Visual Browsing

Το γήπεδο της Λαμπρινής που αφιερώνει στον Γιάννη Αντετοκούνμπο ο Billy Gee

Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από τη μοναδική μεταμόρφωσή του που επιμελήθηκε ο street artist Billy Γρυπάρης
Ο street artist Billy Gee μεταμόρφωσε το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στη Λαμπρινή με έμπνευση τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και μιλάει στην ATHENS VOICE.

Τέσσερις street artists της Αθήνας πρωταγωνιστούν στην ανάπλαση ανοιχτών γηπέδων της πόλης, με έμπνευση τη μοναδική πορεία του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των αδερφών του, που επιστρέφουν στην Ελλάδα και συμμετέχουν σε ένα 3x3 τουρνουά μπάσκετ στις 28 και 29 Ιουνίου, προσκαλώντας αγόρια και κορίτσια. Για να γίνουν καλύτεροι αθλητές, άνθρωποι και πολίτες.

Υποστηρίζοντας τους AntetokounBros η NIKE σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) ανέλαβε την ανάπλαση 3 ανοιχτών γηπέδων για να πραγματοποιηθεί το τουρνουά και να υποδεχτούν τον Γιάννη και τα αδέλφια του, προσφέροντας στα παιδιά ένα όμορφο περιβάλλον για να αθλούνται και μετά το τουρνουά. Το AntetokounBros 2019 θα διεξαχθεί στα αναμορφωμένα γήπεδα μπάσκετ στη Λαμπρινή, στους Αμπελόκηπους και στην Ελληνορώσων την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ενώ οι τελικοί θα πραγματοποιηθούν στα Σεπόλια, στο γήπεδο από το οποίο ξεκίνησε το τρελό όνειρο του Γιάννη για το μπάσκετ, το Σάββατο 29 Ιουνίου.

Οι Billy Gee, Cacao Rocks, Nique & Same84 άφησαν τη δική τους κληρονομιά στις γειτονιές της Αθήνας. Φιλοτεχνώντας το γήπεδο της Λαμπρινής, ο Billy Gee ή Billy Γρυπάρης, συνεργάτης της ATHENS VOICE, μας ξενάγησε στο γήπεδο που άλλαξε και μας μίλησε για το έργο του και το παράδειγμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο που μόλις πριν λίγες ώρες αναδείχτηκε MVP στο φετινό πρωτάθλημα του NBA.

Το ανοιχτό γήπεδο της Λαμπρινής που μεταμόρφωσε ο street artist Billy Gee με έμπνευση τον Γιάννη Αντετοκούνμπο © Niko C
Σχετικα
Το γήπεδο των Αμπελοκήπων που αφιερώνει στον Γιάννη Αντετοκούνμπο ο Cacao Rocks
Το γήπεδο των Αμπελοκήπων που αφιερώνει στον Γιάννη Αντετοκούνμπο ο Cacao Rocks

Ζωντάνεψες την ιστορία του Γιάννη σε ένα ανοιχτό γήπεδο της πόλης στην οποία μεγάλωσε. Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτό το έργο και τι θα θυμάσαι από αυτό το πρότζεκτ;
Ο λόγος που δέχτηκα να είμαι μέρος του πρότζεκτ ήταν καθαρά ο Γιάννης και όλη αυτή η ιστορία του, που θα γίνει ταινία μια μέρα, πιστεύω. Η πρόκληση σε όλο αυτό ήταν να δημιουργήσω ένα εικαστικό έργο, που θα μιλήσει σε όλα τα επίπεδα.

Η πορεία του Γιάννη δείχνει πως η φλόγα που καίει μέσα του τον οδηγεί μέχρι και σήμερα. Τι σημαίνει επιτυχία για σένα;
Επιτυχία για τον κάθε ένα από εμάς μπορεί να είναι κάτι το διαφορετικό, σε προσωπικό επίπεδο για μένα ένας άνθρωπος επιτυγχάνει όταν κάνει αυτό που αγαπά προσπαθώντας για το καλύτερο, αναζητώντας την εξέλιξη για την πορεία του – η διάρκεια μετρά σε ό,τι κάνουμε.    

Τι αναμνήσεις έχεις από το γήπεδο που μεταμόρφωσες και πώς αισθάνεσαι σήμερα που αποκτά μια νέα ζωή;
Πάντα υπάρχουν αναμνήσεις από κάθε σημείο που ζωγραφίζεις. Ο συγκεκριμένος χώρος με έκανε να νιώθω ότι βρίσκομαι σε μια χρoνομηχανή. Η κλασική γειτονιά που όλοι θα παρελάσουν τις απογευματινές ώρες, καφέ, φωνές παιδιών και κουτσομπολιό. Σε μια τέτοια γειτονιά μεγάλωσα, μου άρεσε πολύ που πίσω από το γήπεδο υπάρχει μια παιδική χαρά, έχει τόση επισκεψιμότητα που δεν έχω δει ξανά σε άλλους παρόμοιους χώρους. Με λίγα λόγια γειτονιά, δεν έχουν μείνει πολλά σημεία στην πόλη μας που να είναι έτσι. Την αγάπη μου σε όλους.

Σχετικα
Τα δύο airball του Αντετοκούνμπο (video)
Τα δύο airball του Αντετοκούνμπο (video)

Το ανοιχτό γήπεδο της Λαμπρινής που μεταμόρφωσε ο street artist Billy Gee με έμπνευση τον Γιάννη Αντετοκούνμπο © Niko C

Με το έργο σου αφήνεις τη δική σου κληρονομιά στους δρόμους της Αθήνας, πρωταγωνιστώντας στην προσπάθεια να υπάρχουν όμορφα περιβάλλοντα για να αθληθούν οι νέοι. Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που σου έδωσαν οι δρόμοι;
Στο πέρασμα των χρόνων, η ενασχόλησή μου με τη «λόγια» και πολύ πιο απαιτητική πλευρά του graffiti, δηλαδή με τη street art, έγινε απόλυτα συνειδητή επιλογή. Η πόλη, από έναν τεράστιο τόπο παιχνιδιού και πειραματισμού, μεταβλήθηκε σε έναν τόπο που με προκαλούσε να επέμβω, να αναμετρηθώ μαζί του, να τον αγαπήσω, και να ελπίσω ότι θα μπορούσα να τον ομορφύνω και να του δώσω χαρά.

Τι πιστεύεις πως κάνει ξεχωριστό τον Γιάννη και πώς ήθελες να ξεχωρίζει η δημιουργία σου σε αυτό το γήπεδο;
Ο Γιάννης είναι ξεχωριστός διότι ξέρει τι θέλει μιλώντας με τη δουλειά του, το έργο του έχει ακόμα μεγάλη πορεία, πράγμα που μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι. Η δημιουργία μου ελπίζω να δώσει ώθηση σε όλους αυτούς εκεί έξω που έχουν ένα όνειρο για τον εαυτό τους. Έτσι ξεκίνησα και εγώ σε πιο δύσκολες εποχές, που τίποτα δεν ήταν μόδα. 

Το ανοιχτό γήπεδο της Λαμπρινής που μεταμόρφωσε ο street artist Billy Gee με έμπνευση τον Γιάννη Αντετοκούνμπο © Niko C

Σε ποιο επίπεδο πιστεύεις πως βρίσκεται σήμερα η street art σκηνή της πόλης;
Πιστεύω είναι στα καλύτερά της, οι καλλιτέχνες δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους όμοιούς τους από το εξωτερικό. Υπάρχει τρομερή δραστηριότητα από όλους, συμβαίνουν δρώμενα αρκετά συχνά στη συγκεκριμένη τέχνη. Όλα αυτά είναι μόνο θετικά, ο χρόνος τα δείχνει όλα! Μόνο χαρούμενοι πρέπει να είμαστε για το πώς είναι τα δρώμενα στην Αθηνούλα μας!

Πώς σε κέρδισε ο κόσμος των χρωμάτων και τι έχει αλλάξει σήμερα από τα πρώτα σου χτυπήματα;
Το skateboarding με έβαλε στον κόσμο τον χρωμάτων και του graffiti, δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα μετά από 26 χρόνια εκτός από την ποιότητα της δουλειάς μου, τα θέλω μου και το πώς αντιλαμβάνομαι τα πράγματα σήμερα! Η πώρωση να βγω στην πόλη να δημιουργήσω, νομίζω, γίνεται χειρότερη όσο μεγαλώνω.

Το ανοιχτό γήπεδο της Λαμπρινής που μεταμόρφωσε ο street artist Billy Gee με έμπνευση τον Γιάννη Αντετοκούνμπο © Niko C

Ποιο ήταν το δικό σου όνειρο, όταν ήσουν παιδί;
Ήθελα να γίνω κτηνίατρος για τον λόγο ότι αγαπώ τα ζώα. Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε στο μυαλό μου ότι οι κουλτούρες που ανήκω μπορεί να εξελιχτούν ως εργασία!

Το ανοιχτό γήπεδο της Λαμπρινής που μεταμόρφωσε ο street artist Billy Gee με έμπνευση τον Γιάννη Αντετοκούνμπο © Niko C

AntetokouΒros 2019: Το τουρνουά είναι ανοιχτό για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 14-18 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες, ανεξάρτητα του αν φτάσουν στους τελικούς, θα κερδίσουν την επίσημη φανέλα των AntetokounBros και μια θέση στη μεγάλη γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου στο γήπεδο στα Σεπόλια, παρέα με τον Γιάννη και τα αδέλφια του. Με τη συμμετοχή τους στο τουρνουά, οι νέοι αθλητές της Αθήνας βοηθούν να συγκεντρωθούν χρήματα για ένα Πρόγραμμα Προπονητικής Μπάσκετ, αφού κάθε πόντος που θα σημειώνεται ισοδυναμεί με 1 ευρώ, το οποίο η ΝΙΚΕ θα επενδύσει σε κοινότητες.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5