Πολιτικη & Οικονομια

«Ναι» από Τσίπρα στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου

Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras7.jpg
Αλέξης Τσίπρας © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Προηγήθηκε σύσκεψη περίπου μίας ώρας του Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στελέχη και συνεργάτες του.

«Ναι» από τον Αλέξη Τσίπρα στην υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο ύψιστο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προηγήθηκε σύσκεψη περίπου μίας ώρας του Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στελέχη και συνεργάτες του στα γραφεία του κόμματος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για συνειδητή επιλογή και όχι επιλογή επικοινωνίας, ασκώντας παράλληλα κριτική σε υψηλούς τόνους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ότι επέλεξε να ανακοινώσει την επιλογή του χθες «για λόγους επικοινωνίας, έξω από το σχεδιασμό του, σε μια μέρα με βαριά και αρνητική πολιτική ατζέντα για τη κυβέρνηση, μήπως και καταφέρει να την αλλάξει». Του καταλόγισε «αντιφάσεις, υποκρισία και πολιτική ένδεια» σε αυτούς τους έξι μήνες διακυβέρνησης και μίλησε για «παταγώδη διάψευση» των προσδοκιών στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το προσφυγικό, ενώ τον κατηγόρησε για «ανευθυνότητα» απέναντι στους θεσμούς και «υποταγή των πάντων στις ανάγκες της επικοινωνίας και όχι της ουσίας της πολιτικής».

Ο πρόεδρος του Σύριζα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «διέπραξε μέγα ατόπημα που επί μήνες διέσυρε το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και μέγα σφάλμα που επιλέγει να μην ανανεώσει τη θητεία ενός πετυχημένου Προέδρου, του Προκόπη Παυλόπουλου, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα», ότι δεν εξήγησε ποτέ γιατί και ότι «προχώρησε συνειδητά σε μια μακρά και εξευτελιστική για τον θεσμό διαδικασία Προεδρικών καλλιστείων».

«Εγώ ως αρχηγός αντιπολίτευσης, Μητσοτάκης δεν θα γίνω», είπε και τόνισε πως «δε πρόκειται να κάνω ό,τι ακριβώς έκανε εκείνος το 2015, που μόνος καταψήφισε τη συναινετική επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Προεδρία της Δημοκρατίας» και πως «εμείς δε θα προσθέσουμε ένα επιπλέον σφάλμα, δίπλα στα πολλά σφάλματα του κυρίου Μητσοτάκη», «θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές». Σημείωσε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δυνατότητα να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία και «να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κ. Σακελλαροπούλου «αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατελέσει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας», κάτι που, όπως επισήμανε, είχε καταψηφιστεί τότε από τον κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές. Είπε ότι η κυρία Σακελλαροπούλου υπήρξε εξαίρετη δικαστής που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια. Υπογράμμισε συνεπώς ότι η εκλογή της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα «δεν ακυρώνει απλά την άθλια προπαγάνδα επί 4,5 χρόνια της ΝΔ, ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά επιβραβεύει και το περιεχόμενο των αξιών που η ίδια ως δικαστής υπερασπίστηκε».

Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ορίστηκε και επισήμως, για την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, και ώρα 10:30 π.μ., η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με ονομαστική ψηφοφορία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία απαιτούνται τα δύο τρίτα της Βουλής (200 βουλευτές). Εάν δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μετά από πέντε ημερολογιακές ημέρες (Δευτέρα 27/1), κατά την οποία απαιτείται η ίδια πλειοψηφία (200). Σε περίπτωση τρίτης ψηφοφορίας (Σάββατο 1 Φεβ) θα απαιτηθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων (180), ενώ σε περίπτωση ανάγκης για τέταρτη ψηφοφορία (6 Φεβ) θα απαιτηθεί απόλυτη πλειοψηφία (151). Εάν και αυτή δεν επιτευχθεί, τότε ο νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας θα εκλεγεί σε πέμπτη ψηφοφορία (11 Φεβ) με σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων.

Οι δύο τελευταίες ψηφοφορίες προστέθηκαν με την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ