Πολιτικη & Οικονομια

Μαριέττα Γιάννακου: Πρέπει να υπάρξει αξιοκρατία

Τι συμβουλές δίνει στον νέο ή νέα υπουργό Παιδείας της ΝΔ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαριέττα Γιαννάκου
Μαριέττα Γιαννάκου / © INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνέντευξη της Μαριέττας Γιαννάκου για τους στόχους της επόμενης διακυβέρνησης της χώρας, αλλά και για το υπουργείο Παιδείας που το γνωρίζει εκ των έσω.

Η πρώην υπουργός Παιδείας και υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, Μαριέττα Γιάννακου, έδωσε συνέντευξη στον Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρο, για την επομένη της 7ης Ιουλίου και τους στόχους της νέας κυβέρνησης.

«Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, σε όλα και στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να καταφέρουμε να αναστρέψουμε την κατάσταση διότι ναι μεν υποτίθεται ότι βγήκαμε από την σύνδεσή μας με το μνημόνιο κτλ., αλλά όπως αντιλαμβάνεστε θα πρέπει να θέσουμε τους στόχους για το μέλλον. Είμαστε δεσμευμένοι για πάρα πολλά πράγματα για την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να καταφέρουμε να θέσουμε σε τάξη τα οικονομικά μας και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτά που θα έχουμε υποχρέωση έναντι των δανειστών μας».

Προϋποθέσεις ανάπτυξης  

Η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης μέσα στην χώρα «για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να σταματήσουμε την διαρροή των εγκεφάλων στο εξωτερικό, να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε επενδύσεις και εργασιακό πλαίσιο, το οποίο θα μας δώσει την ευκαιρία να ενισχύσουμε την πραγματικότητα του εργασιακού περιβάλλοντος». 

Διάθεση και αποφασιστικότητα Μητσοτάκη

«Εγώ βλέπω ότι η σημερινή μας ηγεσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματικά έχει όχι μόνο την διάθεση αλλά και την απόφαση να αλλάξουν τα πράγματα και αυτό φαίνεται από ορισμένες κινήσεις που έχουν γίνει  από τον τρόπο που διαχειρίζεται ο κ. Μητσοτάκης τα πράγματα, δηλαδή την επιλογή προσώπων, την διάθεσή του για συνεργασία και με άλλους χώρους, το ότι δεν έχει την εμμονή να έχει μια στενή αντίληψη, στενά κομματική για να αποδώσει στην πολιτική επάρκεια, η οποία πρέπει να υπάρξει. Δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα αν δεν δούμε την επιλογή των προσώπων και του πολιτικού προσωπικού ανεξάρτητα  από τις στενές αντιλήψεις, που μπορούν να υπάρξουν και την διάθεση να δημιουργήσουμε συνεργασία και με άλλους χώρους.

Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Πρέπει να υπάρξει αξιοκρατία. Εάν δούμε ότι κάποια άτομα, εγώ το έκανα ως υπουργός, ανταποκρίνονται στην απαίτησή μας  για να τα χρησιμοποιήσουμε για να προχωρήσουν τα πράγματα, θα τα αξιοποιήσουμε. Αν δεν το κάνουμε τώρα δεν θα μπορεί να γίνει ποτέ.  Είναι η τελευταία μας ευκαιρία».

Τέλος, με την εμπειρία της έδωσε συμβουλές στον νέο υπουργό Παιδείας σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά και καλό δημόσιο σχολείο.  Το καλό δημόσιο σχολείο! Σε άλλες παλιότερες εποχές που υπήρχε και φτώχεια στην Ελλάδα, ο καλός δάσκαλος και το καλό δημόσιο σχολείο σε ένα απομακρυσμένο χωριό, έδωσαν ανθρώπους πολλοί εκ των οποίων διοίκησαν και διοικούν την χώρα. Αυτό μας ενδιαφέρει.  Το καλό δημόσιο σχολείο και το καλό δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυτό δεν αναιρεί όμως την προσπάθεια που πρέπει να γίνει. Ο καβγάς για το άρθρο 16, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι μια ιστορία, η οποία είναι αστεία. Δεν θα πάθουν τίποτα τα δημόσια πανεπιστήμια εάν έχουμε και κάποια πανεπιστήμια ιδιωτικού δικαίου σε μια εποχή που αυτό υπάρχει σε όλον τον κόσμο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ