Visual Browsing

Τσίπρας: Εθνικός στόχος η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας

Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας/©INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας
  • A-
  • A+
0
«Η ασφάλεια είναι στοιχείο δημοκρατίας και η ασφάλεια στην εργασία βασικός μας στόχος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο ΣΕΠΕ

«Αποτελεί κοινωνική ανάγκη και εθνικό στόχο η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας με αυξημένους μισθούς» δήλωσε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), συνοδευόμενος από την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τον υφυπουργό Εργασίας και υποψήφιο βουλευτή Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα και τον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής του ΣΕΠΕ.

Απευθυνόμενος προς τους υπαλλήλους του Σώματος ο κ. Τσίπρας είπε: «Σήμερα επέλεξα να βρίσκομαι μαζί με όσους δίνουν την καθημερινή μάχη για να επανέλθει η κανονικότητα και η αξιοπρέπεια στους χώρους δουλειάς. Θέλω λοιπόν πρώτα από όλα να σας ευχαριστήσω για όλα όσα κάνατε και κάνετε για να βάλετε ένα τέλος στην ανομία και στα άβατα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Σημείωσε, επίσης, ότι μέσα από τη δράση του ΣΕΠΕ οι εργαζόμενοι αισθάνονται πως υπάρχει νόμος και ότι μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Αναφέρθηκε μάλιστα στο ΣΕΠΕ λέγοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση το παρέλαβε υπο-στελεχωμένο και σχεδόν αδρανοποιημένο.

«Παραλάβαμε ένα Σώμα με σοβαρές ελλείψεις και σήμερα έχουμε αυξήσει το δυναμικό του κατά 35%» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει η ενίσχυση του ΣΕΠΕ, καθώς θα γίνουν άμεσα 150 προσλήψεις. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «προχωράμε σε προσλήψεις για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια επιθεωρητών υγείας και ασφάλειας. Γιατί για εμάς η ασφάλεια είναι στοιχείο δημοκρατίας και η ασφάλεια στην εργασία βασικός μας στόχος».

Σχετικα
Μονταρισμένο το βίντεο του Μητσοτάκη για τον «οδοστρωτήρα που θα ισοπεδώσει τα εργασιακά δικαιώματα»
Μονταρισμένο το βίντεο του Μητσοτάκη για τον «οδοστρωτήρα που θα ισοπεδώσει τα εργασιακά δικαιώματα»

Δύο αντιλήψεις περί ανάπτυξης

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, υπάρχουν δύο αντιλήψεις για το πώς θα βγούμε από τη κρίση. «Η άποψη που εκφράζουμε εμείς είναι ότι η συλλογική πρόοδος, η ανάπτυξη και προκοπή προϋποθέτει την ενίσχυση των αμοιβών, τη μείωση της ανεργίας, ποιοτικές δουλειές, και προϋποθέτει επίσης την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας. Η άλλη αντίληψη είναι προκειμένου να έχουμε ανάπτυξη, να μειώσουμε το μισθολογικό κόστος και να κάνουμε τα στραβά μάτια στην παραβατικότητα. Εκτός από ιδεολογικό πρόσημο οι δύο αυτές αντιλήψεις δείχνουν και ποια Ελλάδα θέλουμε. Η παραβατικότητα δεν είναι φιλική στην επιχειρηματικότητα, δείχνει την παλιά Ελλάδα που αφήσαμε πίσω. Δημιουργεί άνισες συνθήκες ανταγωνισμού ανάμεσα στους ίδιους τους επιχειρηματίες» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με επιχειρηματίες από τον χώρο του τουρισμού στην Κω. «Είδα σε μία συνάντηση που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν από τους επιχειρηματίες να του ζητά να αλλάξει η κείμενη νομοθεσία σε ό,τι αφορά το πενθήμερο και το οκτάωρο. Έλεγε μάλιστα μετ' επιτάσεως "όχι έξι μέρες εργασίας, επτά ημέρες". Το δεύτερο αίτημα του επιχειρηματία ήταν το αίτημα να τελειώνουμε με τους εκβιαστικούς ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας» είπε και σημείωσε:

Σχετικα
ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη: Θα επικρατήσει εργασιακή ζούγκλα
ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη: Θα επικρατήσει εργασιακή ζούγκλα

«Γιατί όμως είναι εκβιασμός να ζητείται από όλους να δίδουν τα δικαιώματα που ορίζει ο νόμος στους εργαζομένους; Ο πρόεδρος της ΝΔ έκλεισε χωρίς να απαντήσει ευθέως σε αυτά που έλεγε ο επιχειρηματίας, αλλά με το μήνυμα ότι θέλει να είναι οδοστρωτήρας για τα εμπόδια μπροστά στην επιχειρηματικότητα. Δεν είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα το να τηρείται ο νόμος, να τηρείται το οκτάωρο και το πενθήμερο. Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί ταυτόχρονα αναπτυξιακό μοχλό και προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Η επόμενη μέρα για τη χώρα δεν περνάει λοιπόν μέσα από την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αντίληψη του να αφήσουμε τους εργαζόμενους να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους με τους εργοδότες και το κράτος σε ρόλο θεατή».

Κατώτατος μισθός και ανταγωνιστικότητα

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι αυτά που φωτογραφίζουν το δικό μας μοντέλο ανάπτυξης και λειτουργίας της κοινωνίας πρέπει να έλθουν και να στοιχηθούν με τις σημαντικές επιτυχίες όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού τηρείται σχεδόν καθολικά. Αντίθετα από ό,τι προέβλεπαν κάποιοι, δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα. Είχαμε 110.000 προσλήψεις από την αρχή της χρονιάς, και ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας συνεχίζεται. Έχουμε καλύψει 380.000 από το ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο 2010-2014. Έχουμε φθάσει να καλύψουμε περίπου το μισό από ό,τι χάσαμε» εξήγησε.

Επίθεση σε ΝΔ

Ο κ .Τσίπρας αποδοκίμασε την άποψη της ηγεσίας της ΝΔ ότι η αγορά εργασίας μπορεί να αυτορυθμίζεται. Αναφέρθηκε στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπορούν να συναποφασίζουν και πρόσθεσε: «Είναι μία ωραία ιδέα, μόνο που οι όροι της συναπόφασης όταν η ανεργία είναι στο 19% δεν είναι ισότιμοι».

Αναφέρθηκε ακόμη και στο έργο του ΣΕΠΕ, λέγοντας ότι χρειάστηκε να μπουν μερικά «τσουχτερά» πρόστιμα όπως στην Τράπεζα Πειραιώς, υπήρξαν όμως σημαντικά αποτελέσματα.

«Η αδήλωτη εργασία μειώθηκε από το 20% στο 8,9%. Η ηλεκτρονική δήλωση ωραρίου και υπερωριών που θεσπίστηκε από το Υπουργείο Εργασίας υπερδιπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων που είδαν τις υπερωρίες τους να δηλώνονται το τελευταίο 8μηνο από 348.000 σε 726.000 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και τον συνολικό αριθμό των δηλωμένων ωρών να αυξάνεται κατά 170%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως 6 εκατομμύρια ώρες υπερεργασίας που δεν δηλώνονταν πριν πουθενά σήμερα και δηλώνονται και πληρώνονται» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5