1821 Digital Gallery

Βενιζέλος: Αρνητικό για την Ελλάδα το όχι της ΕΕ στη Β. Μακεδονία

Βενιζέλος: Αρνητικό για την Ελλάδα το όχι της ΕΕ στη Β. Μακεδονία
Ευάγγελος Βενιζέλος © INTIME NEWS/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
«Αυτό συνεπάγεται καθυστέρηση ως προς την ergaomnes χρήση του ονόματος»
  • A-
  • A+
0
Αρνητικό εκτιμά ότι είναι για την Ελλάδα το όχι της ΕΕ στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ευ. Βενιζέλος.

Αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα εκτίμησε ότι θα έχει το γαλλο-ολλανδικό βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ των Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται.

Ο κ. Βενιζέλος ερωτώμενος για τις επιπτώσεις έχει για την Ελλάδα  το βέτο που προβλήθηκε από την Γαλλία με τη στήριξη της Δανίας και της Ολλανδίας σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ  με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, απάντησε: «Ενώ προχώρησε η διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, με την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις επηρεάζεται νομίζω αρνητικά για την Ελλάδα η ισορροπία της Συνθήκης των Πρεσπών. Στο άρθρο 1 παρ. 10 της Συνθήκης προβλέπεται ότι η “πολιτική” μεταβατική περίοδος για τη χρήση της συνθέτης ονομασίας στα έγγραφα που εκδίδει στο  εσωτερικό του  το αντισυμβαλλόμενο  μέρος  εξαρτάται από το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Συνεπώς η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνεπάγεται καθυστέρηση ως προς την πραγματική  εσωτερική χρήση του σύνθετου ονόματος. Δηλαδή καθυστέρηση ως προς την ergaomnes χρήση του ονόματος.

»Ως προς την Αλβανία το μείζον ζήτημα είναι πάντα η κατάσταση και τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ενώ η μεγάλη εκκρεμότητα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών λόγω της άρνησης της αλβανικής πλευράς να κυρώσει τη διμερή συμφωνία του 2009 που είχε υπογραφεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

»Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την πολιτική σταθερότητα στις δυο γειτονικές χώρες και σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και για την πολιτική αξιοπιστία της ΕΕ στην περιοχή ώστε αυτή να μπορεί να ασκεί αποτελεσματική πίεση μέσω των ελέγχων  που συνεπάγεται η διαδικασία του ανοίγματος των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μια διαδικασία που είναι ούτως ή άλλως σταδιακή και μακρά. Από την άποψη αυτή η τελευταία εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι πολύ προβληματική. Οι εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες καθόρισαν τη γαλλική στάση και η προοπτική  της διεύρυνσης παύει να λειτουργεί ως μοχλός της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και κλονίζεται ως εθνική στρατηγική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων».

Σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι «δίνουν καταρχάς μια εξήγηση στις επίμονες αναφορές του κ. Ερντογάν στη Συνθήκη της Λωζάνης που αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ. Έγινε αποδεκτός στην πράξη ο αναθεωρητισμός ως προς υφιστάμενα εξωτερικά σύνορα. Ο μεγάλος κερδισμένος φαίνεται να είναι ο Άσαντ με την πανηγυρική στήριξη της Ρωσίας αλλά - μη το ξεχνάμε - και του Ιράν. Η Τουρκία μπορεί να ισχυρίζεται ότι πέτυχε τους στόχους της και φαίνεται να αποτρέπει προς το παρόν τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής οντότητας που να διεκδικεί διεθνή αναγνώριση. Είναι σε κάθε περίπτωση ένας σημαντικός περιφερειακός παράγοντας. Η ΕΕ είναι ουσιαστικά απούσα. Η δε πολιτική Τραμπ, αρχίζει να παίρνει το σχήμα ενός νέου αμερικανικού απομονωτισμού που θέτει σε αμφισβήτηση βασικά δεδομένα της ευρωατλαντικής ασφαλείας. Οι επιλογές αυτές μπορούν να γίνουν όμως οριστικές μόνο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του impeachment που έχει ξεκινήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και κυρίως μετά τις προεδρικές εκλογές.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5