1821 Digital Gallery

Πακέτο Ζαππείου: Στρατηγική για τους πολλούς

Οικονομικό επιτελείο και Τσίπρας
Οικονομικό επιτελείο και Τσίπρας / © ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ανακοινώσεις για ελαφρύνσεις μαζί με όλο το οικονομικό επιτελείο
  • A-
  • A+
0
Τα κύρια σημεία της συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού μαζί με το οικονομικό επιτελείο.

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου ανακοινώθηκε δέσμη θετικών μέτρων στο πλαίσιο της νέας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. 

Τα άμεσα μέτρα του πακέτου Τσίπρα είναι

  • Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από το 24%
  • Μετάταξη των τροφίμων στον συντελεστή 13% από το 24%. 
  • Το κόστος των μέτρων από τον Μάιο είναι 260 εκατ. 
  • Μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμό και ενέργεια) από το 13% στο 6%. 
  • Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους 800 εκ. ευρώ: Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ αυτή θα ανέλθει στο 100% της σύνταξης. Για συντάξεις από 501-600 ευρώ, στο 70%, από 601-1000 ευρώ στο 50%. Και για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ θα αφορά το 30% της σύνταξης.
     

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Τα βασικά σημεία των απαντήσεων του. 

Δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου το 2020

Σχετικα
Ρήτρα αναπροσαρμογής: Πώς θα αφαιρείται από τους νέους λογαριασμούς ρεύματος
Ρήτρα αναπροσαρμογής: Πώς θα αφαιρείται από τους νέους λογαριασμούς ρεύματος

«Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου το 2020. Ήδη έχουμε καταθέσει στις Βρυξέλλες τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2020 χωρίς τη μείωση του αφορολογήτου", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι το σχέδιο τους είναι για λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι σαν να προσπαθεί να διαρρήξει ανοιχτές πόρτες όταν μιλάει για το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου».

Μόνιμα τα μέτρα

Ερωτηθείς για τον μηχανισμό ρευστότητας 5,5 δισ. που ανακοίνωσε, ο κ Τσίπρας είπε ότι τα 16 δισ. που είναι του ESM είναι «κλειδωμένα» ως μαξιλάρι. «Δεν χρειάστηκε, δεν θα χρειαστεί ποτέ, δεν το πειράζουμε», ανέφερε.

Σχετικα
Πώς το «Βορειομακεδόνες» του Μακρόν προκάλεσε επεισόδιo με τα Σκόπια
Πώς το «Βορειομακεδόνες» του Μακρόν προκάλεσε επεισόδιo με τα Σκόπια

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα του 2019 και του 2020 που παρουσιάστηκαν σήμερα, είναι μόνιμα, δηλαδή μετακυλίονται και τα επόμενα χρόνια.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έπιαναν τους στόχους, εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε, ότι έχουμε αξιοπιστία, εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, πιάσαμε τους στόχους και σχεδιάζουμε με μέτρα μόνιμα και όχι μέτρα εφάπαξ, δεν δίνουμε μποναμά, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Δεν σχετίζονται με την προεκλογική περίοδο

Δεν ισχύουν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα τα θετικά μέτρα επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, επισήμανε ο πρωθυπουργός και ανέφερε τρεις λόγους.

Πρώτον είναι προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές και όχι για τις εθνικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στις αρχές του Οκτωβρίου. Δεύτερον τα μέτρα είναι μόνιμα και όχι εφάπαξ.
Τρίτον, τώρα υπάρχουν οι συνθήκες, δηλαδή η πλήρης αναγνώριση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και της κυβέρνησης.

«Εάν όλα αυτά συντείνουν στο να κερδίσουμε τις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι κι αυτός ένας στόχος μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς σχετικά με κριτική περί "λαϊκισμού" αναφορικά με την 13η σύνταξη, κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα ήθελε τέτοια μέρα να σχολιάσει τον κ. Μητσοτάκη και πως θα έχει την ευκαιρία να το κάνει στη Βουλή.

Περί λαϊκισμού

«Δεν θα ήθελα σήμερα να απαντήσω σε αυτά τα επιχειρήματα, για εμάς δεν είναι λαϊκισμός αυτοί που έκαναν θυσίες να πάρουν πίσω μέρος από αυτά που έχασαν», είπε και πρόσθεσε ότι όλοι θα έπρεπε να έχουν αυτό το ενδιαφέρον, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι θα δεν έχει τέτοιο ενδιαφέρον.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε ξαναφέρει τη χώρα στο 2009, αλλά λέμε ότι ξεφύγαμε από τον γκρεμό, βγήκαμε σε ξέφωτο, ό,τι μπορούμε με δικαιοσύνη θα το διανείμουμε στους πολλούς και ήρθε η ώρα οι πολλοί να δρέπουν καρπούς από τα αποτελέσματα της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι η 13η σύνταξη είναι αυτό που μπορεί σήμερα η οικονομία με τα επιτεύγματα που έχει καταφέρει.

Ψήφος εμπιστοσύνης 

«Ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, για τα θετικά μέτρα που ανακοινώσαμε σήμερα και την έγκριση του ελληνικού λαού στις εθνικές εκλογές στις αρχές του Οκτωβρίου, για να τα εφαρμόσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν σε 5,5 μήνες.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5