Visual Browsing

Βαρουφάκης: H μόνη χαμένη ψήφος είναι στον ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Βαρουφάκης
Γιάννης Βαρουφάκης / © INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Κατεβαίνει στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου
  • A-
  • A+
0
Γιάννης Βαρουφάκης: Δεν είμαι υπέρ του Grexit ούτε υπέρ του Brexit. Εμείς ειμαστε ευρωπαίοι διεθνιστές

Στον τρίτο όροφο των γραφείων της ΕΣΗΕΑ ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης -που από το βράδυ των ευρωεκλογών αναδείχθηκε σε έναν εκ των πρωταγωνιστών της εκλογικής μάχης χάριν στο περίπου 3% του κόμματος του- παραχώρησε συνέντευξη τύπου - κάλεσμα σε συμπόρευση εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Ειδικότερα, εξηγώντας σε ποιους απευθύνεται το σημερινό κάλεσμα για συμπόρευση με το ΜέΡΑ25 ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε χαρακτηριστικά:

Γιάννης βαρουφάκης / © INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Απευθυνόμαστε:

Σχετικα
Δεν αίρεται η ασυλία Βαρουφάκη για το επεισόδιο στην Αίγινα
Δεν αίρεται η ασυλία Βαρουφάκη για το επεισόδιο στην Αίγινα

* Σε όσους είναι αποφασισμένοι για το μεγάλο ΟΧΙ, για την μεγάλη ρήξη με την Χρεοδουλοποροικία του 4ουΜνημονίου και φέρνει την Ερημοποίηση, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ

* Στους συμπατριώτες μας που δεν ταυτίζουν την Ευρώπη με τους τροϊκανούς και που εκτιμούν το επίτευγμα του ΜέΡΑ25 να μην είμαστε πια μόνοι – να μοιραζόμαστε το ίδιο κόμμα με 120 χιλιάδες ευρωπαίους

* Σε όσους είναι αποφασισμένοι για το μεγάλο ΝΑΙ σε υπεύθυνο, προγραμματικό λόγο που ενώνει τους Ελληνες υπό την σκέπη ενός κοινού ρεαλιστικού προγράμματος για το φορολογικό, τις επενδύσεις, τη φτώχεια, το χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό), τα εθνικά θέματα, το περιβάλλον, τη διαφάνεια, τον εκδημοκρατισμό, την κοινωνική απελευθέρωση όλων.

Σχετικα
Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τα επεισόδια στο Εφετείο
Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τα επεισόδια στο Εφετείο

* Σε Έλληνες και Ελληνίδες που πιστεύουν ότι το νόμισμα πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους, όχι το αντίθετο – που δεν θέλουν να βγούμε από το ευρώ αλλά που φοβούνται την εντός του ευρώ ερημοποίηση περισσότερο από ένα επώδυνο Grexit.

* Σε εκείνους που απορρίπτουν συνθήματα τα οποία δεν βασίζονται σε στέρεες προτάσεις πολιτικής – π.χ. το ΜέΡΑ25 εξηγεί ακριβώς πως θα γίνει πράξη το «κανένα σπίτι σε χέρια…» ή το πως θα αξιοποιηθεί, χωρίς να ξεπουλιέται, η δημόσια περιουσία, ή το πως θα περάσουμε σε νέες μορφές δημοκρατικής συμμετοχής.

* Σε φιλελεύθερους που κατανοούν ότι ο κ. Μητσοτάκης, πρώτον, αποκλείει την ρήξη με τους δανειστές που είναι προαπαιτούμενο για να μειώσει σημαντικά τους φορολογικούς συντελεστές και, δεύτερον, οραματίζεται την ανάπτυξη στην βάση του μοντέλου ερημοποίησης, εργασιακού μεσαίωνα και φοροαπαλλαγών για τα ολιγοπώλια που εφαρμόστηκε με καταστροφικά αποτελέσματα σε χώρες όπως η Λεττονία και, γενικότερα, η Αν. Ευρώπη.

* Σε πολίτες που θέλουν σύστημα αξιολόγησης των δημόσιων λειτουργών που να μην βάζει στη θέση των αξιολογητών τους φαύλους. Που απαιτούν δημόσια παιδεία και υγεία χωρίς τρωκτικά και ιδιωτικοποίηση ντε φάκτο ή ντε γιούρε.

* Σε ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για τα αξιώματα και που είναι σκεπτικοί απέναντι στις απαξιωμένες διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού.

* Σε βαθιά πολιτικοποιημένους συμπολίτες μας που δηλώνουν κομματικά ανένταχτοι, που έτσι θέλουμε να παραμείνουν: Ανένταχτοι και παράλληλα συν-διαμορφωτές και συμμετέχοντες στο πλαίσιο της ισηγορίας, της ισότιμης συμμετοχής και του σεβασμού στη διαφορετική άποψη που χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ25.

* Σε όσους νοιώθουν εγκλωβισμένοι σε κομματικούς σχηματισμούς που αναπαράγουν ιεραρχίες.

* Σε πολίτες που απαιτούν θετικό όραμα, αντανακλώντας την ανάγκη όλης της κοινωνίας για απόδραση από την ασχήμια των αλληλο-κατηγοριών».

© INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Βαρουφάκης: «Σέβομαι τις θέσεις της ΛΑΕ, αλλά διαφωνώ»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον αν το κάλεσμα αφορά συγκεκριμένα στην Πλεύση Ελευθερίας και στη Λαϊκή Ενότητα, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων:

«Το κάλεσμα μας δεν αφορά σε συμπράξεις κορυφής ούτε σε συμφωνίες διανομής θέσεων. Σέβομαι τις θέσεις τις ΛΑΕ αλλά διαφωνώ. Διαφωνώ με τη ΛΑΕ γιατί διαφωνώ με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Υπάρχει διαφορά προσέγγισης. Η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων είναι ιερός στόχος... Δεν είμαι υπέρ του Grexit όπως δεν ήμουν υπέρ του Brexit. Εμείς είμαστε Ευρωπαίοι διεθνιστές. Θα έπρεπε να μην έχουμε μπει στο ευρώ με τον τρόπο που μπήκαμε. Η έξοδος από το ευρώ θα έχει κόστος.... Θα θέλαμε να μείνουνε στο ευρώ αλλά με τους όρους που θέτουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα μας».

Βαρουφάκης: «Χαμένη» η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «χαμένη» την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ: «Μέχρι τις εκλογές θα γίνει ξεκάθαρο ότι, από την μία, η ψήφος για την σημερινή ηγεσία της ΝΔ είναι ψήφος υπέρ της τελικής Παλινόστησης της πιο σαθρής, επιθετικής και μίζερης ολιγαρχίας ενώ, παράλληλα, σε αυτές τις εθνικές εκλογές η μόνη χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ».

Τι απάντησε για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ
Απαντώντας σε ερώτηση του iefimerida για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ /κατόπιν σχετικού "ανοίγματος" από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη νωρίτερα σήμερα- ο τέως υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε:

«Είμαστε αντίθετοι με την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής σκηνής. Από εμένα δεν έχετε ακούσει ποτέ να λέω κάτι αρνητικό για τους συντρόφους μου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξακολουθώ και τους λέω συντρόφους, παρά όλα αυτά που έχουν γίνει.

Εάν θέλουν να σταματήσει η πώληση των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά funds από το Delaware και το New Jersey, εάν συμμετάσχουν στην προσπάθεια μας να ενώσουμε τον ΤΑΥΠΕΔ με το Υπερταμείο, εάν σταματήσουμε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις και παράλληλα δημιουργηθεί μια δημόσια τράπεζα που να μην είναι όμως κρατικοδίαιτη που να χρησιμοποιεί τη δημόσια περιουσία για να δημιουργεί επενδυτικές ροές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εάν θέλουν να σκίσουν σε πολλά μικρά κομματάκια την επαίσχυντης συμφωνία με τον Νετανιάχου για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές. Αλλά μετά νομίζω ότι θα αποκτήσουν κάποια υπαρξιακή αγωνία», κατέληξε αστειευόμενος, ουσιαστικά αποκλείοντας το ενδεχόμενο της μετεκλογικής σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ΜέΡΑ25 έχει ήδη αναδειχθεί στον μαγνήτη της ρεαλιστικής ελπίδας που τόσο έλειψε τα τελευταία τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Βαρουφάκης: Θετική η Συμφωνία των Πρεσπών - Επετεύχθη όμως με αντιδημοκρατικό τρόπο

Εξάλλου, ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη χαρακτήρισε θετική για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, ωστόσο σημείωσε ότι επετεύχθη με αντιδημοκρατικό τρόπο, ενώ εξέφρασε και τη διαφωνία του με την εμπλοκή των υπουργείων Εξωτερικών Αθηνών και Σκοπίων στη συγγραφή των νέων σχολικών βιβλίων ιστορίας των δυο χωρών. Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μοναδική από βορρά απειλή για τη χώρα μας είναι ο αλβανικός εθνικισμός, το ενδεχόμενο δημιουργίας μεγάλης Αλβανίας με συνένωση εδαφών Αλβανίας, Κόσσοβου και Τετόβου. Όπως είπε, αυτό θα είναι ένα σενάριο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα Ερντογάν στα Βαλκάνια.

Υπαινιγμοί για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σχετικά με την έδρα του ΜέΡΑ25

Τέλος, αναφέρθηκε και στο θρίλερ που εκτυλίχθηκε με την έδρα του ΜέΡΑ25 στο Ευρωκοινοβούλιο την οποία με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων περίπου στο 94%, βάσει της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών, έχασε και άρα δεν εκλεγεί ευρωβουλευτή σημείωσε πως δεν σκοπεύει να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Ο ίδιος άφησε υπαινιγμούς για το αποτέλεσμα αφού όπως σημείωσε το σύστημα «τρεις ημέρες είχε κολλήσει στο ποσοστό ενσωμάτωσης. Είτε είναι πρόβλημα του ίδιου του συστήματος είτε συμβαίνει κάτι διαφορετικό».
 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5