Πολιτικη & Οικονομια

Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν θέλει Βαλκάνια με μαύρες τρύπες

Σε ποιους εξαπέλυσε τα πυρά του από το βήμα της Βουλής

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σταύρος Θεοδωράκης
Σταύρος Θεοδωράκης/©INTIME/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

«Το Ποτάμι δεν θέλει Βαλκάνια με μαύρες τρύπες. Η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Το να υψώνουμε τείχη είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να χτίζουμε γέφυρες και να διαμορφώνουμε συμμαχίες. Το Ποτάμι δεν ποντάρει στην αντιπαράθεση με τις γειτονικές χώρες, στην έξαρση του εθνικισμού και στην περιχαράκωση» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο κ. Θεοδωράκης εξαπέλυσε επίθεση τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Εκπλήσσομαι γιατί εξ αριστερών μου έχω ένα κυβερνητικό σχηματισμό, ο οποίος θα ψηφίσει υπέρ μιας ΝΑΤΟικής επιλογής αλλά ταυτόχρονα, αυτός ο ίδιος κυβερνητικός σχηματισμός χειροκροτεί το καθεστώς Μαδούρο. Εκπλήσσομαι γιατί εκ δεξιών μου έχω έναν αντιπολιτευτικό σχηματισμό, ο οποίος υποστηρίζει την πολιτική του ΝΑΤΟ -και χθες και αύριο και πάντα. Αλλά σήμερα θα ψηφίσει ΟΧΙ στη ένταξη μιας μικρής βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ».

«Εκπλήσσομαι και συμπαρίσταμαι στον ελληνικό λαό που προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται στη χώρα. Κυβερνήσεις που στηρίζονται σε πληρεξούσια βουλευτών. Βουλευτές που αλλάζουν κόμματα και άποψη ανάλογα με τη μέρα και την ώρα. Πολιτικοί που καθοδηγούνται από δημοσκόπους και διαφημιστές» υπογράμμισε και κατέληξε:

«Το Ποτάμι που εκπροσωπώ και ηγούμαι δηλώνει, εν γνώσει των συνεπειών των κοινοβουλευτικών νόμων αλλά και& των νόμων της φυσικής, ότι θα επιμείνει σε αυτή εδώ τη Βουλή αλλά και στην επόμενη Βουλή να υπερασπίζεται τη λογική και την πολιτική, τους πολίτες που το στήριξαν και το στηρίζουν».

Ολόκληρη η ομιλία του:

Εκπλήσσομαι κυρίες και κύριοι. Εκπλήσσομαι, γιατί εξ αριστερών μου έχω έναν κυβερνητικό σχηματισμό, ο οποίος θα ψηφίσει υπέρ μιας ΝΑΤΟϊκής επιλογής, αλλά ταυτόχρονα, αυτός ο ίδιος κυβερνητικός σχηματισμός συνεχίζει να χειροκροτεί το καθεστώς Μαδούρο.

Εκπλήσσομαι. Εκπλήσσομαι, γιατί εκ δεξιών μου έχω έναν αντιπολιτευτικό σχηματισμό, ο οποίος υποστηρίζει την πολιτική του ΝΑΤΟ -και χθες και αύριο και πάντα– αλλά, σήμερα θα ψηφίσει ΟΧΙ στην ένταξη μιας μικρής βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Εκπλήσσομαι, αλλά κυρίως συμπαρίσταμαι στον ελληνικό λαό, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται στη χώρα του.

Κυβερνήσεις που στηρίζονται σε πληρεξούσια βουλευτών. Βουλευτές που αλλάζουν κόμματα και άποψη, ανάλογα με την ημέρα και την ώρα. Και πολιτικοί που καθοδηγούνται μόνο από δημοσκόπους και διαφημιστές. Καμία αρχή. Κανένας πυρήνας… Και φοβάμαι ότι δεν υπάρχει καν σπονδυλική στήλη… Ό,τι να ‘ναι. Αρκεί αυτό το "ό,τι να 'ναι", να μεταφράζεται σε ψηφαλάκια.

Να επεκταθεί το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια; Ένα παλιό διαχρονικό ερώτημα. ΣΥΡΙΖΑ, Ναι! Νέα Δημοκρατία, ΟΧΙ! Και μετά απορούμε γιατί ο κόσμος έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς. Θέλω εδώ, να απαντήσω στους πολέμιους του Κινήματος μας, που τάχα αναρωτιούνται γιατί ψηφίσαμε εμείς τη Συμφωνία των Πρεσπών και γιατί ψηφίζουμε σήμερα την εισδοχή της μικρής αυτής χώρας στο ΝΑΤΟ. Παριστάνουν πως δεν γνωρίζουν: Επίσημες θέσεις. Προσωπικές δηλώσεις. Αποφάσεις συνεδρίων και οργάνων.

Και επειδή οι θεωρίες συνωμοσίας, τώρα με το Netflix, είναι πια ψωμοτύρι, ο κάθε πικραμένος γράφει και το δικό του τρελό σενάριο: Τι πιέσεις ασκούσε η αμερικάνικη πρεσβεία; Ποιος είναι ο ρόλος του Πάιατ στις Πρέσπες; Μάλιστα… Ακούστε.

Ο πρώτος παραλογισμός: Να διαδίδεις ότι κάποιος πιέζει κάποιον για να κάνει αυτά, που ήδη έχει αποφασίσει να κάνει και που ήδη έχει δηλώσει δημοσίως ό,τι θα κάνει. Αλλά, ας παραβλέψουμε αυτό το λογικό χάσμα και να πάμε σε μια άλλη σκέψη.

Αν δεχθούμε ότι μια πρεσβεία πιέζει Έλληνες πολιτικούς να πουν ΝΑΙ σε μια Συμφωνία, τότε, φαντάζομαι είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μια άλλη πρεσβεία, που θέλει διακαώς το ΟΧΙ, πιέζει αντιστοίχως κάποιους άλλους Έλληνες πολιτικούς. Εκτός, αν μας πείτε το πλέον κομμουνιστικό: Ό,τι μόνο οι Αμερικανοί πιέζουν και όλοι οι άλλοι κάνουν δεήσεις και ανάβουν κεριά.

ΑΝ, λοιπόν… όλοι πιέζουν, όλες οι πρεσβείες πιέζουν, όσοι ψήφισαν ΟΧΙ, το έκαναν επειδή άκουσαν τη ρωσική πρεσβεία; Θα συμβούλευα κάποια στελέχη της ΝΔ να αλλάξουν ρότα.

Γιατί, έτσι όπως πάνε, τους βλέπω στην επόμενη επέτειο του Πολυτεχνείου να διαδηλώνουν α λα μπρατσέτα. Γεωργιάδης και Σκουρλέτης μαζί, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Ας επιστρέψουμε, όμως, στην πραγματικότητα.

Το Ποτάμι δεν θέλει Βαλκάνια με μαύρες τρύπες. Η "Βόρεια Μακεδονία" πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ. Να μην αφήσουμε τα γεγονότα στην τύχη τους. Να πάρουμε πρωτοβουλίες και να βγούμε κερδισμένοι από τη Συμφωνία. Να τους φέρουμε κοντά μας. Να συνεργασθούμε. Να τους βοηθήσουμε. Να τους παρέχουμε στρατιωτική εκπαίδευση. Και να εντείνουμε την εμπορική και επιχειρηματική μας δραστηριότητα.

Διαφωνείτε πραγματικά, κύριοι της ΝΔ, με την επέκταση του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική; Διαφωνείτε; Το έχετε ξαναπεί; Όχι!

Άλλος είναι ο σκοπός σας: Να μείνετε εσείς "άσπιλοι" και ''αμόλυντοι" και να βγάλουν πάλι για τη χώρα κάποιοι άλλοι τα κάστανα από τη φωτιά. Και συνεχίζετε να ποτίζετε με τυφλό εθνικισμό τους Έλληνες. Δεν υπάρχουν, όμως, κύριοι, α λα καρτ Ευρωπαίοι. Δεν υπάρχει Ευρώπη του εθνικισμού. Και δεν γίνεται κάποιος ευρωπαϊστής επειδή αρθρογραφεί κατά του λαϊκισμού των άλλων…

Επιμένετε, κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να έχετε πρώτο θέμα στην ατζέντα σας το ξεπούλημα -όπως λέτε- της Μακεδονίας. Επιμένετε, να αρνείσθε μια επιλογή ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια. Για την ψήφο των παιδιών που έφυγαν στο εξωτερικό είναι η συζήτηση, εσείς για το ξεπούλημα της Μακεδονίας θα πείτε.

Για τις υφαρπαγές βουλευτών είναι η συζήτηση, εσείς για το ξεπούλημα της Μακεδονίας μιλάτε. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας ρωτήσω με κάθε ειλικρίνεια το εξής: Θεωρείτε αυτή τη συμφωνία καταστροφική; Θεωρείτε αυτή τη συμφωνία βλαπτική για τα ελληνικά συμφέροντα;

Τότε γιατί δεν κάνετε το αυτονόητο; Γιατί δεν ξεκαθαρίζετε απλά και σύντομα ό,τι ως η επόμενη κυβέρνηση, θα θέσετε από την πρώτη μέρα βέτο στην ενταξιακή πορεία των γειτόνων μας στην Ε.Ε.

Να πείτε στον ελληνικό λαό -που τον καλείτε να συνεχίσει να διαδηλώνει κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών- ό,τι εσείς δεν θα επιτρέψετε την είσοδο καμίας χώρας που φέρει το όνομα "Μακεδονία", στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τι λέτε; : «Θα χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμα του βέτο αν και εφόσον χρειαστεί»… Αυτό μπορούμε να το λέμε εμείς. Όχι εσείς και θα σας εξηγήσω το γιατί. Εμείς, που ψηφίσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, μπορούμε να λέμε "θα παρακολουθήσουμε την εφαρμογή της και αν παραβιαστεί θα θέσουμε βέτο".

Εσείς, όμως, που a priori θεωρείτε αυτή τη συμφωνία προδοτική, που a priori θεωρείτε ότι έχουμε παραχώρηση κυριαρχίας, υποχρεούστε κατά την κοινή λογική να πείτε σήμερα, και όχι κάποτε, σε αυτούς που σας ακολουθούν, ό,τι η Βόρεια Μακεδονία δεν θα μπει στην Ε.Ε!

Αυτός θα ήταν ο συνεπής επίλογος στο εθνικιστικό σας αφήγημα. Πείτε το! Το να υψώνουμε τείχη είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να χτίζουμε γέφυρες και να διαμορφώνουμε συμμαχίες. Το Ποτάμι δεν ποντάρει στην αντιπαράθεση με τις γειτονικές χώρες, στην έξαρση του εθνικισμού, και στην περιχαράκωση.

Σήμερα μάλιστα που οι λαοί στο Κόσοβο και τη Σερβία -λαοί που λίγα χρόνια πριν έχυσαν αίμα μεταξύ τους, ετοιμάζονται να κάνουν επώδυνους συμβιβασμούς, με ανταλλαγές εδαφών- είναι μικροπρεπές και ακατανόητο από την ευρωπαϊκή οικογένεια να επιμένουν κάποιοι ότι πρέπει να διατηρηθεί η εχθρότητα για μία χώρα, που ποτέ δεν μας απείλησε και που ποτέ δεν θα μπορέσει να μας απειλήσει.

Συνοψίζοντας, κυρίες και κύριοι, το Ποτάμι, το οποίο εκπροσωπώ.

(Διακοπές από βουλευτές της ΝΔ που φώναξαν «Ποιο Ποτάμι;»)

Ποιο Ποτάμι ρωτήσατε; Θα προσπαθήσω να μην απαντήσω στις προκλήσεις. Τα κόμματα δεν διαλύονται με μεταγραφές βουλευτών. Τα κόμματα τα ψηφίζει ο ελληνικός λαός και διαλύονται αν δεν τα ψηφίζει ο ελληνικός λαός.

Συνοψίζοντας, κυρίες και κύριοι, το Ποτάμι, το οποίο συνεχίζει να υπάρχει και στο οποίο ηγούμαι, δηλώνει εν γνώσει των συνεπειών των κοινοβουλευτικών νόμων, αλλά κυρίως με γνώση των νόμων της φυσικής, ό,τι θα επιμείνει σε αυτή εδώ τη Βουλή, αλλά και στην επόμενη Βουλή, να υπερασπίζεται τη λογική και την πολιτική. Και κυρίως τους πολίτες που το στήριξαν και το στηρίζουν! Σας ευχαριστώ!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ