1821 Digital Gallery

Κινηματογραφικά στούντιο αποκτά η Θεσσαλονίκη

Κυριάκος Πιερρακάκης
Κυριάκος Πιερρακάκης/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ
Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης για την επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ στη Θέρμη
  • A-
  • A+
0
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη τα δικά της κινηματογραφικά στούντιο - Πότε θα λειτουργήσουν.

Σε έκταση 83 στρεμμάτων στην περιοχή της Θέρμης Θεσσαλονίκης θα δημιουργηθούν 8 κινηματογραφικά στούντιο. Στις νέες εγκαταστάσεις θα απασχοληθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι, με τα ανταποδοτικά οφέλη από την επένδυση, ύψους 20 εκατ. ευρώ, να ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ (θέσεις εργασίας, αύξηση τζίρου από παράπλευρες επαγγελματικές δραστηριότητες κ.α).

Οι ανακοινώσεις έγιναν, παρουσία του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, οι «εμπλεκόμενοι» φορείς (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων- ΕΚΟΜΕ και εκπρόσωποι των επενδυτών της Nu Boyana Studios -μέλος του ομίλου της Millennium Films).

«Πρόκειται για επένδυση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρεία Nu Boyana Hellenic, θυγατρική της Χολιγουντιανής Millennium Films, που εξασφαλίζει άμεση απασχόληση στα κινηματογραφικά στούντιο 100 τουλάχιστον ατόμων, σε μόνιμες θέσεις εργασίας. Το ποσό αφορά στην αγορά των ακινήτων, τις κατασκευές σε αυτά και τον τεχνικό εξοπλισμό τους. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη το κέντρο των οπτικοακουστικών παραγωγών για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Και πρόσθεσε: «"Πρόκειται για την πρώτη περιφέρεια στη χώρα που διαθέτει το πρώτο λειτουργικό film office της χώρας" στα νέα παλτώ του οποίου σύντομα θα "γυριστούν" δυο κινηματογραφικές παραγωγές και μία τηλεοπτική σειρά».

Σχετικα
Απαγωγή 10χρονης-Θεσσαλονίκη: Στις 24 Νοεμβρίου η δίκη
Απαγωγή 10χρονης-Θεσσαλονίκη: Στις 24 Νοεμβρίου η δίκη

«Ο χώρος της ψηφιακής τεχνολογίας και των κινηματογραφικών παραγωγών όφειλε να αποτελεί το φυσικό πλεονέκτημα για τη χώρα και ως τέτοιο να αντιμετωπιστεί» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτηρίζοντας την ίδρυση του ΕΚΟΜΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση ως «απόλυτα σωστό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση». Και συμπλήρωσε: «Σύντομα θα προβούμε σε πρωτοβουλίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την άμεση επένδυση σε film offices».

«Απόδειξη ότι το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια» χαρακτήρισε την επίσημη σημερινή ανακοίνωση για τη δημιουργία στούντιο κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) Πάνος Κουάνης.

«Στη Βουλγαρία χρειάστηκε να χτίσουμε μια γέφυρα -ως σκηνικό ταινίας- προκειμένου η δράση να μεταφέρεται σε μια ορεινή σπηλιά. Η ταινία γυρίστηκε, η γέφυρα έμεινε και τώρα η περιοχή έχει βάλει εισιτήριο 5 ευρώ για τους επισκέπτες που θέλουν να επισκεφθούν το χώρο... Θα θέλαμε να χτίσουμε και στην Ελλάδα γέφυρες και όχι τοίχους» έλεγε χαρακτηριστικά ο Yariv Lerner, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ήδη στα στούντιο της NU films studios Boyane στη γειτονική Βουλγαρία -σε απόσταση μόλις 3,5 ωρών απο τη Θεσσαλονίκη, εκπαιδεύονται 15 Έλληνες τεχνικοί.

Σχετικα
Θεσσαλονίκη: Αρνητής μήνυσε κομμωτήριο και ζητά 10.000 ευρώ
Θεσσαλονίκη: Αρνητής μήνυσε κομμωτήριο και ζητά 10.000 ευρώ

Τα πλατώ θα αναπτυχθούν σε έκταση 15.000 τ.μ (στο σύνολο των 83 στρεμμάτων), ενώ το σύνολο των κτισμάτων καλύπτει χώρο 25.000 τ.μ.

«Βρισκόμαστε εν αναμονή της διευκρινιστικής εγκυκλίου για την φορολογική απαλλαγή και η έναρξη των δραστηριοτήτων προσδιορίζεται σε διάστημα ενός χρόνου από την έκδοση των πολεοδομικών αδειών» ανέφεραν εκπρόσωποι της εταιρείας, ενώ ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας κινηματογραφικών παραγωγών στη Νέα Υόρκη Γιάννης Καλαφάτης διαβεβαίωσε ότι η έναρξη των γυρισμάτων θα γίνει ακόμα και πριν την ολοκλήρωση της ανέγερσης όλων των στούντιο, ίσως και από τις αρχές του 2020. «Πρόκειται για έμμεση προβολή της χώρας στο εξωτερικό αλλά και εκατοντάδες θέσεις εργασίας και εκπαίδευσης με αμοιβαία οφέλη» τόνισε.

Η συνέντευξη τύπου δόθηκε στο Μουσείο Φωτογραφίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγεται το 60ο Φεστιβαλ Κινηματογράφου της πόλης -στον χώρο όπου «όχι μόνο προβάλλονται αλλά και προετοιμάζονται οι ταινίες του μέλλοντος», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ορέστης Ανδρεαδάκης, υποδεχόμενος τους κυβερνητικούς και επενδυτικούς παράγοντες στο χώρο.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5