κατάσταση στη Λιβύη και ευρύτερα τις γεωπολιτικές εξελίξεις και στέλνει μήνυμα στην Τουρκία. «Δεν μου αρέσει η πρόσφατη τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη, επειδή πιστεύω ότι οι ξένες δυνάμεις δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Λιβύης, διότι είναι επικίνδυνο. Υπήρχε αυτή τη διάσκεψη της Λιβύης τις μέρες στο Βερολίνο, όπου υποσχέθηκαν ο ένας στον άλλο να μην παρεμβαίνουν πλέον, που είναι μια σοφή απόφαση» αναφέρει.

Σε ερώτηση για το εάν έπρεπε να έχει προσκληθεί η Ελλάδα στη διάσκεψη απαντά θετικά: «Δεν ξέρω γιατί δεν προσκλήθηκε, θα ήταν χρήσιμο για όλους να ήταν εκεί η Ελλάδα. Τουλάχιστον πρέπει να καλείται σε κάποιες από τις σχετικές συναντήσεις. Αλλά όλοι ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι παίχτης στην περιοχή και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται» σημειώνει.

Σε επισήμανση πως οι Ελληνες φοβούνται ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα θα μείνουν μόνοι, τονίζει: «Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ. Οπότε είναι υποχρέωσή μας να λαμβάνουμε υπόψη μας την ελληνική και κυπριακή άποψη. Η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, θέλει να γίνει. Και οι πιθανότητες να γίνει μέλος η Τουρκία θα εξαρτάται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στο μεταξύ στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Για τη σχέση με τον Βαρουφάκη  

Ερωτηθείς εάν θυμάται μια συνάντηση, ένα τηλεφώνημα, κάτι που δεν έχει πει μέχρι σήμερα ο τέως επικεφαλής της Κομισιόν απάντησε: «Αν δεν το έχω πει μέχρι τώρα, υπάρχει λόγος. Αλλά είχα δύσκολες συζητήσεις με τους Πρωθυπουργούς, με τους Υπουργούς Οικονομικών. Και δεν εννοώ τον Βαρουφάκη γιατί τον έχω συναντήσει μόνο για 10 λεπτά και του αρκεί για να γράψει βιβλία, αλλά δεν με εντυπωσίασε».  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ