Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Μόνο σκληρή δουλειά, ούτε νταούλια, ούτε ζουρνάδες

Μειώσεις φόρων κάθε χρόνο και μια συμφωνία με τους πολίτες για πρόοδο και δημιουργία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης στην 84η ΔΕΘ/ © INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε το σχέδιο της κυβέρνησής του.

Με οδηγό την  παρακαταθήκη του Ελευθέριου Βενιζέλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός της Ελλάδας από το βήμα του συνεδριακού κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης» με σύνθημα «Ανάπτυξη για Όλους».

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και δεσμεύτηκε για μια σειρά μέτρων όπως η ελάφρυνση πολιτών και επιχειρήσεων, το πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα μέχρι το τέλος του 2020 και κατά 5 μονάδες έως το 2023 για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, οι προσλήψεις στην αστυνομία αλλά και στον χώρο της Υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας με εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενώ προανήγγειλε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους και την καθιέρωση του θεσμού της επιστολικής ψήφου.
 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στα ζητήματα της φορολογίας, των επενδύσεων, τα εργασιακά και το ψηφιακό κράτος. Ιδιαίτερα στα εργασιακά ζητήματα, διεμήνυσε ότι «καμία φιλοεπενδυτική πολιτική δεν μπορεί να εκληφθεί ως διαβατήριο για εργοδοτική ασυδοσία» και ανακοίνωσε μέτρα τόσο για την ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης, όσο και για την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας.

«Δύο μήνες μετά τις εκλογές, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι οι πολίτες στις 7 Ιουλίου από την απογοήτευση πέρασαν στη θετική έκπληξη και μετά την εύλογη προσδοκία. «Κάθε μέτρο μας θα είναι αυστηρά κοστολογημένο και μέσα στις δυνατότητές μας. Ταυτόχρονα, όμως, θα στραφούμε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης. Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία. Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα. Τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης. Και υπογράμμισε: «Είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς. Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιό μας, παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς, παρά να επαιτείς».

Όχι στην αντεργατική συμπεριφορά

Καμία αντεργατική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 84ης ΔΕΘ και εξήγησε ότι η κυβέρνηση διευκολύνει τις επιχειρήσεις και «γι αυτό και απαιτεί από αυτές να πληρώνουν τους μειωμένους φόρους, να τηρούν την εργατική νομοθεσία και να φροντίζουν τους υπαλλήλους τους αλλά και να σέβονται το περιβάλλον... Η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να αλλάξει εργοδοτικά πρότυπα. Με τον ίδιο τρόπο που προσωπικά είμαι σύμμαχος της υγιούς και δημιουργικής επιχειρηματικότητας, μετατρέπομαι και σε σκληρό αντίπαλο όποιου την προσβάλλει με την αντεργατική και αντικοινωνική συμπεριφορά του».

Προχωρούν οι επενδύσεις της Eldorado Gold και της Cosco

Στις επενδύσεις της Eldorado Gold και της Cosco, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην Eldorado Gold υπογράφηκαν οι τρεις αποφάσεις που έμεναν επί τρία χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες θετικές αποφάσεις του ΣτΕ, στο συρτάρι του υπουργού Ενέργειας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της επένδυσης στις Σκουριές. Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, συζητούμε με την εταιρία την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στη Θράκη. Η συνολική αξία του έργου; ένα δισ. ευρώ. Θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή; 1.900 εργαζόμενοι. Και μετά την ολοκλήρωσή του; Περισσότερες από 900. Η Cosco επίσης κατέθεσε και νέο σχέδιο: Για επέκταση των προβλητών κρουαζιέρας. Για καινούριες υποδομές, αλλά και για ίδρυση ξενοδοχείων. Το Υπουργείο Ναυτιλίας θα έχει απάντηση μέχρι τον επόμενο μήνα. Συνολική αξία επένδυσης; Περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ. Θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή του έργου; 2.500 εργαζόμενοι. Και νέες θέσεις εργασίας; 3.000.

Ψηφιακό κράτος, γρήγορο, αποτελεσματικό και παραγωγικό υπέρ του πολίτη

Ο 21ος αιώνας απαιτεί, πρώτα από όλα, ένα ψηφιακό κράτος, γρήγορο, αποτελεσματικό και παραγωγικό υπέρ του πολίτη, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 84ης ΔΕΘ και αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης για το ψηφιακό κράτος.

«Πρώτη ενέργεια είναι το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους. Πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες που δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου, αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενο "απομακρυσμένη ταυτοποίηση". Θα μπορούμε, έτσι, με ασφάλεια να έχουμε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μέτρα για την ασφάλεια του πολίτη

Η προστασία του πολίτη αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, είναι όμως και προϋπόθεση ανάπτυξης, ανέφερε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και εξήγγειλε «προσλήψεις 1.500 νέων αστυνομικών μέχρι το τέλος του έτους καθώς και ανασύσταση των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ και ανανέωση του στόλου των περιπολικών της ΕΛΑΣ μέσα στο 2020».

Προσλήψεις στην Υγεία

Στην αναπτυξιακή διάσταση της Υγείας αναφέρθηκε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και εξήγησε: Ο εξορθολογισμός των προμηθειών και η Ενιαία Διοίκηση στα νοσοκομεία καθώς και η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής εξοικονομούν χρήματα. Ο ιατρικός τουρισμός αυξάνει τα δημόσια έσοδα. Και εκεί αποσκοπούν μέτρα όπως οι ψηφιακοί προσωπικοί φάκελοι! Η πλήρης αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Όπως και οι 2.000 προσλήψεις, κυρίως, νοσηλευτών και οι 2.000 νέοι γενικοί γιατροί πρωτοβάθμιας υγείας. Μάλιστα, οι πρώτοι 800 από αυτούς θα αναλάβουν αμέσως καθήκοντα.

Προτεραιότητά μας η προστασία των μακεδονικών προιόντων

Προτεραιότητά μας, είναι η προστασία και ενίσχυση των μακεδονικών προϊόντων με τη δημιουργία και διεθνή πιστοποίηση ενός συλλογικού σήματος για αυτά, ανέφερε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι αυτό που θα δηλώνει, πλέον, χωρίς αμφιβολίες, την ποιότητα και την προέλευσή τους, απέναντι σε κάθε ανταγωνιστή. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε προϊόντα της Κρήτης. Και θα δώσει νέα ώθηση στα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας στις αγορές του εξωτερικού».
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ