1821 Digital Gallery

Μητσοτάκης: Θα υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα με κάθε μέσο

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/ © ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Νέο μήνυμα του πρωθυπουργού προς την Τουρκία, που συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο
  • A-
  • A+
0
«Το δίκαιο είναι με το μέρος μας» ανέφερε από την ακριτική Κάσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη διαμάχη με την Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ακριτική Κάσο επέλεξε να ταξιδέψει, ανήμερα τα Χριστούγεννα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπούργός έστειλε νέο ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει να προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας θαλάσσιες ζώνες μια ανάσα από ελληνικά νησία (Κρήτη, Ρόδος, Κάρπαθος). «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα εθνικά δίκαια και την εθνική της ακεραιότητα με κάθε μέσο» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο διαλόγου με την Άγκυρα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων, αλλά ξεκαθάρισε πως «ο διάλογος δεν γίνεται μέσω πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο υψηλό φρόνημα και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. «Στέκομαι με σεβασμό απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις που ξαγρυπνούν προκειμένου εμείς να κοιμόμαστε ήσυχοι». «Η παρουσία μου εδώ αυτή τη σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία, αλλά και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας δίκαια, συμβολίζει την ανταλάτευτη πεποίθησή μας ότι θα υπερασπιστούμε αυτά τα  δίκαια και την εθνική ακεραιότητά μας, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε κατοίκους του νησιού.

«Τα Χριστούγεννα είναι μέρα χαράς, αγάπης και ειρήνης και η Ελλάδα επιδιώκει πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τη γειτονική χώρα. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο δίκαιό μας και πορευόμαστε πάντα με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου γιατί πολύ απλά γνωρίζουμε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ταυτόχρονα, όμως, στέλνουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας. Ένα μήνυμα αταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» πρόσθεσε.

Και ξεκαθάρισε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι με τον διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα τα οποία χρονίζουν εδώ και δεκαετίες. Αλλά αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση κάτω από συνθήκες πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών από τη γειτονική χώρα. Είμαστε εδώ πέρα για να επανεπιβεβαιώσουμε την πίστη μας στο Διεθνές Δίκαιο. Αλλά και την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στις στρατηγικές αποτρεπτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Χειροκροτώ και στέκομαι με σεβασμό απέναντι σε όλους αυτούς, γυναίκες και άντρες, των Ενόπλων Δυνάμεων, που ξαγρυπνούν για να κοιμόμαστε όλοι εμείς ήσυχοι».

Σχετικα
Ο Ερντογάν καλεί τον Μητσοτάκη να... «συνέλθει»
Ο Ερντογάν καλεί τον Μητσοτάκη να... «συνέλθει»

Η επίσκεψη στο φυλάκιο και ο διάλογος με τους στρατιώτες

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το φυλάκιο «Κασιωτών Αγωνιστών» της ακριτικής νήσου, όπου υπηρετούν ένας αξιωματικός, τέσσερις οπλίτες και Δυνάμεις Εθνοφυλακής. Εκεί, αντάλλαξε ευχές με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας πως στέκεται με σεβασμό απέναντί τους για το σπουδαίο έργο που επιτελούν για την πατρίδα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σε αυτήν τη συγκυρία οι πολιτικές δυνάμεις επιδεικνύουν πνεύμα ενότητας: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες ως προς τα εθνικά θέματα η πατρίδα μας σήμερα και το πολιτικό σύστημα είναι περισσότερο ενωμένο παρά ποτέ. Η ενότητα είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Δεν είμαστε εδώ για να ξαναδιχάσουμε την ελληνική κοινωνία. Είχα δεσμευτεί από την πρώτη μου ομιλία στη Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι θέλω να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και θέλω να είμαι πρωθυπουργός και των Ελλήνων οι οποίοι δεν μας υποστήριξαν». 

Σχετικα
Μητσοτάκης για Τουρκία: «Δεν είμαι εγώ που διέκοψα τους διαύλους επικοινωνίας»
Μητσοτάκης για Τουρκία: «Δεν είμαι εγώ που διέκοψα τους διαύλους επικοινωνίας»

Θερμή υποδοχή

Νωρίς το πρωί, τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν κατά την άφιξή του στην Κάσο οι φορείς του νησιού και παιδιά φορώντας τις τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή στην καρδιά του χειμώνα και άκουσε τα κάλαντα και τις μαντινάδες από τους κατοίκους. «Είναι μεγάλη χαρά και το 'χουμε τιμή μας, γιατί ήρθε ο πρωθυπουργός στο ηρωικό νησί μας» ανέφεραν.

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κάσο
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κάσο/© ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου και η συγκίνησή μου που σήμερα, ανήμερα Χριστούγεννα, βρίσκομαι μαζί σας στην ηρωική, στη μαρτυρική, στην ακριτική Κάσο» απάντησε ο πρωθυπουργός απευθύνοντας χαιρετισμό.

Στη Θεία Λειτουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης μετέβη το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος όπου παρακολούθησε μαζί με τους κατοίκους του νησιού τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων και αμέσως μετά είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους για τα προβλήματα της Κάσου. Στη συνέχεια περπάτησε στα γραφικά σοκάκια και δοκίμασε παραδοσιακά εδέσματα.

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κάσο
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κάσο/© ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ακρίτες

Μιλώντας στους κατοίκους της Κάσου για το κόστος ζωής στα μικρά νησιά της Ελλάδας ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι για να φτάσει ένα προϊόν από την Αθήνα στην Κάσο -εκ των πραγμάτων- θα επιβαρυνθεί με μεταφορικό κόστος, το οποίο θα αυξήσει τελικά την τιμή του και αυτό είναι άδικο για αυτούς οι οποίοι επιλέγουν κόντρα στις συνθήκες και αντιμετωπίζοντας τις αντιξοότητες του να ζει κανείς σε ένα ακριτικό νησί, να παραμένουν εδώ στην Κάσο. Θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση και μπορώ να σας πω από σήμερα ότι στο πλαίσιο της νέας πολιτικής μας για τον φόρο που αφορά την ακίνητη περιουσία, για τον ΕΝΦΙΑ, για το 2020 θα υπάρχει ειδική πρόνοια με σημαντικότατη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά. Είναι το ελάχιστο, το οποίο μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα για να σας προσφέρουμε μια μικρή πρόσθετη ανακούφιση ως προς τα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού» είπε.

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κάσο
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κάσο/© ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα των ίσων ευκαιριών, επισημαίνοντας: «Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα τα οποία οι προηγούμενοι δεν έλυσαν και θα κριθούμε και εμείς τελικά ως κυβέρνηση από την αποτελεσματικότητά μας στο να κάνουμε τις ζωές σας καλύτερες. Αυτό σημαίνει ότι για τον έναν και μοναδικό μαθητή της Γ’ Λυκείου, ο οποίος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει το μάθημα της πληροφορικής, ότι, ναι, και για ένα παιδί στην ακριτική Κάσο πρέπει να υπάρχει καθηγητής πληροφορικής. Και δεσμεύομαι, θα βρω τρόπο αγαπητέ Δήμαρχε, να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα γιατί στον πυρήνα της άποψή μας για το πώς πρέπει να διοικείται η χώρα και για το πώς πρέπει να είναι οργανωμένη η ελληνική κοινωνία κρύβεται η έννοια των ίσων ευκαιριών»

Και πρόσθεσε: «Θέλω το παιδί το οποίο μεγαλώνει στην Κάσο, εδώ, ο μικρός Μηνάς που πάει στην πρώτη Δημοτικού, θέλω να ξέρει καθώς θα μεγαλώνει στην Κάσο ότι έχει ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες να διαπρέψει στη ζωή του με ένα παιδί το οποίο μεγαλώνει στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη».

Μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας

Ενόψει της νέας χρονιάς και της νέας δεκαετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας σε όλους τους Έλληνες.

«Σε λίγες μέρες από τώρα θα ξεκινήσει η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Η προηγούμενη δεκαετία δεν ήταν μια καλή δεκαετία για τη χώρα μας.  Από το 2010 όταν μπήκαμε στην κρίση μέχρι και σήμερα γνωρίζω πολύ καλά ότι οι Έλληνες πολίτες ταλαιπωρήθηκαν, πόνεσαν, υπέφεραν, πολλά νέα παιδιά αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη. Όμως, θέλω να κρατήσετε την αισιόδοξη πλευρά αυτής της ιστορίας. Αντέξαμε κόντρα στις προβλέψεις διαφόρων. Αντέξαμε, σταθήκαμε στα πόδια μας, παραμείναμε στον σκληρό πυρήνα της  Ευρώπης και είμαστε τώρα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία» τόνισε.

«Πρώτο μας μέλημα ως κυβέρνηση  -δεν το έχουμε κρύψει- είναι να ανατάξουμε την οικονομία και να ξαναμπούμε σε μία γενναία ανάπτυξη, η οποία θα μπορέσει να δημιουργήσει πάνω απ' όλα πολλές και καλές θέσεις εργασίας παντού στην Ελλάδα. Μιλάμε για ανάπτυξη για όλους, και μιλάμε και για ανάπτυξη παντού. Ανάπτυξη παντού σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει γωνιά της Ελλάδος, δεν μπορεί να υπάρχει νησί της Ελλάδος, δεν μπορεί να υπάρχει ορεινό χωριό της Ελλάδος, το οποίο να μην αισθάνεται ότι πρέπει να γίνει συμμέτοχο σε αυτήν τη νέα αναπτυξιακή δυναμική. Θέλω, λοιπόν, κλείνοντας να σας μεταφέρω ένα μήνυμα αισιοδοξίας: Θα τα καταφέρουμε» ξεκαθάρισε.

Στην Κάσο βρίσκονται επίσης ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και ο υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσων Μάνος Κόνσολας.

Athens Voice Newsletter
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5