Visual Browsing

Εβδομάδα προϋπολογισμού για το Μέγαρο Μαξίμου

Κυριάκος Μητσοτάκης, Χρήστος Σταϊκούρας
Κυριάκος Μητσοτάκης, Χρήστος Σταϊκούρας / © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Αύριο Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη-Λαγκάρντ
  • A-
  • A+
0
Η εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα ξεκινά με τον προϋπολογισμό του 2020 για το Μέγαρο Μαξίμου.

Η εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα ξεκινά με τον προϋπολογισμό του 2020 για το Μέγαρο Μαξίμου.

Η οικονομία και η υλοποίηση των δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού, αλλά και οι εξελίξεις με τη γείτονα Τουρκία και τη «συμφωνία» της με τη Λιβύη αναμένονται με ενδιαφέρον στη συζήτηση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2020.

Το κυβερνητικό επιτελείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις δεσμεύσεις για την οικονομία που έχουν υλοποιηθεί αυτούς τους πέντε μήνες και τις κωδικοποιεί σε 13 παρεμβάσεις. Μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων οφειλών των πολιτών προς την Εφορία, απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας και παράτασης του υφιστάμενου πλαισίου κατά τέσσερις μήνες.

Επίσης, κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών που είχαν επιβληθεί το 2015, προχωρούν εμβληματικά επενδυτικά έργα που είχαν τελματώσει, προωθούνται αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν «σέρνονταν», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, νομοθετήθηκε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου και έγινε προκαταβολή διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης.

Σχετικα
H Ελληνική Επανάσταση «ζωντανεύει» σε όψεις κτιρίων 18 πόλεων
H Ελληνική Επανάσταση «ζωντανεύει» σε όψεις κτιρίων 18 πόλεων

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού ολοκληρώνεται το βράδυ της Τετάρτης με την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών. Πάντως, οι τοποθετήσεις του πρώτου διημέρου έχουν ως σχεδόν κοινή συνισταμένη την ανάγκη εθνικής συναίνεσης και δυναμικής, διπλωματικής αντίδρασης στις προκλήσεις της Τουρκίας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται κατά το πρώτο διήμερο της συζήτησης του προϋπολογισμού κρίθηκε η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ο οποίος τοποθετήθηκε για το νέο επεισόδιο στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας τονίζοντας ότι «αν απαιτηθεί, παρότι μπορούμε και μόνοι, δεν θα είμαστε μόνοι».

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την «πλέον πολύπλοκη κατάσταση των τελευταίων ετών» στο διεθνές περιβάλλον, για «κλιμάκωση της έντασης από τους εξ ανατολών γείτονες» σε πρωτοφανή επίπεδα, την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας, αλλά και την διπλωματικά ισχυροποιούμενη θέση της χώρας.

Σχετικα
Χατζηδάκης για εργασιακά: Η αντιπολίτευση έβαλε ρότα για μεσαίωνα
Χατζηδάκης για εργασιακά: Η αντιπολίτευση έβαλε ρότα για μεσαίωνα

«Απέναντι στην πολιτική των κανονιοφόρων συνεχίζουμε να προτάσσουμε την πολιτική του διεθνούς δικαίου» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα ακολουθεί εξωτερική πολιτική η οποία στηρίζεται στις αρχές καλής γειτονίας, στο σεβασμό διεθνούς δικαίου και δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου, μονομερείς ενέργειες. «Δεν θα μας παρασύρει η Τουρκία στο επίπεδο του βαλκάνιου καβγατζή» είπε σε άλλο σημείο για να εξηγήσει «εξελίσσεται διπλωματική εκστρατεία για τη στήριξη των συμμάχων και των εταίρων μας», ενώ παράλληλα κάλεσε την Αγκυρα να συνειδητοποιήσει ότι «η παραβατικότητα έχει μόνο ένα αποτέλεσμα, την διεθνή απομόνωση. Ελπίζουμε, αλλά με μειούμενες πιθανότητες, ότι η Τουρκία θα επιλέξει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Αύριο η συνάντηση Μητσοτάκη - Λαγκάρντ

Την Τρίτη, ο Κυριακός Μητσοτάκης θα έχει και την πρώτη συνάντηση, ως Πρωθυπουργός, με την Κριστίν Λαγκάρντ, που έχει αναλάβει πλέον τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η κα. Λαγκάρντ θα παραθέσει ειδικό αποχαιρετιστήριο δείπνο στη Φρανκφούρτη για την αποχώρηση του Μπενουά Κερέ, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Καλεσμένοι στο δείπνο, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Παρών θα είναι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5