Πολιτικη & Οικονομια

Φ. Γεννηματά για εκλογικό νόμο: Ο Μητσοτάκης δεν ήθελε συναίνεση

Επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγορεί για αλαζονική στάση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φώφη Γεννηματά
Φώφη Γεννηματά/© EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Κυβέρνηση με μπόνους είναι αδύναμη κυβέρνηση» ξεκαθάρισε η Φώφη Γεννηματά, εξαπολύοντας τα βέλη της κατά του Μητσοτάκη για τον νέο εκλογικό νόμο.

Tην πεποίθηση ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ρυθμιστής και ο επόμενος στόχος είναι να ξαναγίνει πρωταγωνιστής εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξη της στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επτά». Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι κάθε μέρα το κόμμα γίνεται πιο ελκυστικό και δεν είναι παράταξη διαμαρτυρίας.

«Είναι παράταξη εξουσίας με βαθιά παράδοση. Ο δικός μας στόχος να δώσουμε στον ελληνικό λαό τις προοδευτικές λύσεις που ο λαός έχει ανάγκη» ανέφερε η κα Γεννηματά και σχολίασε τα σενάρια περί πιθανών πρόωρων εκλογών τα οποία απέδωσε σε κυβερνητικούς παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου επικρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη στρατηγική του για διπλές εκλογές ώστε να ακυρωθεί η απλή αναλογική.

«Θεωρώ πολύ αλαζονική τη στάση του κ. Μητσοτάκη και μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία, για τα εθνικά θέματα και για την οικονομία να δηλώνει εκ των προτέρων ότι πηγαίνει σε διπλές εκλογές αγνοώντας προκαταβολικά την ψήφο του ελληνικού λαού. Δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. Τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα και οι δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας είναι πάρα πολύ σημαντικές. Θεωρώ πρόκληση να μιλά για διπλές εκλογές» εξήγησε.

Και πρόσθεσε: «Είναι τυχοδιωκτισμός και δεν ταιριάζει στο προφίλ που μέχρι σήμερα ήθελε να παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκης και για τον εαυτό του και για το κόμμα του. Δεύτερον δεν γνωρίζουμε αν θα προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Εμείς είμαστε πάντα εδώ με τις προτάσεις μας για προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Τρίτον, το έχουμε πει ξεκάθαρα, δεν υπάρχουν εκλογές που δεν έχουν αποτελέσματα πολιτικά. Εξάγονται συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα. Η επόμενη εκλογική διαδικασία θα είναι απαλλαγμένη από το μπόνους των 50 εδρών και οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν τελείως απελευθερωμένοι από αυτό το άγχος. Έχει, λοιπόν, μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών».

Ο νέος εκλογικός νόμος εκφράζει τις φοβίες της ΝΔ

Εξίσου επικριτική ήταν σχετικά με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν προσπάθησε καν να βρει μία κοινή συνισταμένη με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι 200 ψήφοι.

«Έφεραν ένα νόμο που απαντά περισσότερο στους δικούς τους φόβους και τις αγωνίες τους για το μέλλον το κόμματός τους και λιγότερο στις ανάγκες της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος. Και συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις απαντά ο ελληνικός λαός με την ψήφο του» είπε η κα Γεννηματά. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως γνωρίζουν στη ΝΔ ότι αργά η γρήγορα θα γίνει κατανοητό από τον ελληνικό λαό πως ναι μεν γλίτωσε από τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, που ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας δεν βρήκε αυτό που αναζητούσε.

Εξηγώντας γιατί το Κίνημα Αλλαγής δεν συμφωνεί με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε, η κα Γεννηματά τόνισε ότι δεν είναι ισχυρή μία κυβέρνηση, η οποία είναι μειοψηφία στον ελληνικό λαό και μετατρέπεται τεχνικά σε πλειοψηφία μέσα από το μπόνους.

«Αν μία κυβέρνηση δεν έχει ισχυρή λαϊκή στήριξη, τότε είναι μία αδύναμη κυβέρνηση. Και η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Χρειάζεται ισχυρές, σταθερές κυβερνήσεις που να έχουν και λαϊκή στήριξη και ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία» υπογράμμισε θυμίζοντας ότι και το 2008 και το 1990 η ΝΔ έκανε παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο, και έχασε τις εκλογές που ακολούθησαν.

Αυτοδύναμη η πορεία του ΚΙΝΑΛ - Όχι σε συμμαχίες

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η κα Γεννηματά απέκλεισε σενάρια συμμαχιών του Κινήματος Αλλαγής, λέγοντας ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου «για αυτοδύναμη πορεία και προγραμματικές συγκλίσεις για να είμαστε μέρος της λύσης».

«Προγραμματικές συγκλίσεις ώστε να επιτυγχάνεται προοδευτική διακυβέρνηση. Όλα τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε όταν γίνουν οι εκλογές και πολύ περισσότερο όταν θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα των εκλογών» διευκρίνισε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε θετικές τις πρώτες δηλώσεις της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς -όπως είπε- ήταν αντιπροσωπευτικές της προσωπικότητάς της και της διαδρομής της και γι' αυτό το Κίνημα Αλλαγής έδωσε θετική ψήφο.

Το σχόλιο της για την τουρκική προκλητικότητα και τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Αναφορικά με την κρίση με την Τουρκία εξαιτίας της επιθετικότητας της Άγκυρας, αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αυτονόητη αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό που δοκιμάζεται για άλλη μία φορά από τον Εγκέλαδο, καθώς και θλίψη για τα θύματα η κα Γεννηματά επανέλαβε την επιμονή της να είχε γίνει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έτσι ώστε «να χαράξουμε μία εθνική γραμμή».

«Να στείλουμε στον ελληνικό λαό ένα μήνυμα ενότητας και ασφάλειας και προς σε όλο τον κόσμο, ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και πυγμής. Γιατί πρέπει να ξέρουμε ποιες είναι οι δικές μας "κόκκινες γραμμές", γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο αν δεν συζητηθεί» τόνισε.

Η κυβέρνηση απέτυχε στο μεταναστευτικό

Καταλόγισε, δε, σημαντικές ευθύνες στη κυβέρνηση με την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ενώ για το μεταναστευτικό ανέφερε ότι τα ελληνικά νησιά μετατράπηκαν σε «αποθήκες ψυχών» και τώρα κινδυνεύουν να γίνουν φυλακές.

«Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Ομολόγησαν την αποτυχία τους και τρέχουν τώρα να επανασυστήσουν το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Από τον Ιούλιο η Ελλάδα δεν έχει πάρει καμία οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ρωτάμε που θα βρεθούν τα χρήματα για να υλοποιηθεί όλο αυτό το φαραωνικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει κλειστές δομές με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες» εξήγησε.

Και συμπλήρωσε: «Αυτήν τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα είναι η φύλαξη των συνόρων και δεν μιλώ για τα θαλάσσια σύνορα όπου υπάρχουν οι γνωστές δυσκολίες. Μιλάω και για την ξηρά. Θα μπορούσε η Frontex να επιχειρεί. Δεν επιτρέπει κανείς να φύγει προς την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ στα ανατολικά σύνορα είναι απλά παρατηρητής. Το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ