Visual Browsing

Ευ. Βενιζέλος: Να ανακηρύξουμε ΑΟΖ και να οριοθετήσουμε υφαλοκρηπίδα

Ευάγγελος Βενιζέλος
Ευάγγελος Βενιζέλος/© EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Πώς σχολιάζει την κλιμάκωση της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο - Τι προτείνει για το Κυπριακό
  • A-
  • A+
0
Ευ. Βενιζέλος: «Πρέπει να γίνει οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με όλες τις χώρες τις απέναντι και τις δίπλα: Τουρκία, Λιβύη, Ιταλία και Αλβανία».

Την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας στην εκπομπή του Πάυλου Τσίμα 'Αποτύπωμα" στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι όταν το 2013 ήταν υπουργός Εξωτερικών, υπήρχαν σαφείς οδηγίες που έθεταν το ζήτημα με ακρίβεια και σταθερότητα.

«Θέλαμε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και κανόνα αναφοράς το ισχύον Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, το οποίο είναι εθιμικό και κωδικοποιείται στη συνθήκη. Το εθιμικό δίκαιο προβλέπει ότι ή θα συμφωνήσεις, ή θα πας στο διεθνές δικαστήριο» τόνισε. Όπως εξήγησε, οι συζητήσεις σταμάτησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να ξαναπάρει πρωτοβουλία που να αφορά μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Συνιστά υποχρέωσή μας όχι μόνο με τη Τουρκία αλλά με όλες τις χώρες. Στη Λιβύη συνυπάρχουν σχεδόν όλες οι χώρες με τις οποίες εμείς πρέπει να κάνουμε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Είναι η Λιβύη, η Τουρκία η Αίγυπτος και η Ιταλία. Μπορεί η ίδια η Λιβύη να οδηγήσει σε μια λύση που να έχει πολυμερή χαρακτηριστικά γιατί εμπλέκονται περισσότερες χώρες στη περιοχή» εκτίμησε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Και πρόσθεσε ότι η οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν στέκεται, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν θαλάσσια σύνορα αλλά αποκτούν «τεχνητά» και παράνομα, «αγνοώντας την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης και εν μέρει της Καρπάθου και της Κάσου».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με αφορμή την προκλητικότητα της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν τυχαία γεγονότα και ανεξέλεγκτες στιγμές. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι πρέπει να επικρατήσει στρατηγική ψυχραιμία ούτως ώστε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας.

Σχετικα
TAZ: Έχουν γίνει πόλεμοι και με ασήμαντη αφορμή
TAZ: Έχουν γίνει πόλεμοι και με ασήμαντη αφορμή

«Ανησυχώ γιατί μπορεί να υπάρξουν τυχαία γεγονότα, ανεξέλεγκτες στιγμές. Πρέπει να έχουμε στρατηγική ψυχραιμία, υπερασπιζόμενοι αταλάντευτα τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και έχοντας πλήρη συνείδηση ότι έχουν περάσει 46 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο και είμαστε σε ακινησία. Ζούμε και ξαναζούμε τα ίδια προβλήματα» δήλωσε.

«Η υφαλοκρηπίδα ισχύει αφ' εαυτής, δεν χρειάζεται να την ανακηρύξεις, υπάρχει. Χρειάζεται όμως οριοθέτηση. Η ΑΟΖ χρειάζεται ανακήρυξη και οριοθέτηση αλλά μπορείς και να οριοθετήσεις πρώτα και να ανακηρύξεις μετά, εκ του ασφαλούς, Έτσι έκανε και η Κύπρος επί Τάσου Παπαδόπουλου» εξήγησε.

Και συμπλήρωσε: «Επειδή μιλάμε για έρευνες στον βυθό, ουσιαστικά είμαστε στο πεδίο της υφαλοκρηπίδας. Αν μιλούσαμε για αλιεία, αιολικά πάρκα πλωτά θα είχε μεγάλη σημασία η έννοια της ΑΟΖ. Η ΑΟΖ τα προσθέτει αυτά, η υφαλοκρηπίδα έχει άλλα προσόντα. Η ΑΟΖ είναι μια αμιγώς νομική έννοια και η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει γεωλογικά επιχειρήματα. Δηλαδή ότι “εδώ έχουμε τη δική μου υφαλοκρηπίδα πάνω στην οποία κάθονται τα νησιά σας”. Έχουμε καταθέσει το νόμο 4001 στον ΟΗΕ το 2011, άρα όποιος βάλει το νόμο στον ναυτικό χάρτη της Μεσογείου έχει και τις συντεταγμένες των απώτερων ορίων».

Σχετικα
Τσίπρας για ελληνοτουρκικά:Υπάρχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής
Τσίπρας για ελληνοτουρκικά:Υπάρχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε επίσης: «Πρέπει να γίνει οριοθέτηση με όλες τις χώρες τις απέναντι και τις δίπλα, την Τουρκία, τη Λιβύη, την Ιταλία και την Αλβανία. Πρέπει να λέμε στην Τουρκία, ελάτε να διαπραγματευτούμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και μόνο. Όχι για γκρίζες ζώνες, όχι για αποστρατικοποίηση και εναέριο χώρο, αλλά μόνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Όσον αφορά στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ξαναβρεθεί πάρα πολύ κοντά στην Κύπρο, εκτιμώντας ότι παλαιότερα δεν συνδέαμε όσο έπρεπε το Κυπριακό με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ευρύτερο πρόβλημα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Σημείωσε, παράλληλα, ότι από το 1974 έως σήμερα έχουν προστεθεί μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και υπογράμμισε ότι τα βασικά ζητήματα είναι δύο: «Το Κυπριακό και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

«Αν εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, οφείλουμε να είμαστε και υπέρ μιας πολιτικής λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο της γνωστής γραμμής, των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων που εμείς οι ίδιοι έχουμε πάρει, που αφορούν τη διζωνική ομοσπονδία. Πρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επανάληψης των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων και της αναζήτησης μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης. Η πολιτική λύση είναι προϋπόθεση και για την πλήρη και σε βάθος αξιοποίηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των φυσικών πόρων, που βεβαίως ανήκουν σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής δημοκρατίας, ανήκουν και στις δύο κοινότητες» διευκρίνισε.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5