1821 Digital Gallery

Ένα ποτό πριν, ένα τσιγάρο μετά. gr2014eu.

Την 1η ιουλίου η πολιτική στην ευρώπη 6 μήνες μετά δεν θα έχει αλλάξει ούτε γραμμή. Η ιστορία της ευρωπαϊκής ένωσης θα γράφει για έξι μήνες κενό. Ελληνική προεδρία της ευρωπαϊκής ένωσης gr 2014 eu, μια βαρετή διεκπεραίωση ακόμη... «εντολή σαμαρά». Για να είμαστε πιο δίκαιοι στην κριτική μας, θα προστεθούν ακόμη 6 μήνες στις κενές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας των τελευταίων ετών. Δεν μπορείς να απαιτείς από ανίκανους να σου γράψουν ιστορία...

Συνήθως η δύναμη και η αξία κάποιου τονίζεται όταν είναι πεσμένος στο ριγκ κάτω. Όταν για να σηκωθεί σχεδιάζει την απάντησή του. Αν αξίζει θα σταθεί στα πόδια του και θα ξαναπέσει πάλι κάποια στιγμή και θα ξανασταθεί. Αν αξίζει θα σηκωθεί και θα παλέψει, θα κάνει προτάσεις και θα πολεμήσει για αυτές. Μπορεί να σηκώσει το χέρι για να ζητήσει βοήθεια να σηκωθεί. Αλλά μπορεί και να σηκώσει το χέρι για να ζητήσει λαλάκια και να παραμένει κάτω για να τα φτάσει πεταμένα και σκυμμένος. Τι νομίζετε ότι κάνουμε τα τελευταία χρόνια;

Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί από την ελληνική βουλή από τον μάιο 2012 και την εμμονή όλων των ταγών για εκλογές είναι οι εξής... καμία. Καμία απολύτως. Και κατά τη διάρκεια της 6μηνης προεδρίας δεν έχουμε ούτε μια πρόταση να κάνουμε στα υπόλοιπα ευρωπαία. Κάτι έστω για την ευρώπη των λαών...

Η Καντίτσα Σάνκο φέτος θα είναι 28 ετών και πιθανόν να δούλευε ακόμη στο ίδιο κομμωτήριο στην αχαρνών, αν η ελληνική κοινωνία είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει το φασισμό 426 χιλιάδων ψηφοφόρων της χρυσής αυγής και ακόμα 10,5 εκ. ελλήνων «συμπατριωτών» της που κοιτάμε την πάρτη μας και μόνο. Ευτυχώς για αυτήν, δυστυχώς για εμάς, έχει φύγει από τη χώρα της την ελλάδα, για να ζει στο λονδίνο. Ο ουρανός της είναι ανοιχτός και φωτεινός εκεί.

Σχετικα
F-35: Ξεκινά η διαδικασία απόκτησής τους
F-35: Ξεκινά η διαδικασία απόκτησής τους

Όμως οι λόγοι που το 2008 είχε συνοδέψει ένα νέο τότε, έλληνα πολιτικό στο προεδρικό μέγαρο εξακολουθούν ακόμη να ισχύουν. Το νόμο του γιάννη ραγκούση περί ιθαγένειας 3388/2010, που ψήφισε μετά η ελληνική βουλή, τον έχει παγωσει η κυβέρνηση των σαμαροβενιζέλων και ο νεαρός τότε πολιτικός που τη συνόδευε συμβολικά ή μάλλον ψηφοθηρικά έχει προλάβει να γεράσει στα 40 του χρόνια και να έχει κολλήσει στην παρέα του τσουκαλά και του μητρόπουλου και της ζωής και πια δίνει τα διαπιστευτήριά του στα γραφεια του θέμου και του ψυχάρη. Στη γιορτή της προεδρίας gr 2014 eu ο αλέξης δεν μπορεί πια να συνοδέψει κανένα μετανάστη, προτιμά να μην παρευρεθεί καν.

Το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας έχει 2 αναφορές και μόνο. Μια φιέστα στην αρχή και μια φιέστα στο τέλος. Ανάμεσα είναι το δώσε ημίν τον επιούσιον σήμερον και το έχει ο θεός. Για μετά βλέπουμε. Ο ουρανός στην ελλάδα είναι κλειστός και σκοτεινός. Όπως εμείς τον έχουμε σχεδιάσει. Μόνοι μας.

Η ελληνική προεδρία δεν έχει να προτείνει τίποτα για τη ζωή των 500 εκ. πολιτών της ΕΕ, δεν έχει να τους προσφέρει τίποτα, δεν θα ασχοληθεί καν μαζί τους, θα διεκπεραιώσει μια εξάμηνη αγγαρεία με το νου της στις εκλογές του μαΐου και θα αντικαταστήσει τον κάθε διορισμένο διοικητή τομπούλογλου με τον κάθε φιλιππίδη και τούμπαλιν. Ποιος παπάρας ήθελε και open government στην ψωροκώσταινα, γαμώ. Ποιος ήθελε κικίλια στον οαεδ και παναγιώτη μινογιάννη στον άγιο σάββα, όταν έχουμε τους ογκόλιθους καϊλή και τομπούλογλου και τζότζολα που είναι και δικά μας παιδιά; Γιατί η ελλάδα της ευρώπης, αντί να δώσει το λόγο και το χρόνο στον ραγκούση, τον πασχάλη αγανίδη, τον τατσόπουλο, τον γιαννίτση, τον δοξιάδη, την αρβελέρ, τον μάλαμα, την δημητρακάκη, την ζατέλλη, τον λάνθιμο, τον κυριάκο πιερρακάκη και ένα πολυπληθή κατάλογο με άξιους, προτιμά να διαλέγεται με τον βενιζελοσαμαρά και τον κασιδιάρη και τον αλέξη, και τον αυτιά-παπαδάκη και τους καλεσμένους τους, και τον υπάλληλο του κοντομηνά κο λαζόπουλο, και τους ψεκασμένους, τους νεοναζί και τους αριστερούς του χαβιαριού, και τους επιχειρηματίες της δραχμής. Γιατί αντί να φωνάξει τη δική του άποψη και να τολμήσει τη δική του πρόταση στην ευρώπη, θα κρυφτεί πίσω από κάθε λαμόγιο και βλάκα και σε κάθε εκλογές θα παριστάνει τον κακομοίρη τον παρασυρμένο που δεν ήξερε, δεν ρώταγε. Και κάποτε στα γκάλοπ πέρι ευρώπης έβγαινε ο ποιο ευρωπαίος πολίτης, όταν τα ευρώ έπεφταν από τον ουρανό, τώρα πια βγαίνει ο πιο ευρωσκεπτικιστής γιατί τα ευρώ έρχονται με δόσεις από την τρόικα και δεν τα πετάνε από τα αεροπλάνα. Αν και η ευρωπαϊκή πολιτική του 2007 με την πολιτική του 2014 δεν έχει διαφοροποιηθεί κατά το ελάχιστον. Τα ίδια σκουριασμένα μυαλά με των δικών μας. Γιατί ξεχνάμε ότι οι λαοί της ΕΕ είναι οι μοναδικοί που μας δανείζουν πια, θέλουν δεν θέλουν. Και χωρίς να τους έχει ρωτήσει κανείς πολιτικός τους. Δεν νομίζω οι ελληναράδες να συμφωνούσαμε να δανείσουμε τους τσέχους π.χ. αν αντιμετώπιζαν κάτι αντίστοιχο με εμάς σήμερα. Ούτε στο μέλλον, βέβαια.

Σχετικα
Δημοσκόπηση Marc: Στο 9,9% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Οι εκλογές
Δημοσκόπηση Marc: Στο 9,9% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Οι εκλογές

Γιατί η συμμετοχική δημοκρατία, η εργασία για όλους, η ψηφοφορία για εκλογή προέδρου της ΕΕ, η ανάδειξη των επιλογών του ευρωκοινοβουλίου, τα ανοιχτά για τους ευρωπαίους πολίτες σύνορα, η ελληνική ιθαγένεια στους μετανάστες 2ης γενιάς, οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, η πράσινη ανάπτυξη, οι εκλογές μέσω internet, η αντιπροσώπευση των νέων στα κέντρα αποφάσεων, τα ευρωομόλογα, το δικαίωμα στα δημοψηφίσματα δεν μας ενδιαφέρουν. Μας ενδιαφέρουν οι «τοκογλυφικές» δόσεις, το φτηνό πετρέλαιο και οι κομμένες συντάξεις άγαμων θυγατέρων και εφάπαξ 50χρονων συνταξιούχων, και μεριμνούμε το λογιστικό πρωτογεννές πλεόνασμα να μοιραστεί σε καραβανάδες και συνταξιούχους, και την ψάχνουμε αν ο κιμούλης και ο λαζόπουλος (έλεος) κάνουν για βλαχοδήμαρχοι, που θα έλεγε και ο γερασμένος 40χρονος μέλλων πρωθυπουργός της εύπορης αριστεράς.

Δεν μας ενδιαφέρει γιατί χρειαζόμαστε τόσα πολλά δανεικά, μας ενδιαφέρει γιατί δεν μας δανείζουν και άλλα. Δεν μας ενδιαφέρει σε ποια μαύρη τρύπα πέφτουν τόσοι φόροι, μας ενδιαφέρει γιατί δεν τους πληρώνουν μόνο οι άλλοι.

Μέχρι τότε θα ακούμε για τη βάναυση ευρωπαική πολιτική και θα ξεχνάμε ότι η ΕΕ έχει τις μεγαλύτερες δαπάνες για κοινωνική πολιτική από κάθε άλλο κράτος, έχει τα espa και τα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης, έχει τους πολίτες με το μεγαλύτερο μορφωτικό επίπεδο και με τα περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα. Αντί να κάνουμε προτάσεις και να απαιτούμε τη διέυρυνση αντίστοιχων πολιτικών, θα μείνουμε και πάλι εγκλωβισμένοι στο δικό μας ελληνικό μικρόκοσμο. Αντί να κάνουμε προτάσεις για τους ευρωπαίους έλληνες ανέργους θα ομφαλοσκοπούμε μαζί με τον εργατολόγο κο μητρόπουλο ρωτώντας πότε οι μαλάκες θα του επιστρέψουμε το δεσμευμένο από το σδοε 1 εκ. που έφερε ο καημενούλης από το εξωτερικό. Γιατι τις προτάσεις για τους άνεργους τις περιμένουμε από κάτι εργατολόγους και βουλευτές σαν τον μητρόπουλο, τον τσουκαλά, τον βρούτση, τον καπερνάρο και την υπόλοιπη σάρα και μάρα. Οπότε και οι ευρωπαίοι θα επιβεβαιώσουν αυτό που ήδη ανέμεναν, ότι κάμια πρόταση και κάμια πρωτοβουλία δεν θα αναληφθεί κατά τη διάρκεια του 6μήνου. Μια ευκαιρία χαμένη για εμάς και για τους λαούς της ευρώπης.

Η μοναδική ελληνική πρόταση για μας τους 500 εκ. πολίτες της ΕΕ, μας αρέσει δεν μας αρέσει, ήταν «Να μια ιδέα: Γιατί να μην έχουμε τους πρώτους Ευρωπαίους πολίτες με το να δώσουμε στους μετανάστες Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια και όχι Ελληνική, ή Γερμανική ή Γαλλική;'» και ακούστηκε στο ted global στις 13 ιουνίου. Και είμαι βέβαιος ότι δεν θα σας αρέσει και ποιος την έκανε. Ούτε ό,τι άλλο είχε προτείνει σε εκείνη την ομιλία.

Μας πειράζει δεν μας πειράζει, σε 50 χρόνια οι κάτοικοι της εε μάλλον θα μιλουν αγγλικά και θα θυμούνται αμυδρά τις μητρικές τους γλώσεις και θα θεωρούν τους εαυτούς τους ευρωπαίους πολίτες και δευτερευόντως θα διαχωρίζονται ως έθνη. Ή κάνουμε προτάσεις για τέτοια θέματα ή αλλιώς κάνουμε φιέστες με πομπώδεις βενιζελοπαπαρολογίες, μην επιτρέποντας σε ειδικότερους από εμάς σαν την κα άννυ ποδηματά να μιλήσουν, ή καθόμαστε στον καναπέ και δεν πάμε στην τελετή ανάληψης και το παίζουμε και επαναστάτες της μερέντας, γιατί άλλο να λες τις παπαριές πέρι γκάνγκστερ πίσω τους και άλλο να είσαι face to face απέναντί τους.

Αντί να βομβαρδίσουμε τους ευρωπαίους αυτό το εξάμηνο με ιδέες για πολιτική θα αρκεστούμε στο δώσε ημίν σήμερον και με «εντολή σαμαρά» για αύριο βλέπουμε.

γιώργος δ.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5