1821 Digital Gallery

Παραμένει για άλλους 6 μήνες στη φυλακή ο Γιάννος Παπαντωνίου

Γιάννος Παπαντωνίου
Γιάννος Παπαντωνίου/© INTIMENEWS
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέρριψε αίτημα αποφυλάκισης του πρώην υπουργού
  • A-
  • A+
0
Παρατείνεται για άλλους 6 μήνες η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του Γιάννου Παπαντωνίου και με σχετικό βούλευμα παρατείνει την προφυλάκιση του πρώην υπουργού κατά 6 μήνες. Ο κ. Παπαντωνίου κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, που - κατά το κατηγορητήριο - ήταν μίζα από συμβάσεις εξοπλισμών (σ.σ. εκσυγχρονισμός 6 φρεγατών το 2003).

Τη συνέχιση της προφυλάκισής του γνωστοποίησε ο ίδιος ο κ. Παπαντωνίου, με δήλωσή του. Αναλυτικά:

«Στις 18/10/2019 ανακοινώθηκε απορριπτική απόφαση των δικαστικών αρχών, για τρίτη συνεχή φορά, στο αίτημα για τον τερματισμό της αυθαίρετης προφυλάκισής μου. Οι λόγοι που είχαν προβληθεί στις δύο προηγούμενες αποφάσεις είχαν καταρρεύσει. Τα επιχειρήματα για δήθεν δημιουργία υποδομών διαφυγής στο εξωτερικό, καθώς και για δήθεν άρνηση διαβίβασης τραπεζικών στοιχείων στις ελληνικές αρχές, είχαν πλήρως αποδομηθεί. Στο κείμενο της τελευταίας απόφασης εγκαταλείφθηκε ο ισχυρισμός ότι δήθεν είμαι "ύποπτος φυγής".

» Η πιθανότητα τέλεσης νέων αδικημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηριχτεί, εφόσον δεν κατέχω σήμερα δημόσιο αξίωμα. Για να ξεπεράσει αυτό το αδιέξοδο, η νέα απορριπτική απόφαση κατέφυγε σε ένα ψέμα: παραποίησε ένορκη κατάθεσή μου καταγεγραμμένη στην απολογία μου κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας (σελ. 962). Στην απολογία μου αναφέρονται τα εξής:

Σχετικα
Έβαλε σε e-mail τους τραπεζικούς κωδικούς - Του απέσπασαν 11.000 ευρώ
Έβαλε σε e-mail τους τραπεζικούς κωδικούς - Του απέσπασαν 11.000 ευρώ

» - "Ερώτηση: Εκτός από τους λογαριασμούς που είναι ήδη γνωστοί στην ανάκριση, διαθέτετε οπουδήποτε στον κόσμο οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό ή οποιοδήποτε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν;

» Απάντηση: Εγώ, κατηγορηματικά όχι, ούτε η σύζυγός μου".

» Στο κείμενο της απορριπτικής απόφασης (σελ. 38 της εισαγγελικής πρότασης) η ένορκη αυτή κατάθεση παραποιήθηκε ως εξής:

Σχετικα
Δένδιας για Τουρκία: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος όταν έχουμε υπερπτήσεις
Δένδιας για Τουρκία: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος όταν έχουμε υπερπτήσεις

» "(Δεν) μπορεί να κριθεί πειστική η θέση του (κατηγορουμένου) ότι δεν γνωρίζει ή δεν θυμάται άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς του"».

» Το κατηγορηματικό "όχι" μεταφράστηκε σε "δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι"!

» Η απόφαση κατέληξε στο ότι ο τερματισμός της προφυλάκισης επιτρέπει "τη συνέχιση του (τελεσθέντος) αδικήματος μέσω μη εισέτι γνωστών λογαριασμών που ήδη διαθέτει".

» Με την παραποίηση της ένορκης κατάθεσης κατασκευάστηκε ο μύθος της δήθεν ύπαρξης άλλων "μη εισέτι γνωστών λογαριασμών" για να "δικαιολογηθεί" η συνέχιση της προφυλάκισης».

Τι είχε πει ο υπουργός στην απολογία του για τα εμβάσματα

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Οκτωβρίου 2018, μετά την απολογία του, ο κ. Παπαντωνίου είχε κριθεί προφυλακιστέος τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, η οποία αποφυλακίστηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Στην απολογία του ο πρώην υπουργός είχε αρνηθεί τις κατηγορίες. Ερωτώμενος, μάλιστα, από τις ανακριτικές αρχές για τα εμβάσματα που εντοπίστηκαν σε τουλάχιστον 7 λογαριασμούς και 35 υπο-λογαριασμούς ελβετικών και κυπριακών τραπεζών είχε απαντήσει:

«Έπειτα από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό».

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5