Visual Browsing

Το τέλος που έδωσε η Τασία στην ακρόαση της Άννας Ζαϊρη για Πετσίτη

Τασία Χριστοδουλιπούλου
Τασία Χριστοδουλιπούλου / © INTIME NEWS / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Οι συνεχείς παρεμβάσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στην ακρόαση είχαν ως αποτέλεσμα το άδοξο τέλος της
  • A-
  • A+
0
Tους μέχρι τώρα χειρισμούς της στην υπόθεση ΔΕΠΑ-Πετσίτη υπερασπίστηκε η επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος, Άννα Ζαϊρη.

Tους μέχρι τώρα χειρισμούς της στην υπόθεση ΔΕΠΑ-Πετσίτη υπερασπίστηκε η επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος, Άννα Ζαϊρη, στην κατάθεση της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ωστόσο, οι συνεχείς παρεμβάσεις της προέδρου της επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου στην ακρόαση, είχαν ως αποτέλεσμα το άδοξο τέλος της με δεδομένο ότι η κυρία Ζαΐρη επικαλέστηκε το απόρρητο με το οποίο δεσμεύεται για τις έρευνες της, αρνούμενη να πει το ο,τιδήποτε για την ουσία της υπόθεσης.

Kατά την έναρξη της συζήτησης ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος έσπευσε να υπενθυμίσει στην κυρία Ζαΐρη το απόρρητο που την δεσμεύει. Εξίσου αποκαλυπτικές ήταν και οι αντιδράσεις τις κυρίας Χριστοδουλοπούλου που σχολίαζε με ειρωνική διάθεση τις ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης «τροχοδρομώντας» κατ' επέκταση και τις απαντήσεις της προσκεκλημένης.

Όταν δε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε εξηγήσεις από την κυρία Ζαΐρη για το γεγονός ότι ο προκάτοχός της ξεκίνησε την έρευνα για τις συναλλαγές ΔΕΠΑ – ΕΛΦΕ, εμφανίζοντας και σχετικά έγγραφα, η κυρία Χρισοδουλοπούλου έκλεισε εσπευσμένα την συνεδρίαση λέγοντας: « λύεται η συνεδρίαση λόγω χλεύης. Ο εισαγγελέας Βενιζέλος επιμένει. Τελειώσαμε».

Σχετικα
Κεραμέως - Ημέρα της Γυναίκας: Ο κόσμος χρειάζεται τις γυναίκες
Κεραμέως - Ημέρα της Γυναίκας: Ο κόσμος χρειάζεται τις γυναίκες

Από την πλευρά η επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος αν και απέφυγε όπως αναμενόταν να μιλήσει για την πρόοδο των ερευνών επιχείρησε να περιγράψει την υπόθεση ως μια απλή δικαστική αντιδικία της ΔΕΠΑ με την ELFE. Παράλληλα προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την δημοσίευση επιστολής υπαλλήλου της Αρχής που καταγγέλλει ότι εκδιώχθηκε κατά την διάρκεια των ερευνών που διεξήγαγε για την επίμαχη υπόθεση. «Πρέπει να σας πω μιλώντας για το συγκεκριμένο άνθρωπο πως είναι πολλά χρόνια στην επιτροπή. Μπορεί και 15 χρόνια.

Είναι ένας αστυνομικός και όχι κάποιο μεγάλο στέλεχος. Τον παρέλαβα ως χαμηλό στέλεχος. Ενας υπαστυνόμος κοντά στα 60 έτη. Ο άνθρωπος αυτός έγινε από εμένα προϊστάμενος γιατί ήταν πιο έμπειρος. Στην επιστολή του έχει πολλά ψεύδη. Πρώτο ψεύδος ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν η λύση του ζητήματος. Στην πραγματικότητα αυτός επέβλεπε έναν άλλο υπάλληλο δεν έκανε την έρευνα. Την υπόθεση χειρίζεται εκτός από τους υπαλλήλους και ένα μέλος που είναι συνεχώς ενήμερο».

Συγκεχυμένες ήταν και οι απαντήσεις της για την ΔΕΠΑ. Αρχικά ανέφερε πως «Η ΔΕΠΑ είναι μια υπόθεση που απασχολεί την Αρχή σχεδόν 2 χρόνια. Δεν μπορώ να μιλήσω για την ουσία της υπόθεσης. Οσάκις έχουμε βρει αξιόλογα στοιχεία τα έχουμε στείλει στον εισαγγελέα και ανακριτή... Δεν θα πάρουμε ότι παίζουν οι εφημερίδες για να τα ξαναστείλουμε στην δικαιοσύνη. Αν είχαμε βρει οτιδήποτε θα το σταλεί αρμοδίως».

Σχετικα
Σακελλαροπούλου: Να προσφέρουμε στα κορίτσια τη θέση που αξίζουν
Σακελλαροπούλου: Να προσφέρουμε στα κορίτσια τη θέση που αξίζουν

Στην συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου αναφορικά με το αν έχει συνταχτεί πόρισμα ή αν έχει διαβιαστεί πληροφοριακό υλικό στην δικαιοσύνη είπε: « έχει λάβει δημοσιότητα η υπόθεση ΔΕΠΑ αν και είναι μια υπόθεση που χρονίζει 20 χρόνια. Οι οφειλές των Λιπασμάτων προς ΔΕΠΑ δεν είναι τωρινές.

Το γεγονός ότι αγοράστηκε από έναν ιδιώτη πριν μια 10ετία έχει προσλάβει διαφορετικές διαστάσεις αλλά δεν είναι υπόθεση που ξεκίνησε από εμάς. Εδώ τι πόρισμα να εκδώσουμε. Είναι υπόθεση που ερευνάται επι δεκαετίες. Δεν μπορώ να κάνω εγω εσωτερικό έλεγχο στην ΔΕΠΑ. Στέλνεις πληροφοριακό υλικό μήπως και βοηθήσει. Το να βρεις ότι μεταφέρθηκαν 20 χιλ ευρώ από το ένα σημείο στο άλλο τι πληροφορία είναι; Εμείς το στέλνουμε – δεν ξέρουμε κάθε φορά που βρίσκεται η υπόθεση – στον αρμόδιο εισαγγελέα που ξέρει την πορεία».

Για τον Μανώλη Πετσίτη ανέφερε:

Α. Ζαίρη: Δεν ξέραμε για τον Πετσίτη. Από την δημοσιότητα πήραμε το έναυσμα. Δεν είχαμε βρει κάτι αξιόλογο εμείς από την έρευνα

Ε. Βενιζέλος: Είπατε ότι δεν βρήκατε κάτι αξιόλογο. Εδώ κάνετε κρίση. Τελικά στείλατε στον εισαγγελέα ή όχι;

ΖΑΙΡΗ: Έχουμε στείλει στον εισαγγελέα. Ότι βρίσκουμε το στέλνουμε για ενημέρωση

Βενιζέλος: Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αξιόλογα στοιχεία

ΖΑΙΡΗ: Έχουμε στείλει ενημερωτικά γενικότερα για την ΔΕΠΑ. Σας είπα ότι γενική αρχή είναι να στέλνουμε ότι βρίσκουμε

Σε άλλο σημείο ο διάλογος είχε ως εξής:

Ε Βενιζέλος: Υπήρχε φάκελος στην Αρχή σας για τη ΔΕΠΑ;

ΖΑΙΡΗ: Όχι

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τότε γιατί λέτε ότι εκκρεμούσε επι 20 χρόνια;

ΖΑΙΡΗ: Όχι σε εμάς. Μεταξύ τους. Σε αυτή την υπόθεση δεν ξέρω με ποια αφορμή ξεκίνησε το Μάιο 2017 ο κ. Παντελής προκάτοχός μου

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Γι αυτό έφυγε ο κ. Παντελής

ΖΑΙΡΗ: Όχι δεν έφυγε γι αυτό.

Τ. Χριστοδουλοπούλου: πείτε κάτι να αξιοποιήσουν στις ομιλίες τους στην Βουλή

Κ. Τζαβάρας: Τι είναι αυτά τα πράγματα; Είστε πρόεδρος ή αβανταδόρος.

ΤΑΣΙΑ: Έλα τα θεατρικά τώρα, τελειώνουμε

Βορίδης: Για ποιο λόγο αισθάνεστε την ανάγκη να παρεμβαίνετε συνέχεια;

Τα Χριστοδουλοπούλου: κυρία Ζαίρη εγώ διευθύνω. Το καταλάβατε;

Α. Ζαίρη: Μετά την υποβολή της μήνυσης και αφού επελήφθη η εισαγγελία εκεί εντείναμε και είχαμε κατι ποιο συγκεκριμένο και είχαμε περισσότερη προσοχή στην υπόθεση

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πότε έγινε η μήνυση;

ΖΑΙΡΗ: Προ 6μηνου… Ασχολούμεθα με ζητήματα που είναι περιφερειακά. Αν υπάρχει μαύρο χρήμα θα έπρεπε να το ψάξουμε σε αυτόν που το παρήγαγε και αυτή είναι η υποχρέωσή μου. Εδώ το πρόβλημα είναι ότι ξέφυγε η υπόθεση στις λεπτομέρειες που είναι παρακλάδι. Αυτό είναι πρόβλημα. Απαντώ σε όλους. Δεν μπορούσα ούτε όφειλα να ψάξω αν οι καταβολές των ΕΛΦΕ προς ΔΕΠΑ ήταν ή όχι σωστές. Αν ήταν ορθές. Ερχόντουσαν στο γραφείο μου οι δικηγόροι ΔΕΠΑ και προσπαθούσαν κάτι να πετύχουν. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τέτοιο έλεγχο. Άλλωστε είχε γίνει ήδη αγωγή ή αίτηση ασφαλιστικών που εξεδόθη και αυτή προσφάτως. Δεν είναι σκοπός της Αρχής αυτός.

Βενιζέλος: Εχω μια επιστολή. Ο κ. Παντελής, ο προκάτοχός σας, στις 2 Μαίου 2017 απευθύνεται στον Κιτσάκο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ και τον ρωτά αν έχει επαφές με την ΕΛΦΕ. Γιατί το κάνει αυτό;

ΖΑΙΡΗ: Δεν μπορώ να απαντήσω.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν υπάρχει θεσμική μνήμη

ΖΑΙΡΗ: Η ροή των εγγράφων που ξεκίνησε από αυτή την επιστολή συνεχίστηκε και τα παίρναμε . Δεν είμαστε εμείς σε θέση να ελέγξουμε κάτι που εκκρεμεί στα δικαστήρια. Δεν υποκαθιστούμε όλες τις αρχές.

Βενιζέλος: Ο κ. Παντελής έχει μια ενδιαφέρουσα παράγραφο. Κάτι ξέρει ο κ. Παντελής και ζητά στοιχεία

Α Ζαίρη: Με αυτό το θέμα τελειώσαμε. Δεν μπορώ να τελέσω αξιόποινη πράξη και να αναφερθώ στην Βουλή ακόμα και με κλειστά μικρόφωνα. Δεν μπορεί κανείς να με υποχρεώσει. Δεν είμαστε ανεξέλεγκτοι. Λειτουργούμε με μια επιτροπή που εσείς την ορίσατε. Είναι εντυπωσιακό πόσα απόρρητα έγγραφα βρίσκονται τα χέρια σας.

ΤΑΣΙΑ: Λύεται η συνεδρίαση λόγω χλεύης. Ο εισαγγελέας Βενιζέλος επιμένει. Τελειώσαμε

Νωρίτερα διημείφθησαν τα εξής: 

Ν. Παρασκευόπουλος: μπορείτε να μιλάτε για γενικά θέματα. Δεσμεύεστε όταν μιλάτε για έναν φάκελο ακόμα και αν ένα στοιχείο έχει υποκλαπεί. Όμως υπάρχει και η κοινοβουλευτική πρακτική εισφοράς βασικών στοιχείων της διαδικασίας . Επιβεβαιώνετε λοιπόν ότι για την υπόθεση ΔΕΠΑ δεν έχετε στείλει στον εισαγγελέα δεδομένα;

ΖΑΙΡΗ: Οσάκις βρίσκουμε στέλνουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε και να μην τα στείλουμε

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Βρήκατε ή όχι

Ε. Βενιζέλος: Από τις απαντήσεις καταλαβαίνουμε ότι έχει στείλει

ΤΑΣΙΑ: Εχω εδώ μια ανακοίνωσή σας

Μ ΒΟΡΙΔΗΣ: Περιμένουμε πολύ ώρα για να συζητήσουμε για το θέμα

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Υπάρχει επιστολή 1.4.2019 της Αρχής Καταπολέμησης που μεταξύ άλλων λέει ότι με αφορμή δημοσιεύματα για Πετσίτη επισημαίνεται ότι η Αρχή διέπεται από την μυστικότητα των ερευνών που τους τελευταίους μήνες έχει παραβιαστεί. Οι υπαίτιοι ερευνώνται αρμόδια. Εσείς βγάλατε την ανακοίνωση. Βρήκατε λογαριασμούς και τους στείλατε στον εισαγγελέα ή όχι. Θέλουμε να δούμε αν είμαστε αρμόδιοι με βάση τα ερωτήματα της ΝΔ που αναφέρονται σε δημοσιεύματα του Τύπου

Βορίδης: Ποδηγετείτε την συζήτηση. Δεν μπορείτε εσείς να κάνετε τις ερωτήσεις της ΝΔ. 

Βενιζέλος: Αφήστε την πρόεδρο να προστατεύσει τον κ. Πετσίτη

Χριστοδουλοπούλου: Μπράβο. Θέλω να θέσω στην κα Ζαίρη το βασικό που προσάπτει η αντιπολίτευση.

Βορίδης: Εσείς θα θέσετε το θέμα; Δεν θα το αναπτύξουμε εμείς που το θέσαμε; Η πρόεδρος της επιτροπής θα πει τι θα πει η κυρία Ζαίρη;

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Για τον Πετσίτη την καλέσαμε μην φοβάστε.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5