Πολιτικη & Οικονομια

Παίξε και εσύ με τα εθνικά θέματα… Μπορείς!

Για λόγους πολιτικά αγοραίους, τα εθνικά θέματα εργαλειοποιήθηκαν για μία ακόμη φορά

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 707
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ©EPA
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ©EPA

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με επικυρίαρχο ζήτημα αναφοράς το Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου.

Η Ελλάδα το κατάφερε και αυτό και της αξίζει το βραβείο Γκίνες ανοησίας. Ως αποτέλεσμα μιας πρωτοφανούς συμμαχίας κυβέρνησης, πολιτικού συστήματος γενικότερα και ΜΜΕ, οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με επικυρίαρχο ζήτημα αναφοράς το Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου όπου το «Βυθίσατε το Χόρα» του Ανδρέα μετατρέπεται στο επίσης ανόητο «Κόψτε τα παλαμάρια του Πορθητή». Τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ καλλιεργούν το απαραίτητο κλίμα ανασφάλειας. Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, κατόπιν εορτής (θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί τουλάχιστον άλλες δύο συνεδριάσεις του θεσμικού οργάνου τους τελευταίους δύο μήνες, αν όντως τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά), συνδράμει τα μέγιστα. Το δραματικό «μελό» με τη συμμετοχή ή όχι του ναυάρχου Αποστολάκη, υπουργού Αμύνης για να μην ξεχνιόμαστε, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ολίγο δραματοποιημένο αλατοπίπερο. Πρόκειται περί πολέμου στελεχών για την τρίτη και σίγουρη εκλόγιμη θέση ερήμην μάλιστα του ναυάρχου.

Προστίθεται και η καλλιέργεια υψηλών προσδοκιών ως προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη η οποία όμως περιορίζεται, πολύ λογικά για τα δεδομένα των Βρυξελλών και καθόλου λογικά για τον μέσο Έλληνα. Η αντίδραση κινείται εντός μίας αόριστης, γενικόλογης και ελάχιστα αποτελεσματικής προειδοποίησης προς την Άγκυρα περί παγώματος της ενταξιακής διαδικασίας (έχει παγώσει προ καιρού) αλλά και αναστολής των συνομιλιών περί επέκτασης της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας - ΕΕ. Η Άγκυρα ξέρει πως κανένα Βερολίνο και κανένα Λονδίνο, καθώς και κανένα Παρίσι, δεν εγκαταλείπει τόσο «άκαρδα» τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια επενδύσεων στην Τουρκία καθώς και τις εκατοντάδες δισεκατομμύρια του ευρωπαϊκού εξαγωγικού εμπορίου προς τη χώρα αυτή. Τέλος, ως κερασάκι στην τούρτα, το Μαξίμου σε μία κρίση πολιτικής ευγένειας δηλώνει διατεθειμένο (είναι θεσμική υποχρέωσή του σε προεκλογική μάλιστα περίοδο) να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Για να υπάρξει και η απαραίτητη συνωμοσιολογική βαβούρα βάζουμε και κάποια απίθανα ηλεκτρονικά σάιτ, δήθεν στρατιωτικού περιεχομένου, να προπαγανδίζουν πως δήθεν βρίσκεται σε εξέλιξη μεταφορά μονάδων στα νησιά καθώς και υλικού ενώ… άκουσον, ιερείς ευλογούν τους φαντάρους και τα κανόνια που φορτώνονται σε πλοία για το Ανατολικό Αιγαίο. Περίεργο αλλά κανείς εισαγγελέας δεν έχει παρέμβει αυτεπάγγελτα.

Σε αυτό το κλίμα διεξάγονται οι εκλογές. Ακόμη και η Αχτσιόγλου υπό τον ρόλο της εκπροσώπου πλέον, επιστρατεύτηκε για τα «εθνικά» όπου εκλήθη να σχολιάσει τη διπλωματική - στρατιωτική κινητικότητα, διότι ως γνωστόν στο Υπουργείο Εργασίας εσχάτως ασχολούνται και με τη στρατιωτική προετοιμασία της χώρας.

Για να σοβαρευτούμε. Από την 17η έως την 21η Ιουνίου θα διεξαχθεί στην Άγκυρα ο δεύτερος γύρος συζητήσεων μεταξύ των στρατιωτικών επιτροπών Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ. Το ανακοίνωσε επίσημα το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Ερντογάν δημοσιοποίησε τα 6 σημεία προτεραιότητας της Τουρκίας με τα οποία ασχολήθηκε το Προεδρικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής. Σε κανένα από τα 6 σημεία δεν υπάρχει αναφορά για το Αιγαίο.

Στο σημείο 3 της προσωπικής ανάρτησης του Ερντογάν γίνεται λόγος για την Ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα να επιμένει πως επιδιώκει «ΜΕΡΙΔΙΟ». Money as always or business for ever.

Την Τρίτη που μας πέρασε ο ναύαρχος Αποστολάκης, έμπιστος συνομιλητής των Αμερικανών, δήλωσε πως «δεν βλέπει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο».

Από την περασμένη Παρασκευή το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή λόγω Περσικού Κόλπου. Τα ασφάλιστρα των δεξαμενόπλοιων πήγαν στα ύψη. Από τα Στενά του Ορμούζ διακινείται το 33% της παγκόσμιας ποσότητας υδρογονανθράκων. Υπάρχει πλήρης ανασφάλεια και οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν και πάλι. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις πως οδεύουμε σε νέα διεθνή ρήξη στον Κόλπο. Το ποιος ευθύνεται είναι μία επόμενη σοβαρή κουβέντα. Το πότε κάποιος θα πατήσει τη σκανδάλη είναι το ζήτημα. Αυτή είναι η προτεραιότητα της στιγμής για τον διεθνή παράγοντα και όχι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Είναι λοιπόν προφανές πως για λόγους πολιτικά αγοραίους, τα εθνικά θέματα εργαλειοποιήθηκαν για μία ακόμη φορά. Η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε να τα εντάξει στον γενικότερο προεκλογικό της σχεδιασμό. Η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν τσίμπησε». Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε κυριακάτικα. Ο Κατρούγκαλος ανέλαβε αποστολή στο Λουξεμβούργο. Ωστόσο οι πολιτικοί υπεύθυνοι στις μεγάλες πρεσβείες στην Αθήνα είναι ψύχραιμοι και μάλλον καθησυχαστικοί. Άλλωστε δεν θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις έως τα τέλη του Ιουνίου και πάντως πριν από το «ραντεβού της Οζάκα» μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν καθώς και του Πούτιν με τον Ερντογάν. Τα μεθεόρτια της σοβούσης κρίσης στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση στην Αθήνα. Λένε πως οι μέλλοντες διαχειριστές ενημερώνονται. Άλλωστε ο ναύαρχος Αποστολάκης είναι μία σταθερή και διακομματική αξία (υποστηρίζουν οι Αμερικανοί).

Τι συμβαίνει με τον «Πορθητή»

Το σκάφος, νορβηγικών συμφερόντων, βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά της Πάφου, σε διεθνή ύδατα αλλά εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Το τεχνικό προσωπικό που το επανδρώνει δεν είναι αρκετό. Ο «Πορθητής» δεν διαθέτει τα απαιτούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά για κάτι περισσότερο από μία απλή διερευνητική γεώτρηση. Δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί δηλαδή μία σοβαρή ερευνητική διαδικασία επί πιθανού κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Ο «Πορθητής» βρίσκεται σε σημείο όπου δεν έχουν χαραχθεί ή δημοπρατηθεί θαλάσσια οικόπεδα από την κυβέρνηση της Κύπρου. Είναι λοιπόν προφανές πως η Τουρκία επιχειρεί να κάνει τσαμπουκά με τις κατά το δυνατό λιγότερες επιπτώσεις. Επιθυμεί να δηλώσει παρουσία και προβαίνει σε επίδειξη σημαίας, όπως λέγεται στη διπλωματική γλώσσα. Δεν θα κάνει πόλεμο δυτικά της Πάφου. Η Άγκυρα εκλιπαρεί για συμμετοχή στο παζάρι της Ανατολικής Μεσογείου και χρησιμοποιεί ως άλλοθι τους Τουρκοκυπρίους. Το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό και όχι στρατιωτικό. Η Λευκωσία αρνείται να συζητήσει λεπτομέρειες επ’ αυτού χωρίς επίλυση του Κυπριακού. Πρόκειται για ένα μπρα ντε φερ.

Παρά ταύτα η ειδησεογραφία επιμένει και ανακυκλώνει πληροφορίες οικοδομώντας ένα κλίμα «πολεμικής προσμονής». Η πολιτική θεωρία υποστηρίζει πως οι κοινωνίες συσπειρώνονται γύρω από τις κυβερνήσεις τους όταν προκύπτει θέμα εθνικής ασφάλειας. Πρόκειται για θεωρίες που ίσχυαν σε προηγούμενες εποχές. Ας μην επενδύουν οι έλληνες πολιτικοί σε τέτοιες δυναμικές. Το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι ο ευτελισμός ακόμη και της ίδιας της έννοιας της εθνικής ασφάλειας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ