Πολιτικη & Οικονομια

διαΝΕΟσις: Τι θα μπορούσε να κάνει η Ευρώπη για την Ελλάδα

Εν όψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
eu
Ευρωπαϊκή Ένωση

30+1 προτάσεις από τη διαΝΟΕσις για τη μορφή και σύσταση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πολιτικές για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων και την αποτελεσματικότερη σύγκλιση των οικονομιών της ευρωζώνης, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης στο σύνολό της, προτείνει η διαΝΕΟσις με αφορμή τις ευρωεκλογές.

Μάλιστα η διαΝΕΟσις έχει δημοσιεύσει συμπεράσματα με 31 προτάσεις ενόψει των ευρωεκλογών, δεδομένης της κρισιμότητας της περιόδου σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έπειτα από 3 και πλέον χρόνια έρευνας, η διαΝΕΟσις συγκεντρώνει 31 προτάσεις καθώς η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει κρίσιμες προκλήσεις.

Από το πώς θα αποτυπωθεί η άνοδος του λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στο αποτέλεσμα και το ποια μορφή και σύσταση θα έχει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι τη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων της Ένωσης για την ερχόμενη επταετία και την ευρωπαϊκή απάντηση σε μια σειρά από παγκόσμιες προκλήσεις, όπως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα, η μετανάστευση, και οι νέες ισορροπίες στη δική μας γειτονιά.

Αλλά και για την Ελλάδα, η σχέση της οποίας με την Ε.Ε. πέρασε μερικά ταραχώδη χρόνια υπάρχουν μερικά επιπλέον διακυβεύματα, εξίσου κρίσιμα.

Επιπλέον, προτείνουν μια σειρά από νέες πολιτικές σε άλλα οικονομικά θέματα που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, όπως η πρόταση για ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η πρόταση για κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση για τις εταιρείες και η πρόταση για σύγκλιση των συντελεστών φορολόγησης εταιρικού κεφαλαίου. Όπως γράφουν οι ερευνητές, "οποιαδήποτε προσπάθεια ενοποίησης του φορολογικού πλαισίου ωφελεί άμεσα την Ελλάδα”.

Οι προτάσεις αυτές προέκυψαν από την αξιολόγηση άλλων μελετών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από κυβερνήσεις, think-tanks, και φορείς της Ε.Ε., αλλά και μετά από περισσότερες από 50 συνεντεύξεις με ειδικούς, εμπειρογνώμονες, τεχνοκράτες και αξιωματούχους με βαθιά γνώση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και της διαμόρφωσης ευρωπαϊκής πολιτικής. 

Παράλληλα, το βιβλίο “Η Επόμενη Ευρώπη” (2018) είναι μια συλλογή είκοσι κειμένων από ανθρώπους που ξέρουν τα θέματα της Ευρώπης πολύ καλά, από ακαδημαϊκούς και ερευνητές μέχρι πρώην και νυν επιτρόπους, και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα κείμενά τους συνθέτουν αφενός μια σφαιρική χαρτογράφηση της τρέχουσας ευρωπαϊκής πραγματικότητας και των προοπτικών που ανοίγονται για το μέλλον, και αφετέρου μια κριτική ανάλυση της θέσης της Ελλάδας σε αυτό το παρόν καθώς και σε ένα πιθανό μέλλον. Αυτά είναι τα δύο βασικά ερωτήματα που θέτει εξαρχής το βιβλίο.

Τα κείμενα είναι ετερόκλητα τόσο ως προς τη δομή, όσο και ως προς το περιεχόμενο. Ωστόσο, γίνονται εμφανείς μερικές κοινές ιδέες που εμφανίζονται σε πολλά από αυτά. Η κοινή πεποίθηση της αξίας και του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ειρήνη και την ευημερία όλων των κρατών-μελών γενικότερα, αλλά και της Ελλάδας ειδικότερα, είναι μία από αυτές.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ, το κομμάτι με τις προτάσεις για μια νέα διακυβέρνηση της ευρωζώνης ξεχωριστά εδώ, και μια σύνοψη της έρευνας εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ