Πολιτικη & Οικονομια

Ο Κόσμος το 2030

Πώς θα είναι ο κόσμος σε 10 χρόνια από τώρα;

4615-11209.jpg
Κώστας Γιαννακίδης
ΤΕΥΧΟΣ 729
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2020-01-08-1.jpg

Ο Κώστας Γιαννακίδης κάνει προβλέψεις για το 2030 για τη Δημογραφία, την Κλιματική Αλλαγή, την Οικονομία, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Ιατρική.

Στις 29 Δεκεμβρίου του 1900, η εφημερίδα The New York World δημοσίευσε τις προβλέψεις φωτισμένων μυαλών για τη ζωή στο τέλος του 20ού αιώνα. Σε γενικές γραμμές είναι αυτές που φαντάζεστε. Προέβλεπαν ότι ο μέσος όρος ζωής θα φτάσει τα 60 έτη, αφού ο καρκίνος θα θεραπεύεται, στις πόλεις θα κυκλοφορούν ιπτάμενα αυτοκίνητα, θα πάμε στο Διάστημα και θα συναντήσουμε εξωγήινους πολιτισμούς. Συγκράτησα την πρόβλεψη που έκανε ένας δημοσιογράφος, ο Theodore Waters, της New York Herald: «Σε 100 χρόνια κινούμενες εικόνες από όλα τα θέατρα θα μπορούν να μεταδίδονται, μέσω καλωδίου, σε οθόνες. Οι πλούσιοι του μέλλοντος θα κάθονται στο σπίτι τους και με το γύρισμα ενός κουμπιού θα παρακολουθούν όποια παράσταση θέλουν». Γλυκούλης… Κανένας τους δεν προέβλεψε το internet ή, κάτι πιο απλό, όπως το αντισυλληπτικό χάπι. Λογικό. Φτιάχνουμε εικόνες του μέλλοντος χρησιμοποιώντας τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας. Να το φέρω λίγο πιο κοντά; Στην αυγή του αιώνα μας κάθε τεχνολογικό έντυπο ή site έκανε προβλέψεις για το 2020. Ε, λοιπόν, έχουν τρελή πλάκα. Αφού λουστείς τη φρίκη που αισθάνεσαι όταν συνειδητοποιείς ότι πέρασαν 20 χρόνια από το μιλένιουμ, χαζογελάς με τα βαρυσήμαντα άρθρα για τα ρομπότ, τα διαστημικά ταξίδια και τα αυτόνομα αυτοκίνητα του 2020. Γράφτηκαν ολόκληρα σεντόνια με προβλέψεις, αλλά κανένας δεν σκέφτηκε την ιδέα των social media. Γενικώς, το μόνο βέβαιο που έχουν οι προβλέψεις είναι ότι κάποια στιγμή θα γίνεις ρεζίλι. Δεν συζητώ δε τι έγινε με τις πολιτικές εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν το 2010 για το τέλος της δεκαετίας. Με αυτές γελάει ο κάθε πικραμένος και κλαίει ο κάθε λογικός. Τις τελευταίες μέρες ξεκοκαλίζω τα τεχνολογικά sites και διαβάζω αυτά που γράφουν τα φωτισμένα μυαλά των καιρών μας, παραβλέποντας ότι σε 100 χρόνια από σήμερα κάποιοι θα κάνουν πλάκα. Παίζοντας, λοιπόν, με στανταράκια και λογικοφανείς εκτιμήσεις, διεκδικώ μία θέση ηλίθιου του παρελθόντος, υιοθετώντας τις παρακάτω προβλέψεις για το 2030.

Δημογραφία Ο ανθρώπινος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά ένα δισεκατομμύριο. Η μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού θα αφορά αυτό που αποκαλούμε «μεσαία τάξη», κυρίως λόγω της εισοδηματικής βελτίωσης σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Αυτοί οι άνθρωποι θα θέλουν να ταξιδεύσουν και να καταναλώσουν περισσότερους ζωϊκούς, φυτικούς και υδάτινους πόρους. Η πίεση για περισσότερη και, αναγκαστικά, καθαρότερη ενέργεια θα αυξηθεί. Μία από τις πιο ρυπογόνες δραστηριότητες θα είναι η συντήρηση και η ψύξη των τεράστιων data centers που θα επεξεργάζονται ασύλληπτους, ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα, όγκους δεδομένων.

Κλιματική αλλαγή Το φαινόμενο θα ενταθεί, όπως και το πρόβλημα με τη διαχείριση των ηλεκτρονικών συσκευών που πετάμε. Από την άλλη, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των ζώων που σκοτώνουμε κάθε χρόνο για τροφή – σήμερα είναι 70 δισ. Νέες μορφές τροφής, όπως το συνθετικό κρέας, θα διαδοθούν ακόμα και σε επίπεδο καθημερινότητας σε ορισμένες χώρες.

Οικονομία Παρά τις προσπάθειες των εθνικών κρατών, η διάδοση των κρυπτονομισμάτων, ειδικά σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας, θα απειλήσει το συμβατικό τραπεζικό σύστημα. Μεγάλες εταιρείες, όπως το Facebook, η Amazon και η Google θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τα δικά τους νομίσματα, χτίζοντας «οικοσυστήματα», ανοίγοντας παράλληλα μία συζήτηση για το αν μπορούν να αποκτήσουν υπόσταση που θα θυμίζει κράτη.

Τεχνητή νοημοσύνη Μέχρι το 2030 θα έχει γίνει ορατή η αλλαγή στον χάρτη της ανθρώπινης εργασίας και η αντικατάσταση επαγγελματιών από μηχανές. Το 50% της κίνησης στο internet θα γίνεται από μηχανές. Το Internet of things, δηλαδή η διασύνδεση όλων των συσκευών στο δίκτυο, η ρομποτική, το 5G και το 3D printing θα έχουν απτή επίδραση στην καθημερινότητα. Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στις πόλεις θα βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων.

Ιατρική Οι παρεμβάσεις στο ανθρώπινο γονιδίωμα και η επανάσταση στην προληπτική ιατρική θα επιμηκύνουν την ανθρώπινη ζωή. Η θεραπεία του καρκίνου έχει καλές πιθανότητες. Το 30% του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο θα φοράει ρούχα με ενσωματωμένες τεχνολογίες υγείας.

Συμπέρασμα: Ο κόσμος θα είναι καλύτερος το 2030, εκτός και αν βρεθούμε μπροστά σε μία απρόβλεπτη καταστροφή που θα προκληθεί από τον άνθρωπο ή τη φύση. Πάντα ο κόσμος είναι καλύτερος στο μέλλον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ