Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει δυναμική στα Βαλκάνια

«Ελλάδα και Ρουμανία στηρίζουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξης Τσίπρας - Βιόριτσα Ντάντσιλα
Αλέξης Τσίπρας - Βιόριτσα Ντάντσιλα © Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, στο Βουκουρέστι, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, λέγοντας πως η συνεργασία Ελλάδας-Ρουμανίας ενισχύεται έτι περαιτέρω, μέσα από τα τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν αναπτύξει οι δύο πλευρές, και τα οποία «συμβάλλουν όχι μόνο στην περιφερειακή σταθερότητα αλλά και στις ευρωπαϊκές προοπτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων».

Παράλληλα, συμβάλλουν, όπως είπε, στη στήριξη της ρουμανικής προεδρίας που, όπως και η προηγούμενη, η βουλγαρική, είναι εστιασμένη και σε ζητήματα που αφορούν στη γειτονιά μας και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει ιδιαίτερη δυναμική στα Βαλκάνια και είναι ένα μοντέλο συνεργασίας, αναδεικνύει πως μέσα από την επίλυση διαφορών, μέσα από τη συνεργασία, οικονομική και πολιτιστική, μπορούμε να δώσουμε προοπτική ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης για όλα τα Βαλκάνια».

Επισήμανε ότι Ελλάδα και Ρουμανία στηρίζουν την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και άλλων βαλκανικών χωρών όπως της Αλβανίας. Στηρίζουν την προσπάθεια αυτών των χωρών να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους, για να μπορούν να πληρούν τα ενταξιακά κριτήρια στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία ως προς τη διασυνδεσιμότητα τονίζοντας ότι «δουλεύουμε σταθερά για να ενισχύσουμε μεγάλα πρότζεκτ υποδομών και σε ό,τι αφορά στη σιδηροδορμική διασύνδεση, το οδικό δίκτυο, τις τηλεπικοινωνίες και την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα».

Πρότζεκτ, όπως είπε, που αφορούν την προοπτική διασύνδεσης Μεσογείου-Μαύρης Θάλασσας, που αφορούν και τον άξονα 10, τον Μεσογειακό Διάδρομο Οδικής Διασύνδεσης που περνά από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια κι από εκεί στο Βελιγράδι.

Σημείωσε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι σε μια εποχή που οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και που αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης και διαμορφώνονται νέες προκλήσεις μπροστά μας, Ελλάδα και Ρουμανία, ως δυνάμεις σταθερότητας της Βαλκανικής, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πόλο σταθερότητας, οικονομικής συνεργασίας και ασφάλειας. Στο πλαίσιο δε της τετραμερούς συνεργασίας (με Σερβία και Βουλγαρία) μπορούν να διαμορφώσουν μια προοπτική ανάπτυξης προς όφελος των λαών τους που μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη, περισσότερες θέσεις εργασίας, ενίσχυση της γεωπολιτικής δυναμικής των Βαλκανίων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ανοίγεται μια περίοδος πολύ σημαντικών προοπτικών για τα Βαλκάνια.

Σημείωσε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι πια η παραπεταμένη γειτονιά της Ευρώπης, δεν πρέπει να είναι μια περιοχή όπου υπάρχουν συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις και επιβολή της θέλησης των μεγάλων δυνάμεων. Αλλά, είπε ότι πρέπει να είναι μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας, όπου οι χώρες των Βαλκανίων, προτάσσοντας την ανάγκη για συνεργασία και ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, θα βάλουν μπροστά το όφελος των λαών τους ώστε να είναι η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι, έχουμε τις συνέπειες από τη δυσκολία να βρεθεί μια συμφωνία για το Brexit, έχουμε την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών και αυτό που απαιτείται είναι να έχουμε περισσότερη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ κρατών-μελών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, στο Βουκουρέστι.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι Ελλάδα και Ρουμανία και όλες οι χώρες της Βαλκανικής που είναι στην ΕΕ θα «πρέπει να κρατήσουμε μια κοινή στάση στις κρίσιμες συνομιλίες που αφορούν την Αναθεώρηση του Δουβλίνου καθώς δεν μπορεί οι χώρες πρώτης υποδοχής να παίρνουν όλο το βάρος της ευθύνης, αλλά θα πρέπει να υπερισχύσει η αρχή της αλληλεγγύης».

Ο Έλληνες πρωθυπουργός ζήτησε επίσης κοινή θέση σε ό,τι αφορά στη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα για την περίοδο ‘19-'25 που πρέπει να επικεντρωθεί στις πραγματικές προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών, να δούμε την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης μέσα από την ενίσχυση της αναπτυξιακής ατζέντας και του ευρωπαϊκού πυλώνα δικαιωμάτων. «Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να έχουμε κοινή θέση στο θέμα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, καθώς οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του Brexit και οι αναγκαιίες αλλαγές για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων δεν θα πρέπει να επηρεάσουν το επίπεδο των διαθέσιμων πόρων για την πολιτική της συνοχής, της σύγκλισης και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, πρόσθεσε.

«Η Ρουμανία και η Ελλάδα αποτελούν τις δύο πιο ισχυρές οικονομικά χώρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη και η συνεργασία μας που παίζει κομβικό ρόλο για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημαντική παρουσία στην επιχειρηματική ζώη στη Ρουμανία καθώς η ελληνική επιχειρηματικότητα, όπως είπε, έχει έως σήμερα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας, με επενδύσεις 4 δισ. ευρώ σε τομείς κλειδιά της οικονομίας, όπως οι επικοινωνίες, οι υποδομές και ο τραπεζικός τομέας. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος είναι η ενδυνάμωση αυτής της συνεργασίας. Αναφέρθηκε και στον μεγάλο τουρισμό προς την Ελλάδα, καθώς περίπου 1 εκατ. Ρουμάνοι πολίτες επισκέπτονται την Ελλάδα.

«Συμφωνήσαμε ότι στον τομέα της εκπαίδευσης, μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε την ακαδημαϊκή και ερευνητική μας συνεργασία με σχέδια κοινού ενδιαφέροντος σε αντικείμενα όπως η περιβαλλοντική προστασία, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η τουριστική ανάπτυξη και η βιώσιμη ενέργεια. Μιλήσαμε για τη συνεργασία στην ψηφιακή πολιτική όπου έχουμε μεγάλες προοπτικές για συνέργειες», είπε ο Αλ. Τσίπρας.  

Ελλάδα και Ρουμανία έχουν κοινούς σκοπούς σε ότι αφορά την ενέργεια και στα σχέδια για την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας. «Η ενέργεια έχει προτεραιότητα στην ατζέντα στης Ρουμανίας, υποστηρίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια σε περιφερειακό επίπεδο», τόνισε η ίδια.

Σε ότι αφορά στον τουρισμό εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αυξηθούν αντίστοιχα οι Ρουμάνοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα και οι Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται τη Ρουμανία.

Σημείωσε, ακόμα, πως είναι εξαιρετικός ο διάλογος για συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ