Visual Browsing
Μια όχι εύκολη απόφαση: τι θα ψηφίσω την Κυριακή

Μια όχι εύκολη απόφαση: τι θα ψηφίσω την Κυριακή

Η περίοδος Μπουτάρη έκλεισε. Η επόμενη μέρα έχει Ταχιάο ή Ζέρβα.
Ταχιάος ή Ζέρβας; Το δίλημμα για τους ψηφοφόρους στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Γράφει η Ελένη Χοντολίδου*


12 χρόνια εκλεγμένη Κοινοτική Σύμβουλος, «πρώτη στο πρώτο» με την Δημοτική Παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη». Η πρώτη μαγιά της Πρωτοβουλίας ήμασταν πολιτικά «ανεξίθρησκοι» αλλά όχι και απολιτικοί, ανεξάρτητοι από κομματικές δεσμεύσεις και ερασιτέχνες της πολιτικής με την πιο βαθιά έννοια του όρου. Όλοι μας ανήκαμε ή υποστηρίζαμε κόμματα και αυτά προφανώς ψηφίζουμε στις εθνικές εκλογές.

Οκτώ χρόνια μετά έκλεισαν διάφοροι κύκλοι. Ο Μπουτάρης έδωσε αυτά που μπορούσε να δώσει και όσοι από μας πιστεύαμε ότι πρώτιστος στόχος είναι να τα καταφέρει η «ομάδα», εργαστήκαμε με πάθος, κάνοντας λάθη και σωστά, πετυχαίνοντας και αποτυχαίνοντας. Τώρα, ο καθένας πήρε τον δρόμο του, και μερικοί από μας, προσωρινά πήγαμε σπίτι μας. Προσωπικά δούλεψα από τα μετόπισθεν για την επιτυχία του Σπύρου Βούγια, ελπίζοντας ότι θα είμαστε στον δεύτερο γύρο. Δυστυχώς αποτύχαμε και τώρα βρισκόμαστε στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών όπου συμμετέχουν δύο υποψήφιοι: ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Νίκος Ταχιάος.

Με ποιον θα έπινα καφέ; Με τον Ζέρβα ασυζητητί. Έχει χιούμορ, είναι γλυκό παιδί, μορφωμένος, εν πάσει περιπτώσει τον ξέρω οκτώ χρόνια. Ο Ταχιάος είναι βαρύς, μουντρούχος και οξύθυμος σαν κι εμένα. Δύο ίδιοι μαζί είναι πολύ!

Σχετικα
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλο κόμμα, είναι άλλη εποχή
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλο κόμμα, είναι άλλη εποχή

Τα προσόντα των υποψηφίων είναι ίδια από άποψη εκπαίδευσης και γλωσσών. Περίπου ίδιες σπουδές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Πολύγλωσσοι και μορφωμένοι. Δεν μου έγινε ποτέ σαφές πού έχει εργαστεί ακριβώς ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Για τον Ταχιάο έμαθα από το βιογραφικό του και τον ξέρουμε από την προηγούμενη θητεία του στον δήμο, προσωπικά κυρίως από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Ποιος είναι ο πολιτικός προσανατολισμός τους; Ο Ζέρβας έκανε μετακίνηση από το ΠΑΣΟΚ στη δεξιά χωρίς πάθος, στάθηκε άτυχος που δεν πήρε το χρίσμα. Καθόλου τίμιο εκ μέρους του που κατηγορούσε τους συνυποψηφίους του ως κομματικούς, επειδή ο ίδιος στάθηκε άτυχος. Ο Ταχιάος είναι δεξιός που είχε τα κότσια να φύγει από το μαντρί όταν ο Σαμαράς έκανε όσα φαιδρά έκανε. Πήγε με την Ντόρα και στήριξε τον Μπουτάρη το 2010. Του οφείλουμε τη νίκη, καθώς όπως θυμάστε ο Μπουτάρης βγήκε για 300 κάτι ψήφους.

Πείρα στην αυτοδιοίκηση έχουν και οι δύο: ο Ζέρβας 4 χρόνια με πολύ λίγες επιτυχίες ήσσονος σημασίας (για να είμαι ειλικρινής ίσως και λόγω της θέσης του ως αντιδημάρχου Πρασίνου, το οποίο συνολικά κακόπαθε με τη διοίκηση Μπουτάρη) και σχεδόν πλήρη αποτυχία στις εκδηλώσεις του 2012. Τα επόμενα χρόνια απέρριψε την πρόταση του δημάρχου να αναλάβει την Κινητοποίηση Πολιτών και τους Εθελοντές (κομβικό σημείο της διοίκησης Μπουτάρη) ως αδιάφορη ή υποδεέστερη θέση. Χωρίς καμία σύνεση, γνωρίζοντας ότι ο δήμαρχος αναδεικνύει το ζήτημα των αρχαίων της Βενιζέλου, ως μέλος του Συμβουλίου του μετρό, πήρε θέση αντίθετη. Τα επόμενα χρόνια έκανε στείρα αντιπολίτευση. Ο Ταχιάος δούλεψε με επιτυχία σε μεγάλα έργα και στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 1997. Δεν εκμεταλλεύτηκε τη θητεία του στον Δήμο και επέστρεψε στη δουλειά του.

Σχετικα
Γαλλία: Η σοσιαλίστρια Άν Ινταλγκό επανεκλέγεται στο Παρίσι
Γαλλία: Η σοσιαλίστρια Άν Ινταλγκό επανεκλέγεται στο Παρίσι

Για τη συμφωνία των Πρεσπών οι θέσεις και των δύο με βρίσκουν αντίθετη με τον Ζέρβα να είναι Μακεδονομάχος με πάθος και τον Ταχιάο λιγότερο φλογερό, αλλά και αυτόν εναντίον της συμφωνίας.

Μου είναι σαφές ότι ο Ταχιάος θα κρατήσει τα θετικά της διοίκησης Μπουτάρη και τον πιστεύω ότι θα το κάνει. ΄Ισως να κάνω λάθος, αλλά ο Ζέρβας δεν κατάλαβα εάν είπε κάτι σχετικά. Γενικά ο Ζέρβας εκφέρει έναν λόγο απολίτικο, προσπαθώντας να πείσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Όλοι γνωρίζουμε όμως ότι ο απολίτικος λόγος είναι βαθειά πολιτικός. Ο Ταχιάος δεν πρόκειται να με εκπλήξει, είναι σαφής ο προσανατολισμός ακόμη και όταν διαφωνώ μαζί του.

Ποιοτικά χαρακτηριστικά

Τον Ζέρβα θα τον ήθελε κάθε μάνα γαμπρό για την κόρη της. Ευγενής, καλές σπουδές, ευκατάστατος, με καλούς τρόπους. Τον Ταχιάο δεν θα τον ήθελες για εχθρό σου! Συστηματικός, ξεκάθαρος δεξιός, χωρίς φόβο να εκτίθεται, ενίοτε απότομος και οξύς. Αγωνίζεται να δείξει πόσο δεν θα είναι σαν τον Μπουτάρη, αλλά δεν ξέρει ότι του μοιάζει πολύ! Ο Ταχιάος έχει αποδείξει ότι είναι ικανός να δουλεύει σε ομάδα. Ο Ζέρβας όχι μόνο απέδειξε ότι δεν μπορεί να δουλέψει σε ομάδα, αλλά την ομάδα που του έδωσε αξιώματα και δημοσιότητα την πολέμησε, χωρίς λόγο πολλές φορές, με τρόπο που με λύπησε πολύ.

Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Ζέρβας ξόδεψε έναν πακτωλό χρημάτων και, ομολογουμένως είχε μία πολύ ποιοτική εκστρατεία. Ο Ταχιάος είχε την αναμενόμενη.

Ποιον θα ήθελα για δήμαρχο; Δεδομένου ότι ο Μπουτάρης έκλεισε ως δήμαρχος και δεδομένου ότι με την «Πολή-χρωμη πόλη» του Βούγια δεν τα καταφέραμε η προσωπική μου επιλογή είναι ο Νίκος Ταχιάος. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερος δήμαρχος. Όμως, θα με έχει απέναντι να τον ελέγχω κριτικά. Ελπίζω να μη με απογοητεύσει.

* Ιδρυτικό μέλος της «Πρωτοβουλίας», πρ. πρόεδρος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5