Visual Browsing
ΤΕΥΧΟΣ 709

Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης: «Είναι ώρα για μια φιλελεύθερη στροφή στη χώρα»

Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης
Η αυτοδυναμία θα διευκόλυνε τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να λειτουργήσει συναινετικά, σαν κυβέρνηση όλων των Ελλήνων
  • A-
  • A+
0
Ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών.

Γέννημα-θρέμμα των νοτίων προαστίων ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, σπούδασε χημικός μηχανικός και στα νότια ανέπτυξε την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Παράλληλα, ανήσυχος πολιτικά είχε μακρά διαδρομή – από τη συμμετοχή του στο πρώτο μεταδιδακτορικό συμβούλιο της ΕΦΕΕ μέχρι τις φιλελεύθερες επιλογές του από τη δεκαετία του ’80, με τη συμμετοχή του στους Φιλελεύθερους, τους Ταύρους και τη Δράση. Είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών, καθώς, όπως λέει, συμφωνεί με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη χώρα.

Ένας φιλελεύθερος, υποψήφιος με τη ΝΔ. Τι μέτρησε στην επιλογή σας αυτή;
Η Νέα Δημοκρατία έχει ενσωματώσει μεγάλο μέρος φιλελεύθερης ατζέντας καθώς και πολιτικού προσωπικού, από την ίδρυσή της ακόμα. Το καθοριστικό στοιχείο που μέτρησε στην επιλογή μου είναι η νέα ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κατανοεί την ανάγκη φιλελεύθερης στροφής στην πολιτική ζωή της χώρας, καθώς είναι η μόνη διέξοδος για να υπάρξει ένας νέος ενάρετος αυτή τη φορά κύκλος ανάπτυξης μετά από δεκαετίες κυριαρχίας ενός πελατειακού κρατισμού. Που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Ως επιχειρηματίας συχνά επικαλείστε τα βαρίδια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Τι μπορεί να αλλάξει; Μήπως τελικά οι εξαγγελίες της ΝΔ ευνοούν μόνο τους μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Οι εξαγγελίες της ΝΔ ευνοούν όλες τις επιχειρηματικές προσπάθειες, μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Θα έλεγα κυρίως τις μικρές και τις μεσαίες, καθώς οι μεγάλες διαθέτουν περισσότερα μέσα άμυνας και αντοχής. Άλλωστε έχουν και τη δυνατότητα να φύγουν από τη χώρα, όπως έχουν κάνει τόσοι επιχειρηματικοί όμιλοι τα τελευταία χρόνια. Τα βαρίδια που καταδυναστεύουν την επιχειρηματικότητα είναι η υπερβολική φορολογία, το επαχθές ρυθμιστικό περιβάλλον που δημιουργεί συνεχώς νέα κόστη και η φυγή του ανθρώπινου κεφαλαίου, που αδυνατίζει τη βάση πάνω στην οποία στέκεται κάθε επιχειρηματική προσπάθεια. Η κατάσταση που έχουμε χτίσει μέσα από την τυφλότητα του πολιτικού συστήματος έχει ακυρώσει την πηγή κάθε ανάπτυξης, που είναι τα όνειρα, τα σχέδια, τα σενάρια ευημερίας των ανθρώπων. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό, άμεσα και αποφασιστικά.

Πόσο εφικτή είναι μια επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές, έτσι ώστε να αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις για τη χώρα; Μήπως τελικά τάζετε κι εσείς λαγούς με πετραχήλια;
Νομίζω ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για μια συνεννόηση με τους δανειστές μας. Οι ίδιοι διαπιστώνουν το αδιέξοδο της σημερινής κατάστασης. Βλέπουμε ισχυρούς παράγοντες, όπως ο Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, να συμφωνούν με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση των εξωπραγματικών πλεονασμάτων του 3,5% σε 2%. Έτσι πιστεύω ότι έχουμε το περιθώριο να πείσουμε τους ευρωπαίους φίλους μας να συναινέσουν στο πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων της ΝΔ. Έχουμε άλλωστε την πεποίθηση ότι οι ελαφρύνσεις αυτές θα κινητοποιήσουν μεγάλη ανάπτυξη, πέραν της αναιμικής σημερινής, με αποτέλεσμα να υπάρξει στο τέλος ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο, ουδέτερου δημοσιονομικού αποτελέσματος και μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε και άλλες φορολογικές μειώσεις στα χρόνια που έρχονται μαζί με λελογισμένη αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Σχετικα
Ανακοίνωση ΝΔ κατά της «αφισορύπνασης» του ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωση ΝΔ κατά της «αφισορύπνασης» του ΣΥΡΙΖΑ

Το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης ήταν συντριπτικό εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, με το -9,5% από τη ΝΔ. Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τις εθνικές εκλογές; Είναι στόχος σας η αυτοδυναμία;
Η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός για τη ΝΔ. Καθώς στις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να συνομιλήσει σε κάθε περίπτωση με άλλους πολιτικούς και πολιτικούς χώρους για να επιτύχει τη μέγιστη συναίνεση στο πρόγραμμα της ΝΔ να κάνει μια νέα αρχή για τη χώρα. Ωστόσο με δεδομένη την επαμφοτερίζουσα στάση του ΚΙΝΑΛ για τη μετεκλογική συνεργασία και τη διατήρηση της πολιτικής του διχασμού και της εχθροπάθειας από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πολύ θετικό για τις πολιτικές εξελίξεις αν η ΝΔ είχε μια ισχυρή εντολή από το εκλογικό σώμα να προχωρήσει. Η αυτοδυναμία θα διευκόλυνε τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να λειτουργήσει συναινετικά, σαν κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα, στην οποία η ΝΔ έχει πλέον ισχυρό το σήμα της νίκης και της πολιτικής κυριαρχίας. Όπως συμβαίνει συχνά, τα αποτελέσματα δημιουργούν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία και είναι πιθανόν η διαφορά να διευρυνθεί στις εθνικές εκλογές. Αν και εφόσον δεν λειτουργήσει ανασχετικά μια μεγαλύτερη αποχή, καθώς η αρχή του Ιουλίου είναι για πολλούς περίοδος καλοκαιρινών διακοπών. Ελπίζω να αντιληφθούν οι περισσότεροι την κρισιμότητα της ψήφου και να έλθουν πίσω για να ψηφίσουν. Τους καλώ να το κάνουν.

Σας ανησυχούν οι εξελίξεις στις σχέσεις μας με την Τουρκία; Πώς μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα;
Οι εξελίξεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με εφησυχασμό. Η Τουρκία ακολουθεί μία στρατηγική διαχρονική στην οποία αυξάνει σταδιακά την ένταση στην περιοχή και ανοίγει συνεχώς καινούργια θέματα. Προσπαθεί να αναθεωρήσει το ισχύον καθεστώς στο Αιγαίο αλλά να αμφισβητήσει τα δικαιώματα της Κυπριακής δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τους ενεργειακούς πόρους της ΑΟΖ. Η προεκλογική περίοδος σημαίνει ότι η χώρα μας δεν έχει την ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορούσε, αξιοποιώντας κατάλληλα τις συμμαχίες μας, να θέσει όρια στην τουρκική δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο υπάρχουν όρια και για την Τουρκία, η οποία δεν είναι ακόμα σε θέση να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, καθώς οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. βρίσκονται σε κρίση. Θεωρώ ότι παρά την ένταση δεν θα υπάρχουν επιρροές της κατάστασης στην εκλογική διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε. Και φυσικά δεν μπορεί να επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα από τους ανερμάτιστους λεονταρισμούς του Τσίπρα.

Τι θα προτάσσατε άμεσα για επίλυση από τα προβλήματα της εκλογικής σας περιφέρειας;
Στην εκλογική μου περιφέρεια πρόκειται να γίνει η μεγαλύτερη νέα επένδυση της χώρας, η επένδυση του Ελληνικού. Πέρα από την αυτοτελή αξία της είναι και συμβολικά πολύ σημαντικό να ξεκινήσει το έργο άμεσα, αφού από εκεί θα πάρουν θάρρος πλειάδα άλλων επενδυτών που βλέπουν επί χρόνια μια κορυφαία επένδυση που έχει ωριμάσει να μην μπορεί να προχωρήσει. Όταν μια τέτοια επένδυση, όπου έχει ανακηρυχθεί μέσω διαγωνισμού ένας ισχυρός επενδυτής, έχει τη στήριξη όλου του πολιτικού συστήματος και αλληλοδιάδοχων κυβερνήσεων, όταν κάτι τέτοιο βαλτώνει, τι θα σκεφθεί ένας μικρότερου βεληνεκούς επενδυτής που θέλει να ξεκινήσει κάτι; Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει άμεσα το έργο του Ελληνικού. Πέρα από αυτό προγραμματίζονται και άλλες επενδύσεις στο παραλιακό μέτωπο. Θα ήθελα να δω έναν συντονισμό μεταξύ των διαφόρων έργων έτσι ώστε αυτά να συνιστούν ένα ολοκληρωμένο ενιαίο σύνολο. Θα ήθελα επίσης να δω έργα που να διαχέουν αυτή την ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο και στις εσωτερικές γειτονιές και δήμους της Νότιας Αθήνας αλλά και όλου του λεκανοπέδιου. Πρόθεσή μου είναι επίσης να συμβάλω ώστε να προχωρήσουν η ανάπλαση της οδού Πειραιώς, ενός ιστορικού και σημαντικού δρόμου, αλλά και του οικοπέδου της Πυρκάλ στη Δάφνη και του Ασύρματου στον Άγιο Δημήτριο, που θα μπορούσαν να δώσουν και αυτά σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Collectanea
Collectanea
Deree - The American College of Greece
22.02.2020
Collectanea
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5