Visual Browsing
Αθανάσιος Πηλιούνης
ΤΕΥΧΟΣ 702

Αθανάσιος Πηλιούνης: Αν δεν κατέβεις στην αρένα, δεν δικαιούσαι να κάνεις κριτική

Επιχειρηματίας και μόνιμος κάτοικος του κέντρου της Αθήνας,κατεβαίνει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά».
Ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πηλιούνης κατεβαίνει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων και εξηγεί γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά.

Επιχειρηματίας και μόνιμος κάτοικος του κέντρου της Αθήνας, o Αθανάσιος Πηλιούνης κατεβαίνει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» και μας εξηγεί γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά.

Είναι η πρώτη φορά που ασχολείστε με την πολιτική;
Ως παιδί μεταναστών, η πολιτική ήταν το τελευταίο πράγμα που με απασχολούσε, καθώς προτεραιότητα είχε η καθημερινή επιβίωση. Όπως όλοι οι Έλληνες της διασποράς, μεγάλωσα έχοντας το κάλεσμα της Ελλάδας μέσα μου. Αποφάσισα να γυρίσω πίσω, αφήνοντας τον Καναδά, μια χώρα με άριστη οργάνωση. Κάτι που δεν μετανιώνω, όσο κι αν η ελληνική πραγματικότητα με έκανε να νιώσω στο πετσί μου γιατί η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της. Στη χώρα μας χρειάζεται υπερπροσπάθεια για να χτίσεις κάτι, αν βασίζεσαι μόνο στις δικές σου δυνάμεις. Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς σου ξοδεύεται παλεύοντας για τα αυτονόητα. Για κάθε λύση που βρίσκεις, σου πετούν ένα νέο πρόβλημα. Αυτό που με έκανε να θελήσω να ασχοληθώ με τα κοινά είναι πως, αν δεν κατέβεις στην αρένα, δεν δικαιούσαι να ασκείς κριτική. Αν δεν βάλεις το λιθαράκι σου για να αλλάξουν τα πράγματα, μην παραπονιέσαι ότι δεν πάμε καλά. 

Γιατί αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων;
Τα τελευταία είκοσι χρόνια είμαι μόνιμος κάτοικος του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που δεν αλλάζω με τίποτε. Με εξοργίζει όμως η εικόνα εγκατάλειψης που βλέπω έξω από την πόρτα μου. Όσο για τις πέραν της Ομόνοιας περιοχές, όπου περπατάω καθημερινά, ο κόσμος πραγματικά υποφέρει. Για κάποιον που έχει όρεξη να σηκώσει τα μανίκια για να δουλέψει, θέλοντας να φέρει άμεσα και ορατά αποτελέσματα, ο Δήμος Αθηναίων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση. Νομίζω ότι τίποτε δεν θα κάνει μεγαλύτερη διαφορά στην καθημερινότητά μας, από την ολική επαναφορά της Αθήνας από μία Δημοτική Αρχή με όραμα, γνώση και αποφασιστικότητα. 

Γιατί με τον συνδυασμό «Αθήνα ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη;
Σε κάθε μου βήμα στην Ελλάδα ήρθα αντιμέτωπος με ένα σύστημα διοίκησης που, αντί να βοηθά, υπονομεύει τις προσπάθειες ανάπτυξης. Από την άλλη, έχω δει ότι άνθρωποι άξιοι, με μεράκι και όρεξη για δουλειά, αν πλαισιωθούν από την κατάλληλη ομάδα, μπορούν να κάνουν θαύματα. Τα προβλήματα της Αθήνας είναι τόσο πολλά και σύνθετα, που χρειάζεται ο νέος δήμαρχος να έχει πείρα και πυγμή. Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι ο μόνος υποψήφιος που συνδυάζει υψηλή κατάρτιση με γνώση της αυτοδιοίκησης, έχοντας επιδείξει σημαντικό έργο. Στο συνδυασμό του «Αθήνα Ψηλά» συσπειρώνει ανθρώπους χωρίς κομματικά στεγανά, δοκιμασμένους σε πραγματικές συνθήκες. Αυτό όμως που θεωρώ το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε σχέδιο με ξεκάθαρες προτάσεις, ρεαλιστικές, κοστολογημένες, που θα κάνουν άμεσα τη διαφορά στην Αθήνα. 

Σχετικα
Μαρία Μπουτζέτη: «Πιστεύω σε μια πόλη δημοκρατική, ζωντανή»
Μαρία Μπουτζέτη: «Πιστεύω σε μια πόλη δημοκρατική, ζωντανή»

Η απλή αναλογική τι σημαίνει για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Θεωρώ βέβαιο ότι ο Κώστας Μπακογιάννης θα είναι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων. Για να μπορέσει όμως να κάνει το σχέδιό του πράξη, χρειάζεται να έχει γύρω του μία ομάδα ικανών  ανθρώπων. Απλή αναλογική σημαίνει ότι τα δημοτικά συμβούλια κινδυνεύουν να μετατραπούν σε αρένες στείρων κομματικών αντιπαραθέσεων και να μην προχωρά η δουλειά. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό όλοι να δώσουμε το «παρών» στις κάλπες στις 26 Μαΐου.

Το σχέδιο ή οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά;
Έχοντας μία ζωή δουλέψει από τα μαθητικά μου χρόνια ξέρω ότι χωρίς οργανωμένο σχέδιο δεν μπορείς να επιτύχεις τίποτε. Το σχέδιο είναι το ήμισυ του παντός. Τα σχέδια όμως, από το χαρτί έως την υλοποίηση, ποτέ δεν βγαίνουν ακριβώς. Παρεισφρύει η πραγματικότητα και οι αστάθμητοι παράγοντες. Χωρίς τους κατάλληλους ανθρώπους, όπως έλεγε ένα παλιός μου δάσκαλος, «τα πλάνα γίνονται... αεροπλάνα». Στην πολιτική ή τις επιχειρήσεις, πρέπει να κοιτάς όχι μόνον ποιος είναι ο επικεφαλής, αλλά και ποιοι οι άνθρωποι που έχει γύρω του. Οι ψηφοφόροι έχουν στη διάθεσή τους, στο διαδίκτυο, τα βιογραφικά των υποψηφίων. Μπορούν να επιλέξουν όσους θεωρούν ότι μπορούν να παράγουν ουσιαστικό έργο, σε μία δύσκολη συγκυρία.

Αν εκλεγείτε, τι θα μπορούσατε να εισφέρετε στον Δήμο Αθηναίων;
Ζω στην καρδιά της πόλης, γνωρίζω τα προβλήματά της. Ο Δήμος Αθηναίων έχει ανάγκη από μία ολική ανανέωση και αναδιοργάνωση. Οι νέες τεχνολογίες, σε συνδυασμό με την ορθολογική οικονομική διαχείριση πόρων και ανθρώπων, μπορούν να φέρουν επανάσταση. Έχοντας χρόνια πείρα σε αυτούς τους τομείς –έχοντας περάσει ως εργάτης στην κεντρική Αγορά αλλά και σε διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών– διαθέτω τη γνώση και την αποφασιστικότητα και την επιμονή να συμβάλω στην ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών του Δήμου Αθηναίων.


*Ο Αθανάσιος Πηλιούνης γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Αποφοίτησε ως αριστούχος στα χρηματοοικονομικά από τα πανεπιστήμια Concordia και McGill. Το 1995 επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου, αφού υπηρέτησε στο στρατό, εργάστηκε ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές και τράπεζες.  Ως επιχειρηματίας στο κλάδο των τηλεπικοινωνιών, δημιούργησε εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Το 2006 του απονεμήθηκε από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας το βραβείο Κούρος για την ανάπτυξη και καινοτομία. Έχει δημιουργήσει την Jumpstart Greece, πλατφόρμα για την ενίσχυση ελληνικών δράσεων μέσω crowdfunding.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5