Visual Browsing

Μητσοτάκης: Η δολοφονία Μπακογιάννη σήμανε το τέλος της νεότητάς μου

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/© EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση μνήμης στο Πολεμικό Μουσείο για τα θύματα της τρομοκρατίας
  • A-
  • A+
0
«Είναι καιρός η μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων της τρομοκρατίας να αποκατασταθεί» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Πολεμικό Μουσείο.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ με ανάμεικτα συναισθήματα. Πριν από όλα, με τη σκέψη στα θύματα της τρομοκρατίας, τιμώντας την ημέρα μνήμης. Ένα χρέος της πολιτείας προς τους αδικοχαμένους, αλλά και τις οικογένειές τους. Πολύ από εσάς βρίσκεστε σήμερα μαζί μας και σας ευχαριστώ. Μια τέτοια οικογένεια είναι και η δική μου. Η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, πριν από 30 χρόνια, σφράγισε όλους τους ανθρώπους γύρω του. Όσο για μένα, σήμανε το τέλος της νεότητάς μου. Το τέλος της αθωότητάς μου». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο.

Και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, όμως, χαλύβδωσε και την πίστη μου στη Δημοκρατία, στα βήματα του Κωνσταντίου Μητσοτάκη, ο οποίος -με ζεστό ακόμη το αίμα του Παύλου- επέλεξε τότε να απευθυνθεί αμέσως στο εθνικό Κοινοβούλιο για να απαντήσει στις σφαίρες των λίγων με την ενότητα των πολλών».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι διακατέχεται από πίκρα γιατί μεσολάβησαν πολλά χρόνια και πολλά θύματα μέχρι να λογοδοτήσουν οι ένοχοι. Και γιατί ενώ σχεδόν παντού στον κόσμο, στη Δυτική Ευρώπη, η εξάρθρωση αυτού του είδους της τρομοκρατίας υπήρξε κεκτημένο ήδη από τη δεκαετία του '80, στην Ελλάδα εξακολουθεί να αφήνει τα ίχνη της ακόμη και σήμερα.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/© EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Σχετικα
Μητσοτάκης: Δεν έχουμε πια σχέση οφειλέτη - πιστωτή με Γερμανία
Μητσοτάκης: Δεν έχουμε πια σχέση οφειλέτη - πιστωτή με Γερμανία

«Σε άλλη κλίμακα, ευτυχώς, αλλά πάντα με το ίδιο μίσος προς την κοινωνία. Μια κοινωνία η οποία φάνηκε αμήχανη και συχνά διστακτική. Κάτι που επέτρεψε στη βία να γεννά βία. Να προσθέτει νέο αίμα στο αίμα που είχε ήδη χυθεί» σχολίασε.

Καιρός η μνήμη των αδικοχαμένων να αποκατασταθεί

Επεσήμανε, ακόμη, ότι μετέχει στη σημερινή εκδήλωση και με την αίσθηση καθήκοντος ως εκλεγμένος πρωθυπουργός που οφείλει να προστατεύει τη δημοκρατική ζωή και να εγγυάται το κράτος δικαίου.

Σχετικα
Μητσοτάκης: Πώς η Ελλάδα βγαίνει μπροστά για την κλιματική αλλαγή
Μητσοτάκης: Πώς η Ελλάδα βγαίνει μπροστά για την κλιματική αλλαγή

«Την ταυτόχρονη ισχύ των ατομικών ελευθεριών από τη μία και της δημόσιας ασφάλειας από την άλλη. Αυτός ο συγκερασμός αποτυπώνει το μεγαλείο του πολιτεύματός μας. Αλλά και το διαρκές στοίχημα κάθε σύγχρονης δημοκρατίας. Αυτή τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ της ευαισθησίας για τον πολίτη και τα δικαιώματά του και της αποτελεσματικότητας υπέρ του κοινωνικού συνόλου» πρόσθεσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/© EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι καιρός επιτέλους η μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας να αποκτήσει και στην πατρίδα μας τις διαστάσεις που της αξίζουν, γιατί δυστυχώς αυτή η μνήμη υπήρξε ελλειμματική, πρόσκαιρη και συχνά ρηχή».

«Έτσι, η λήθη μετατρεπόταν σε ένα δεύτερο θάνατο για κάθε αθώο θύμα της βίας και του θράσους. Είναι καιρός, όμως, η μνήμη των αδικοχαμένων να αποκατασταθεί και με βάση το χαρακτήρα που της αρμόζει. Ως μια τραυματική εμπειρία η οποία μεταβολίζεται όμως σε ένα ιστορικό δίδαγμα. Μέχρι τώρα πολιτική βούληση είτε δεν υπήρξε, είτε δεν συναντήθηκε με μια παλλαϊκή αντίδραση όπως αυτήν που υπήρξε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Φωτεινές εξαιρέσεις, όπως η κίνηση "Ως Εδώ" ευαισθητοποίησαν πολλούς, αλλά για όλους εμάς που συμμετείχαμε ως απλοί πολίτες σε αυτές τις πρωτοβουλίες υπήρχε πάντα το παράπονο γιατί είμαστε τόσοι λίγοι» συμπλήρωσε.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5