Visual Browsing

Economist: Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει στην εκλογική του ήττα

tsipras-mitsotakis
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης © ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
«Ενώπιον της επερχόμενης εκλογικής του εξαφάνισης, ο 44χρονος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας»
  • A-
  • A+
0

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας, οδεύει προς την εκλογική ήττα του» τιτλοφορείται το άρθρο του Economist για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, φιλοξενώντας δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ξεκινώντας κιόλας το άρθρο τονίζει αναφερόμενο στον πρωθυπουργό ότι: «για έναν άνδρα που βρίσκεται ενώπιον της επερχόμενης εκλογικής του εξαφάνισης, ο 44χρονος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται όσο ατάραχος έμοιαζε ο Σωκράτης όταν ετοιμαζόταν να πιει το κώνειο».

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι παρόλο που και οι 12 δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί από την αρχή του έτους δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, και ότι οι 9 από τις 12 εμφανίζουν διψήφια την διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, εκείνος πιστεύει ότι είναι λανθασμένες. Το άρθρο εκτιμά επίσης ότι ο κ. Τσίπρας μοιάζει πλέον να ασχολείται αποκλειστικά με την παρακαταθήκη του, παρά με το μέλλον.

Πέρα από την περιγραφή της «μεταστροφής» του κ. Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα του 2015, την οποία ο Economist χαρακτηρίζει «την πιο αξιομνημόνευτη μεταστροφή στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία» το άρθρο σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ επιτεύχθηκε με την επιβολή υψηλότερων φόρων στη μεσαία τάξη αντί για τη μείωση των δαπανών και τη δρομολόγηση νέων ιδιωτικοποιήσεων».

Σχετικα
Χρήστος Χωμενίδης: Από «λόγιος» προτιμάει το «φαρσέρ»
Χρήστος Χωμενίδης: Από «λόγιος» προτιμάει το «φαρσέρ»

Μιλώντας στον Economist o Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι «δεν θα κάνω πρόωρες εκλογές γιατί θέλω να δείξω ότι είμαστε μια χώρα κανονικότητας. Για εμένα το πιο σημαντικό επίτευγμα είναι ότι έχουμε επιστρέψει σε μια κανονική κατάσταση. Έχουμε δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα των συμβιβασμών και ο ηγέτης στην κεντροαριστερά. Είμαστε ένα κόμμα που ανήκει στην ευρωπαϊκή κυβέρνηση της κυβερνώσας αριστεράς. Και όταν κυβερνάς, χρειάζεται να κάνεις συμβιβασμούς».

«Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από την ριζοσπαστική αριστερά στην κεντροαριστερά δεν πείθει τους πάντες» σημειώνει πάντως ο Economist κάνοντας αναφορά σε δηλώσεις τραπεζίτη ότι «δομικά το κόμμα αυτό δεν ενδιαφέρεται να ενθαρρύνει τις επενδύσεις». «Το μεγαλύτερο κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής από τον ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την υψηλότερη φορολογία στη μεσαία τάξη αντί για τον περιορισμό της σπατάλης ή την προώθηση νέων ιδιωτικοποιήσεων», σημειώνει το άρθρο.

Το άρθρο αναφέρεται σε συγκεκριμένες επενδύσεις όπως για παράδειγμα στο λιμάνι του και το Ελληνικό σημειώνοντας ότι «μοιάζει να έχει παραλύσει και αυτό αποτελεί άλλο ένα στοιχείο που πλήττει την εμπιστοσύνη στη χώρα».

Σχετικα
Πώς ο Αλέξης «έστρωσε» το χαλί στον Κυριάκο
Πώς ο Αλέξης «έστρωσε» το χαλί στον Κυριάκο

Ειδική αναφορά γίνεται και για το κομμάτι της παιδείας τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τέλος στην παράδοση που ήθελε τους καλύτερους μαθητές να είναι σημαιοφόροι στις παρελάσει, ενώ ειδικά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σημειώνεται ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα εκτός Κούβας που δεν επιτρέπει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Σημειώνεται ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο άρθρο του Economist έχει το γεγονός ότι ο αρθρογράφος αντιπαραβάλλει τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους οποίους συνομίλησε. Για τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρει ότι «είναι χαρισματικός, ισχυρογνώμων και εκπέμπει αυτοπεποίθηση», όσον αφορά στον Κυριάκο Μησοτάκη τονίζει όμως ότι είναι «πράος και υπερβολικά σχολαστικός», και φαινομενικά το στυλ του είναι ίσως δύσκολο να «περάσει» στους απλούς πολίτες, σημειώνοντας επίσης ότι «ένας γελοιογράφος θα μπορούσε να τον σκιτσάρει ως ένα τυπικό παράδειγμα της Αθηναϊκής ελίτ». Όπως ξεκαθαρίζει όμως ο αρθρογράφος «θα ήταν λάθος να υποτιμήσει κανείς τον κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα, καθώς οι ψηφοφόροι δεν φαίνονται να επηρεάζονται από όλα αυτά».

Μιλώντας στον Economist ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπτα ότι «τα έχει καταφέρει χειρότερα σε σχέση, για παράδειγμα με την Πορτογαλία, που ανέκαμψε ταχύτερα και σε μεγαλύτερο εύρος από την Ελλάδα».

«Πρώτη προτεραιότητά του θα είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος προκειμένου να ελαφρύνει κυρίως το βάρος για τις επιχειρήσεις. Θα προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις και θα διεκδικήσει μια συμφωνία για μικρότερη λιτότητα από τους δανειστές» γράφει ο Economist.

«Κληρονόμησα ένα κόμμα σε βαθιά κρίση και πέτυχα την ανάκαμψη» δηλώνει στον Economist ο κ. Μητσοτάκης με το περιοδικό να προσθέτει «το ίδιο λέει ότι θα κάνει για την Ελλάδα».

 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5