1821 Digital Gallery

Live: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βελλίδειο

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη
Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο / © ΑΠΕ ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Η ομιλία του Πρωθυπουργού για την ανάπτυξη προς όλους
  • A-
  • A+
0
Σε εξέλιξη αυτήν την ώρα η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης.

Σε εξέλιξη αυτήν την ώρα η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης με αφορμή τα εγκαίνια της 84ης Διεθνούς Έκθεσης. Είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφωνεί ομιλία από τη Θεσσαλονίκη με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση συμπληρώνει δύο μήνες από την ημέρα της εκλογής στην εξουσία στις 7 Ιουλίου του 2019. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει όλο το πρόγραμμα της κυβέρνησής του με άξονες την ανάπτυξη για όλους, επενδύσεις και μείωση φόρων.

Δείτε Live την ομιλία: 

Live Streaming

Σχετικα
Οκτάι για ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: Να σκεφτούν οι Αμερικανοί τι χειροκρότησαν
Οκτάι για ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: Να σκεφτούν οι Αμερικανοί τι χειροκρότησαν

Από αυτό το βήμα της ΔΕΘ που είχε καλέσει τον λαό σε μία «Συμφωνία Αλήθειας», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να καλέσει σε μία «Συμφωνία Δημιουργίας, Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος, Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου».

«Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε» αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός και θα εξηγήσει ότι η κυβέρνηση νοιάζεται όχι μόνο για τα μεγάλα, αλλά και για τα μικρά.

Θα πει ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης, είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα, που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας.

Σχετικα
Handelsblatt για Μητσοτάκη: Έστειλε μήνυμα προστασίας της Δημοκρατίας από το Κογκρέσο
Handelsblatt για Μητσοτάκη: Έστειλε μήνυμα προστασίας της Δημοκρατίας από το Κογκρέσο

Κεντρική ομιλία Πρωθυπουργού © ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο κ. Μητσοτάκης θα καταθέσει ένα ετήσιο σχέδιο, το οποίο θα κριθεί στην επόμενη Διεθνή Έκθεση. Από φέτος -και για τα επόμενα χρόνια- το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης γίνεται βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού, μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων, αλλά και δημοκρατικής λογοδοσίας.

Η οικονομία και η ανάπτυξη αποτελούν το «κλειδί» για κάθε βήμα της χώρας, όρο για την ασφάλεια και την ευημερία της, αλλά και κεντρική ιδεολογική μας διαφορά με τους πολιτικούς αντιπάλους της. Στο μέτωπο της οικονομίας θα επαναλάβει ότι θα ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική, κάθε μέτρο θα είναι αυστηρά κοστολογημένο. «Ταυτόχρονα, όμως, θα στραφούμε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης» θα πει ο πρωθυπουργός και θα προσθέσει: «Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα».

Κεντρική ομιλία Πρωθυπουργού © INTIME NEWS/ ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αναφέρει τα τα κύρια πεδία, οι δράσεις των οποίων θα υπηρετήσουν την Ανάπτυξη και τα οποία είναι: Επενδύσεις, οι σχέσεις με τον κόσμο της εργασίας και το Παραγωγικό Ψηφιακό Κράτος.

Πεδίο πρώτο: Φορολογική πολιτική

Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.Ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%. Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων. 

Πεδίο δεύτερο: οι Επενδύσεις

Πριν ακόμη κλείσει το 2019 προωθούνται με ταχύτητα πολλά δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια. Τα οποία θα προσφέρουν στη χώρα δημόσια έσοδα και στους πολίτες θέσεις εργασίας και καλές αμοιβές.

Αλλά και στον Τουρισμό δρομολογούνται ήδη πολλές νέες επενδύσεις, με εμβληματικές αυτές σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα.

«Ανάπτυξη για Όλους», όμως, σημαίνει επίσης και ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Γιατί επιτυχία θα είναι όταν, παράλληλα με ένα μεγάλο έργο, θα αυξάνει τον τζίρο του και ένα μικρό μαγαζί. Άμεσα καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων.

Για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδυτών, ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας. Και ακόμη, Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες.

Κεντρική ομιλία Πρωθυπουργού © INTIME NEWS/ ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πεδίο τρίτο: Εργασιακά

Στόχος θα πει ο πρωθυπουργός είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξή της πλήρους απασχόλησης, και η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Ο πρωθυπουργός θα σημειώσει πάντως ότι η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

Πεδίο τέταρτο: Ψηφιακή πραγματικότητα 

Η ψηφιακή πραγματικότητα είναι το τέταρτο πεδίο όπου κρίνεται η Ανάπτυξη για Όλους θα πει ο πρωθυπουργός και θα εξηγήσει ότι ο 21ος αιώνας απαιτεί, πρώτα από όλα, ένα Ψηφιακό Κράτος, γρήγορο, αποτελεσματικό και παραγωγικό υπέρ του πολίτη.

Δέσμευσή του εντός τετραετίας η χώρα να βρεθεί στον μέσο όρο της Ένωσης. Ξεκινώντας με το εθνικό πλαίσιο κατά της γραφειοκρατίας με εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Πρώτη ενέργεια είναι να θεσμοθετήσει το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους.

Πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, που δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου, αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενο «απομακρυσμένη ταυτοποίηση». Θα μπορούμε, έτσι, με ασφάλεια να έχουμε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά. 

Ειδικό κομμάτι θα είναι αφιερωμένο σε έργα στη Θεσσαλονίκη και για τη βόρεια Ελλάδα. Μεταξύ άλλων θα ανακοινώσει την προώθηση νομοθετικών πράξεων για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

Το ακίνητο στην Περαία θα φιλοξενήσει το «Thess/Intec». Ένα νέο πάρκο καινοτομίας, το οποίο θα χρηματοδοτήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5