Visual Browsing

Σφήνα στον νέο δικομματισμό

Σφήνα στον νέο δικομματισμό
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / INTIME NEWS
Το Κίνημα Αλλαγής δεν συνιστά μια ευκαιριακή σύμπραξη κομμάτων και προσωπικοτήτων
  • A-
  • A+
0

Γράφει ο Μάκης Παπαμαργαρίτης*


Η πρωτοφανής κρίση που βίωσε και βιώνει η χώρα μας έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου.

Οι αλλαγές που συντελέστηκαν ανέτρεψαν τα πάντα. Τίποτα δεν θυμίζει το χθες. Η απονέκρωση της οικονομίας, η δραστική μείωση των εισοδημάτων της πλειονότητας των νοικοκυριών, η αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους συνιστούν αναμφισβήτητη πραγματικότητα.

Ο φυσικός και ηθικός αυτουργός της χρεοκοπίας έχει ονοματεπώνυμο. Είναι η νεοκαραμανλική διακυβέρνηση. Η επέλαση του λαϊκισμού με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία επέτεινε τα αδιέξοδα.

Σχετικα
Άσχετοι και σχετικοί
Άσχετοι και σχετικοί

Η επιχείρηση εξωραϊσμού, στην οποία επιδίδεται ο Αλέξης Τσίπρας είναι μια άλλη κορυφαία πολιτική απάτη. Η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα προϋποθέτει την πλήρη απεξάρτησή της από ιδεοληπτικούς, καιροσκόπους και τυχοδιώκτες. Ως εκ τούτου, η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται ζωτική ανάγκη.

Οι επικείμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για τον αναπροσανατολισμό της Ελλάδας. Η διαφαινόμενη επικράτηση της ΝΔ δεν συνιστά λύση. Η δεξιά παράταξη το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί είναι η  συντηρητική αναδίπλωση. Οι θέσεις και οι απόψεις της αντιστρατεύονται την παραγωγική, οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική μας.

Οι προοδευτικές δυνάμεις που άλλοτε εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ δεν ηττήθηκαν για τις πολιτικές τους. Η προσφορά τους στον τόπο είναι ανεκτίμητη. Ούτε διαγράφεται ούτε παραποιείται. Υπέστησαν μεγάλο πλήγμα επειδή βρέθηκαν στο τιμόνι της διακυβέρνησης την κρίσιμη στιγμή που το τσουνάμι της κρίσης τα παρέσυρε όλα.

Σχετικα
H Ελλάδα αρχίζει να γελά
H Ελλάδα αρχίζει να γελά

Τώρα, που απομυθοποιήθηκαν οι κούφιες διακηρύξεις και αποκαλύφθηκαν «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα όσα τραγικά γεγονότα πέρασε η χώρα. Η ανασύσταση της προοδευτικής παράταξης είναι απαραίτητος όρος για την αναζωογόνηση του πολιτικού συστήματος, για την ανάδειξη των πραγματικών αντιθέσεων, για την αποσαφήνιση των πολιτικών που ο κάθε κομματικός χώρος πρεσβεύει.

Οι ψευδεπίγραφοι διαχωρισμοί αναμφίβολα υπέκρυψαν τόσο τους πραγματικούς υπεύθυνους όσο και εκείνους που μοναδικό τους μέλημα ήταν η βουλιμία για την εξουσία. Η Κεντροαριστερά, την οποία κατασυκοφάντησε και έπληξε με όλους τους τρόπους ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα γίνει σήμερα το σωσίβιό του. Μπορεί η προσπάθεια προσεταιρισμού της να είναι το τελευταίο καταφύγιό του, ωστόσο θα αποδειχθεί ατελέσφορη. Οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι έχουν και γνώση και μνήμη. Και προπαντός υπερασπίζονται την αξιοπρέπειά τους.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν συνιστά μια ευκαιριακή σύμπραξη κομμάτων και προσωπικοτήτων. Ούτε πρόκειται να παγιδευτεί στα ανομολόγητα σχέδια του Τσίπρα. Αντιθέτως, είναι μια πραγματική τομή στον προοδευτικό χώρο. Υπερβαίνοντας τις μονομέρειες, αυταρέσκειες και τις συνταγές του παρελθόντος, επιχειρεί να θεμελιώσει την αυθύπαρκτη ταυτότητα και φυσιογνωμία του. Και το κυριότερο να ενσαρκώσει πολιτικές που βρίσκονται στον αντίποδα του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του συντηρητισμού της ΝΔ.

Υπερασπιζόμενο την αυτονομία του, έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις. Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει είναι να αποτελέσει πραγματική σφήνα στον νέο δικομματισμό που στήνουν οι δύο μονομάχοι.

* Ο Μάκης Παπαμαργαρίτης είναι Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5