Visual Browsing

LIVE η πρώτη «μάχη» Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή

Τσίπρας - Μητσοτάκης
Τσίπρας - Μητσοτάκης © INTIMENEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ξεκίνησε η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων - Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η ψήφος εμπιστοσύνης
  • A-
  • A+
0
LIVE η πρώτη «μάχη» Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή. Ξεκίνησε η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων. Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η ψήφος εμπιστοσύνης.

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση άνοιξε με την ομιλία του πρωθυπουργού έπονται ομιλίες βουλευτών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να λάβουν τον λόγο και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, τις προγραμματικές δηλώσεις θα αναγνώσουν ο καθένας στον τομέα της ευθύνης του, οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί. Θα παρεμβάλλονται ομιλίες βουλευτών από όλα τα κόμματα, όπως εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών. 

Η τριήμερη διαδικασία, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Της ψηφοφορίας, θα προηγηθεί ο κύκλος των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών.

Σχετικα
Αλ. Τσίπρας: Κυρώσεις σε Τουρκία και έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Αλ. Τσίπρας: Κυρώσεις σε Τουρκία και έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Δείτε ζωντανά τη διαδικασία:

Μείωση φόρων αναμένεται να εξαγγείλει ο Μητσοτάκης

Σχετικα
Μητσοτάκης: Εφάπαξ σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά
Μητσοτάκης: Εφάπαξ σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά

Στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες θα τονίσει ότι κεντρική αποστολή της κυβέρνησης είναι να μειώσει τους φόρους και να φέρει νέες επενδύσεις. «Αποστολή μας είναι» αναμένεται να πει ο κ. Μητσοτάκης, «να συνδέσουμε τους μισθούς με την ανάπτυξη - ώστε να έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία.

Να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους μέσω μιας Παιδείας που θα πάψει να παράγει ανέργους. Να βάλουμε τάξη και κανόνες στην αγορά εργασίας και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους. Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας. Να προσφέρουμε καλή δημόσια Υγεία ιδιαίτερα σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο".

Συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλούν και εξαγγελίες έκπληξη για την άμεση μείωση των φόρων, που επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη, ήδη από τον φετινό Αύγουστο και όχι για το 2020, όπως είχε δεσμευθεί πριν από τις εκλογές.

Ως προς το πολιτικό του πρόταγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις ίδιες πηγές, αναμένεται να τονίσει: "Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, πραγματικά δεν ξέρω τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς. Εγώ θα την αποκαλούσα πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος. Γι' αυτό και, στο εξής, ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα. Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος".

Το κεντρικό πολιτικό μήνυμα των προγραμματικών θέσεων του πρωθυπουργού θα επικεντρωθεί στο εξής: «Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας. 'Αλλωστε ο ελληνικός λαός αποφάσισε στις εκλογές» θα τονίσει απευθύνοντας ένα ενωτικό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, ακόμη και όσους είναι ακόμη επιφυλακτικοί απέναντι στη νέα κυβέρνηση, γιατί η πρόοδος της χώρας είναι υπόθεση εθνική».

Πώς θα κινηθεί ο Τσίπρας

Της ομιλίας του πρωθυπουργού έπονται ομιλίες βουλευτών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να λάβουν τον λόγο και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ακολουθήσει τη γραμμή της «μαχητικής αλλά τεκμηριωμένης» αντιπολίτευσης. Θα εστιάσει στα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης και της φορολογίας, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκης για ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και αθέτηση των υποσχέσεών του. Παράλληλα, σε μια αντιστροφή των ρόλων του προηγούμενου διαστήματος, ο κ. Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει τις τοποθετήσεις Μαυρωτά και Τσουβάλα για να κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι εξαπάτησε τους πολίτες σε ό,τι αφορά τις Πρέσπες και το Μάτι.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας θα δώσει και σήματα συναίνεσης, όπως έκανε με την υπερψήφιση του κ. Τασούλα για την προεδρία της Βουλής, καθώς μια τη δήλωση του στον κ. Ρέγκλινγκ ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε διαπραγματευτική κίνηση της κυβέρνησης για μείωση των πλεονασμάτων.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5