Πολιτικη & Οικονομια

Νίκη Κεραμέως: «Είναι ώρα να σταματήσει η αναδιανομή της φτώχειας»

Εξηγεί με παραδείγματα τους τρόπους με τους οποίους η ΝΔ σχεδιάζει να ενισχύσει την ανάπτυξη, τη μεσαία τάξη και την Παιδεία.

unnamed.jpg
Ελένη Κυριακίδου
ΤΕΥΧΟΣ 708
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκη Κεραμέως

Η Νίκη Κεραμέως, υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών, μιλάει στην ATHENS VOICE.

Την εκτίμηση ότι μία αυτοδυναμία για τη ΝΔ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές είναι εφικτή διατυπώνει η Νίκη Κεραμέως, υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών. Αποτιμώντας το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, αναφέρει ότι ο λαός αποδοκίμασε την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ «και δη των πολιτικών του λαϊκισμού, του διχασμού και της αλαζονείας». Η κ. Κεραμέως εξηγεί με παραδείγματα τους τρόπους με τους οποίους η ΝΔ σχεδιάζει να ενισχύσει την ανάπτυξη και τη μεσαία τάξη. Όσον αφορά στο κομμάτι της Παιδείας, στο οποίο έχει αναλάβει ρόλο τομεάρχη στην Πειραιώς, αναπτύσσει τον σχεδιασμό της ΝΔ. Παραδέχεται ότι η κατάργηση του ασύλου, με την αποκατάσταση της τάξης στα ΑΕΙ και του «άβατου» των Εξαρχείων, δεν είναι εύκολη υπόθεση, τονίζει ωστόσο ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να επιτευχθεί.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών; Πιστεύετε ότι θα είναι το ίδιο συντριπτικό σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ όπως στις ευρωεκλογές, και ότι τελικά η ΝΔ θα επιτύχει την αυτοδυναμία;
Κανείς δεν μπορεί ποτέ να προδικάσει το αποτέλεσμα της κάλπης, παρά την ιστορική επικράτηση της ΝΔ στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Δεν δικαιολογείται, επομένως, κανένας εφησυχασμός. Εργαζόμαστε σκληρά, προκειμένου στις επερχόμενες εκλογές το διπλό αυτό μήνυμα που εστάλη στις 26 Μαΐου να μετουσιωθεί σε ισχυρή εντολή διακυβέρνησης. Η αυτοδυναμία είναι ευκταία, εφικτή και την επιδιώκουμε, γιατί θα επιτρέψει τη δημιουργία της πλέον σταθερής και με προοπτική κυβέρνησης που θα υλοποιήσει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Και θα αποφευχθεί έτσι ο κίνδυνος ακυβερνησίας και ομηρίας που έχει ήδη σκηνοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες ασφαλώς είναι αυτοί που τελικά θα κρίνουν.   

Ποιοι θεωρείτε ότι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ; Έπαιξε κάποιο ρόλο η επιδοματική πολιτική με παροχές και «δώρα» πριν από την κάλπη;
Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έχει διττή αποτίμηση: αφενός, οι πολίτες επιδοκίμασαν τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας, όπως η μείωση φόρων και εισφορών, η δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας. Αφετέρου, η κάλπη έδωσε ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας των κυβερνητικών πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και δη των πολιτικών του λαϊκισμού, του διχασμού και της αλαζονείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε πολύ και σε πολλά μέτωπα, όλα τα τελευταία χρόνια. Και σε θεσμικό και σε οικονομικό επίπεδο. Κυβέρνησε ανεύθυνα με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης, βασίσθηκε στην παροχολογία, σε ψηφοθηρικές τακτοποιήσεις και μικροκομματικές διευθετήσεις, με συνακόλουθη ανεξέλεγκτη διόγκωση των δημοσίων δαπανών. Και μάλιστα, δεν φαίνεται να διδάχθηκε τίποτα. Από την επόμενη κιόλας μέρα των Ευρωεκλογών, είχαμε βροχή ρουσφετολογικών τροπολογιών, μετατάξεις ημετέρων, τον αντικανονικό διορισμό της ηγεσίας του Αρείου Πάγου κ.ά. Ως αναμενόταν, οι πολίτες του γύρισαν την πλάτη.

Μέχρι σήμερα η χώρα δεν έχει καταφέρει να βρει ρυθμούς ανάπτυξης. Τι θα αλλάξει με τη ΝΔ;
Στη Νέα Δημοκρατία, θέτουμε ως απόλυτη πολιτική προτεραιότητα την ισχυρή ανάπτυξη και έχουμε συγκεκριμένη στρατηγική επίτευξής της. Η μείωση της φορολογίας και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα επιτρέψει σταδιακά την ανάληψη κινδύνων και την προσέλκυση επενδύσεων, παράλληλα με την ουσιαστική μείωση των πάσης φύσης ρυθμιστικών και γραφειοκρατικών εμποδίων, μπορεί να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας και να δημιουργήσει νέο πλούτο. Να μεγαλώσει η πίτα για όλους, και να σταματήσει η αναδιανομή της φτώχειας. Ωστόσο, ανάπτυξη δεν είναι μόνο η οικονομία. Αναπτυξιακή τροχιά δίνεται και μέσω των επιλογών μας σε θεσμικό επίπεδο, ιδίως στους τομείς απονομής της δικαιοσύνης, παιδείας, υγείας, κοινωνικής πολιτικής, περιβάλλοντος, διαχείρισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος και φυσικά στο πεδίο της εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας για όλους. 

Πώς σχεδιάζετε να ωφεληθεί η μεσαία τάξη;
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δεσμευθεί να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη της μεσαίας τάξης, με συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφισή της από τη υπερ-φορολόγηση που κυνικά και με στόχευση εφάρμοσε η απερχόμενη κυβέρνηση. Συνοπτικά, μεταξύ άλλων: μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, δηλαδή 150 ως 200 ευρώ λιγότερο φόρο τον χρόνο για ένα μέσο ιδιοκτήτη, μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 9% –από 22% σήμερα– για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, δηλαδή τρεις στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες θα πληρώνουν μέχρι και 1.950 ευρώ λιγότερο φόρο, κατάργηση της ψηφισμένης από την κυβέρνηση μείωσης του αφορολογήτου. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με σύνταξη 750 ευρώ τον μήνα θα κρατήσει στην τσέπη του 442 ευρώ παραπάνω. Γενικότερα, η πολιτική μας αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους που θα στηρίζει την οικογένεια και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της ΝΔ για την Παιδεία; Ποιο θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα δούμε να κατατίθενται στη Βουλή;
Η πιο σημαντική επένδυση για τη χώρα, με πραγματικά μακροπρόθεσμα οφέλη, είναι η επένδυση στην Παιδεία. Ξεκινώντας από τη βάση της πυραμίδας προς τα πάνω, θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, με στόχο να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Θα απελευθερώσουμε το δημόσιο σχολείο από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου Παιδείας, οργανωτικά και διοικητικά, θα δώσουμε έμφαση στην καλλιέργεια των ήπιων και των ψηφιακών δεξιοτήτων, δείχνοντας παράλληλα περισσότερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς. Κεντρική προτεραιότητα, επίσης, η ανάκτηση του αυτόνομου παιδαγωγικού ρόλου του Λυκείου. Στην ανώτατη εκπαίδευση, τα Ιδρύματα γίνονται πραγματικά αυτοδιοικούμενα και εξωστρεφή, με παράλληλη ενίσχυση των πολιτικών διασύνδεσής τους με την αγορά εργασίας.

Μήπως η κατάργηση του ασύλου, με την αποκατάσταση της τάξης στα ΑΕΙ και του «άβατου» των Εξαρχείων είναι πιο δύσκολη υπόθεση απ’ ό,τι την περιγράφετε;
Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά έχουμε την πολιτική βούληση να το πετύχουμε. Έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο θέμα αυτό, γιατί απλά θεωρούμε την ασφάλεια προϋπόθεση ελευθερίας και ευημερίας. Οι θέσεις μας αυτές έχουν σχεδόν καθολική, εκτιμώ, αποδοχή. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η αποκατάσταση του κλίματος ασφάλειας, η προστασία της δημόσιας περιουσίας και η τήρηση της νομιμότητας, εντός και εκτός πανεπιστημίων. Έχουμε δεσμευθεί για την κατάργηση του ασύλου στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, γιατί λέμε όχι στο άσυλο ανομίας και παραβατικότητας. Θα καταργήσουμε, επίσης, τον νόμο Παρασκευόπουλου. Και βέβαια, θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης (ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ). Στον αντίποδα, η απερχόμενη κυβέρνηση έχει δείξει πρωτοφανή ανοχή στην παραβατικότητα, με θύμα τον πολίτη. Ειδικά στο χώρο της εκπαίδευσης, η ίδια αυτή πολιτική ανοχής υποβάθμισε την εκπαιδευτική διαδικασία. Σας θυμίζω την ψήφιση του νόμου Παρασκευόπουλου, την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, την επαναφορά του στρεβλού καθεστώτος ασύλου στα πανεπιστήμια, τη δημιουργία «άβατων» παρανομίας σε γειτονιές της Αθήνας και τόσα άλλα. Τέτοια φαινόμενα δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου και δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά.

Πριν από ένα μήνα οι Financial Times, με το άρθρο τους «Έξι γυναίκες που πρέπει να προσέξουμε» αναφέρθηκε και σε σας. Πώς το αξιολογείτε;
Η συντακτική ομάδα επέλεξε να αναφερθεί σε έξι Ελληνίδες, από τους χώρους της επιχειρηματικότητας, της πολιτικής, των ΜΚΟ και του αθλητισμού, που με τη δουλειά τους συμβάλλουν στην οικοδόμηση της μελλοντικής εικόνας της χώρας. Γυναίκες για τις οποίες, μεταξύ άλλων, η οικονομική κρίση αποτέλεσε πρόκληση και έναυσμα για να μείνουν ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να προσπαθήσουν να συμβάλουν στην επανεκκίνησή της. Ήταν ομολογουμένως εξαιρετικά τιμητικό. Και συνάμα πολύ ενδιαφέρον να «βλέπεις» τη χώρα σου από την οπτική ενός τόσο έμπειρου και με επιρροή μέσου, όπως οι Financial Times.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ