Πολιτικη & Οικονομια

Δύο εβδομάδες προθεσμία: Αγώνας δρόμου για 16 προαπαιτούμενα και τράπεζες

Οι Ευρωπαίοι ζητούν έργα για να επιστρέψουν τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πεζός διασχίζει την Ακαδημίας
Πεζός διασχίζει την Ακαδημίας/©INTIME/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

Να βρει άμεσα λύσεις σε προαπαιτούμενα που «σέρνονται» από τον περασμένο Αύγουστο, προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση χρημάτων από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών που διακρατούν τα ελληνικά ομόλογα, καλείται η ελληνική κυβέρνηση.

Το θέμα «Ελλάδα» τέθηκε μόνο προφορικά στη χθεσινή συνεδρίαση σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (EWG) και η συζήτηση ήταν σύντομη. Όπως φάνηκε, οι Βρυξέλλες επέλεξαν να κρατήσουν -αυτήν τη φορά- «χαμηλούς τόνους», στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθεια της χώρας να βγει στις αγορές, λαμβάνοντας υπ' όψιν και το «αλμυρό» επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου.

Ωστόσο, το κλίμα ήταν πιο βαρύ σε σχέση με την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, δείχνοντας ότι ο δεύτερος έλεγχος στο πλαίσιο της αυστηρής εποπτείας μόνο εύκολος δεν θα είναι.

«Βραχνάς» τα κόκκινα δάνεια

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι κάλεσαν την Αθήνα να παρουσιάσει σημαντικό πρόοδο έως τις 15 Φεβρουαρίου σε σειρά ανοικτών θεμάτων:

  • Τράπεζες. Οι Βρυξέλλες αναμένουν την παρουσίαση σχεδίου για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» και τη νέα νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος πήρε δίμηνη παράταση, η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Στον τομέα των «κόκκινων δανείων», οι Ευρωπαίοι θέλουν να δουν σημαντική πρόοδο, καθώς παραμένει ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης -κάτι που άφησε ανοικτό ως ενδεχόμενο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
  • Προαπαιτούμενα: Η ελληνική πλευρά καλείται να κλείσει 12-13 από τις συνολικά 16 δεσμεύσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα πέντε μήνες μετά τις 21 Αυγούστου και την τυπική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Μεταξύ αυτών ο «μηδενισμός» των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, η στελέχωση της ΑΑΔΕ και η Εγνατία Οδός.

Δυσφορία για τον κατώτατο μισθό

Το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υπο-κατώτατου δεν συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του EWG, ωστόσο κοινοτικές πηγές δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για το ύψος της αύξησης.

Ειδικότερα, το 11% ήταν σχεδόν διπλάσιο από αυτό που περίμενε η Κομισιόν (6%) βάσει των όσων είχαν συζητηθεί με την Αθήνα.

Με το βλέμμα στις 28 Φεβρουαρίου

Η επόμενη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 28 Φεβρουαρίου και θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς προετοιμάζει το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Κατά τη διάρκειά της το θέμα «Ελλάδα» θα τεθεί επί τάπητος με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, καθώς θα είναι διαθέσιμα και τα στοιχεία των εκθέσεων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελληνική οικονομία (δημοσιεύονται στις 25 και 27 Φεβρουαρίου).

Οι εκθέσεις των δύο θεσμών θα διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο για το τελικό πρόσημο της δεύτερης μετα-μνημονιακής αξιολόγησης, η οποία ανοίγει με τη σειρά της τον δρόμο για την επιστροφή μέρους των χρημάτων από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (συνολικά 650 εκατ. ευρώ).

Και το σπουδαιότερο, οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να επιβεβαιώσουν εκ νέου και να δηλώσουν προς τα έξω αν η Ελλάδα παραμένει εντός τροχιάς μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ