Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης σε Επιτρόπους: Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα της ΕΕ

Τι απάντησαν Μαργαρίτης Σχοινάς και Ίλβα Γιόχανσον λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης, Ίλβα Γιόχανσον και Μαργαρίτης Σχοινάς
Κυριάκος Μητσοτάκης, Ίλβα Γιόχανσον και Μαργαρίτης Σχοινάς/ © INTIMENEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

«Δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε για το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος Σχοινά και Γιόχανσον.

«Δεν είναι ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά ένα θέμα που επηρεάζει συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναμένουμε τη βοήθειά σας, μια σταθερή πολιτική της Ένωσης για την αντιμετώπισή του και μια επιτυχή συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν και των ελληνικών αρχών». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από την έναρξη της σύσκεψης για το μεταναστευτικό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε το πρωί της Πέμπτης τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Όπως είπε, είναι σημαντικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη γίνεται πριν από την επίσκεψη των δύο Επιτρόπων στην Άγκυρα, την Παρασκευή, και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Από τη μεριά του, ο κ. Σχοινάς τόνισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι ξεκινά η συζήτηση από την περιοχή όπου υπάρχει το πρόβλημα. Ανέφερε, μάλιστα, πως θα συζητηθούν η αλληλεγγύη, η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι συμφωνίες Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Ίλβα Γιόχανσον και Μαργαρίτης Σχοινάς
Κυριάκος Μητσοτάκης, Ίλβα Γιόχανσον και Μαργαρίτης Σχοινάς/ © INTIMENEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Με τη σειρά της η κ. Γιόχανσον σημείωσε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια κοινή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση. Ανέφερε, επίσης, πως πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα, και όχι μόνο της Ελλάδας, και υπογράμμισε ότι από τη μια υπάρχουν οι πρόσφυγες που υποφέρουν, αλλά από την άλλη υπάρχει και το ζήτημα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην ΕΕ.

«Είναι ένα πολύ επείγον ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γιόχανσον και αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπισή του με νομοθετικές πρωτοβουλίες.

«Θεωρούμε πως η Ελλάδα θα είναι ένας σημαντικός εταίρος στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου» ανέφερε, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει στη συνέχεια: «Η Ελλάδα έχει ήδη συνεισφέρει, με νέες προτάσεις για τον μηχανισμό επιστροφών αλλά και για το "Δουβλίνο 2", καθώς και με ένα λογικό και υλοποιήσιμο πλαίσιο για τη διαμοίραση του "βάρους" στην ΕΕ».

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα για το άσυλο, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα θα συμβάλει με ιδέες και προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ