Visual Browsing

Όχι τα μπινελίκια, ρε γαμώτο

Όχι τα μπινελίκια, ρε γαμώτο
Και τι θα γίνει με τους χομπίστες «υβριστές» μετά την ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης;
  • A-
  • A+
0
Επανέρχονται ποινές για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση των θρησκευμάτων, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ακόμα θυμάμαι –και γελάω με– τις προσπάθειες που έκανε ο σχωρεμένος ο παππούς μου για να μη βλασφημάει ο κόσμος στη Λευκάδα – μιας και εκεί ζούσε. Έφτιαχνε με δικά του έξοδα αφισέτες με τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό που είχαν τίτλο «Μη βλασφημείτε» και το κείμενο από κάτω ήταν τόσο γραφικό που σε έπιαναν τα γέλια. Νομίζω πάντως ότι ο παππούλης μου στρεφόταν κυρίως κατά του θείου μου και γιου του, που είναι μεγάλος χομπίστας στα ευφάνταστα μπινελίκια.

Αυτή την αφισέτα έβαζε ο παππούς μου στη Λευκάδα (και μέσα στο σπίτι)

Γενικά στα Επτάνησα ο κόσμος ρίχνει πολύ βρισίδι στα θεία αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν το εννοούν, είτε πιστεύουν είτε όχι. Είναι συνήθεια να κατεβάζεις καντίλια με κάθε ευκαιρία και τις περισσότερες φορές δεν είναι χυδαίο αλλά αστείο, μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Ο γιος μου, που του έχω εξηγήσει και έχει καταλάβει τη διαφορά μεταξύ χυδαίου βρισίματος και χομπίστικου μπινελικιού, μου είπε τις προάλλες: «Να πάρουμε τον θείο να μας βρίσει λίγο;». Με αυτό τι έχω καταφέρει; Το παιδί να μη βρίζει γιατί έχει απομυθοποιήσει τα μπινελίκια. Δεν τα θεωρεί σοβαρή υπόθεση και δεν του ασκεί καμία γοητεία ως κάτι απαγορευμένο. Μάλιστα έχω μυριστεί ότι αποφεύγει τους ανθρώπους που βρίζουν και το εννοούν. Του φαίνεται πασέ και άσχημο. Τόσο απλά.

Σχετικα
Την επαναφοράν του αδικήματος της μοιχείας μελετά η φιλελευθέρα κυβέρνησις
Την επαναφοράν του αδικήματος της μοιχείας μελετά η φιλελευθέρα κυβέρνησις

Και ξαφνικά ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοινώνει ότι επανέρχονται οι ποινές για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση των θρησκευμάτων (άρθρο 198 του ΠΚ). Προβλέπεται φυλάκιση έως 2 έτη για όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη εκκλησία ή θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα. «Με αυτό τον τρόπο θεραπεύουμε τα πάντα και δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε φαινόμενα που αποτέλεσαν κορυφαία σημεία της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίζονται με τον συγκεκριμένο τρόπο» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Μάλιστα. Η φάση μυρίζει λίγο Ισλάμ και δεν αρέσει σε πολύ κόσμο. Πιθανόν να θέλει εμμέσως να αποφύγει επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών αλλά μάλλον δεν διάλεξε τον καλύτερο τρόπο. Ίσως μάλιστα να διάλεξε τον χειρότερο.

Εύλογα οι αντιδράσεις είναι πολλές. Π.χ. η εξαιρετική δημοσιογράφος Κατερίνα Οικονομάκου (του Inside Story) γράφει στο Facebook:  «Πού νομίζουν ότι βρίσκονται; Στο Ιράν; Ντροπή, έτσι αντιλαμβάνονται μια ανοιχτή, δημοκρατική, φιλελεύθερη κοινωνία;». Δεν έχει άδικο. Είναι δυνατόν να κινδυνεύεις με 2 χρόνια φυλάκιση για χριστοπαναγίες; Δηλαδή τι μας λέει ο υπουργός; Ότι στην Ελλάδα του 2019 δεν θα μπορούσε να υπάρχει ένα περιοδικό όπως το Charlie Hebdο; Πάνε καλά; Αν ο υπουργός βγει μια βόλτα στην κεντρική αγορά ενός οποιουδήποτε νησιού στα Επτάνησα θα πρέπει να φωνάξει την αστυνομία για τον μισό πληθυσμό.

Σχετικα
Χαρδαλιάς: Υπάρχει πλήθος μέτρων προς εφαρμογή πριν το lockdown
Χαρδαλιάς: Υπάρχει πλήθος μέτρων προς εφαρμογή πριν το lockdown

Επίσης κάνοντας απαγορευμένο κάτι τέτοιο αφήνεις τους πολίτες στο έλεος θρησκόληπτων υπαλλήλων τους κράτους (π.χ. αστυνομικών - χωρίς να εννοώ ότι όλοι οι αστυνομικοί είναι θρησκόληπτοι) και μετά άντε να εξηγήσεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Φυσικά δεν εννοώ ότι μπορείς να προσβάλλεις την πίστη των άλλων όποτε θέλεις και να το κάνεις προβοκατόρικα. Αυτό αν μη τι άλλο είναι αγενές, αντιαισθητικό και καθόλου φιλελεύθερο. Για να δούμε πώς θα προχωρήσει το υπουργείο με αυτή την υπόθεση.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5