Visual Browsing

Τσίπρας: Η Τουρκία θα έχει συνέπειες αν δεν σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο

Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας/©EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
Το μήνυμα του πρωθυπουργού από τη Μάλτα για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο
  • A-
  • A+
0
Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο αλλιώς θα έχει συνέπειες, κάλεσε την Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του από τη Μάλτα.

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίζει τα κράτη-μέλη της απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις που έκανε μετά την 6η Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στη Βαλέτα της Μάλτας. Στην Σύνοδο, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, έγινε συζήτηση έπειτα από ενημέρωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, που «κλιμακώθηκαν με πρωτοφανείς παραβιάσεις και συμπεριφορές άκρως αντίθετες σε όλες τις αρχές της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου».

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που στέλνουμε σήμερα, ότι η ΕΕ θα εξετάσει και θα λάβει μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εκφράσαμε την πλήρη στήριξή μας στο Νίκο Αναστασιάδη».

Σημείωσε επίσης ότι «δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα της Τουρκίας και της Κύπρου, ή της Τουρκίας και της Ελλάδας, αλλά είναι ευρωτουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Ο πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και όποιος δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες».

Στήριξη Μακρόν

Σχετικα
Ερντογάν κατά ΗΠΑ και ΕΕ: Έχουμε 4 εκατ. πρόσφυγες (video)
Ερντογάν κατά ΗΠΑ και ΕΕ: Έχουμε 4 εκατ. πρόσφυγες (video)

Οι ηγέτες των έξι χωρών εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Νίκο Αναστασιάδη και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν: «Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο και στον σεβασμό της κυριαρχίας της. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Τα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόσο στη Σύνοδο όσο και στις δηλώσεις του μετά, αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή της έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, γι' αυτό και η υποστήριξη της Ευρώπης είναι σημαντική.

Σχετικα
Το Γιαβούζ άρχισε τις γεωτρήσεις στην Κύπρο
Το Γιαβούζ άρχισε τις γεωτρήσεις στην Κύπρο

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, αναγνωρίζοντας «τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της». Τη θέση αυτή θα επαναλάβει η Ελλάδα και στο προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ουσιαστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την περιφερειακή σταθερότητα, ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Στην Σύνοδο συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Αλβανία. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «τονίσαμε τη σημασία να παραμείνει και η Αλβανία στην ευρωπαϊκή πορεία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει».

Σημαντικός ο συντονισμός του Ευρωπαϊκού Νότου

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη σημασία της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που άρχισε από την Αθήνα και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τον συντονισμό των χωρών μας στα κρίσιμα θέματα για την Ευρώπη».

«Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν σε μεγάλο βαθμό, μια κοινή εμπειρία ως προς τις σημαντικότερες κρίσεις που πέρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οικονομία, στο προσφυγικό, αλλά και σε σχέση με τα μεγάλα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας που περιβάλλουν την Μεσόγειο» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, συζητήθηκε επίσης το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να τονίζουν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από το πρίσμα της αρχής της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης και όχι μέσα από μια αντίληψη που επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στις χώρες πρώτης εισόδου.

Ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε έμφαση στο πολυετές δημοσιονομικό πρόγραμμα και στην ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη, ο οποίος θα προωθεί την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του ευρώ.

«Είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων και να ενισχύσουμε την προστασία για τους νέους και τους άνεργους, με κοινό ταμείο ανεργίας και την καθιέρωση κοινού κατώτατου μισθού για τους Ευρωπαίους πολίτες» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Στην Σύνοδο συζητήθηκε επίσης η κλιματική αλλαγή και συμφωνήθηκε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία ως προς την τήρηση των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5