Πολιτικη & Οικονομια

Δραγασάκης: Δεν μας απασχολεί μία πρόταση μομφής της ΝΔ

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι με την αλλαγή στάσης της ΝΔ έχουμε ένα είδος νομιμοποίησης της Χρυσής Αυγής»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Δραγασάκης
Γιάννης Δραγασάκης © INTIMENEWS / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Σχολιάζοντας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, τις πληροφορίες περί πρόθεσης της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει πρόταση μομφής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μας απασχολεί το θέμα. Εμείς είχαμε καλέσει την ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής. Η κυβέρνηση κατέθεσε με δική της πρωτοβουλία πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης και την πήρε. Τώρα, αν καταθέσει η ΝΔ πρόταση μομφής απλά θα μας καθυστερήσει λίγο, αλλά όπως είπα, δεν έχουμε πρόβλημα. Είναι τακτικιστικά τεχνάσματα, λόγω απουσίας πολιτικής και αδυναμίας πολιτικής».

«Αυτή η αναδίπλωση της ΝΔ εκφράζει ένα ευρύτερο φαινόμενο και κίνδυνο, πρόκειται για εθνικιστική αναδίπλωση. Ενώ επί δεκαετίες ως χώρα μιλάμε και προσπαθούμε να βρούμε μία λύση στην βάση σύνθετης ονομασίας, ξαφνικά ορισμένες δυνάμεις επιστρέφουν σε θέσεις μαξιμαλιστικές … αυτή η αναδίπλωση πρέπει να μας απασχολήσει γιατί κρύβει ενδεχόμενους κινδύνους», υπογράμμισε ο ίδιος μιλώντας «Στο Κόκκινο».

«Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, είναι ότι με την αλλαγή στάσης της Νέας Δημοκρατίας και της ηγεσίας της έχουμε ένα είδος νομιμοποίησης της Χρυσής Αυγής», συνέχισε ο κ. Δραγασάκης, σημειώνοντας και την «επιμέλεια με την οποία υποκρύπτουν το σχέδιο εισβολής στη Βουλή» στο σχολιασμό για συλλαλητήριο της Κυριακής, «καλύπτουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Χρυσής Αυγής και των στελεχών της. Άρα, την ευθύνη δεν την έχουν μόνο οι φασίστες, αλλά και όσοι είτε νομιμοποιούν είτε συγκαλύπτουν, άμεσα ή έμμεσα, την δράση της».

«Ορισμένες δυνάμεις νιώθουν άβολα με το ότι η Ελλάδα βήμα-βήμα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να βγει από την κρίση και για μία Συμφωνία των Πρεσπών που θα περνούσε σε κλίμα συναίνεσης και τεράστια πλειοψηφία στην Βουλή… επιλέγουν το θέμα αυτό για μία εθνικιστική και συντηρητική στροφή».

Ο εκ των ομιλητών του συλλαλητηρίου κ. Σπύρου «χαρακτήρισε προδότη τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον τότε ΥΠΕΞ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν στον ΟΗΕ συμφώνησαν να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και αντί τώρα να βγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καταγγείλει αυτές τις απόψεις (απόψεις επικίνδυνες, ζητούν στην ουσία την διάλυση του κράτους, είναι αναθεωρητικές, άμεσα ή έμμεσα υπονοούν αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια), σέρνεται από αυτή την γραμμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας μοιραίος άνθρωπος», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

«Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την άποψη του “όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών”», συνέχισε, θυμίζοντας ότι «από την στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα υπήρξαν τρεις απόψεις», με μία να είναι «να διαλυθεί το κράτος των Σκοπίων, να διαμοιραστεί, να πάρουμε εμείς ένα κομμάτι, να πάρει η Βουλγαρία άλλο ένα, κτλ. Είναι μία επιλογή επικίνδυνη, γιατί σημαίνει αναθεώρηση συνόρων. Και αν αρχίσει αναθεώρηση συνόρων στα σύνορά μας, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να δημιουργηθούν ορέξεις και για άλλες αλλαγές. Αυτές οι απόψεις ήταν ως πρόσφατα απομονωμένες και ήταν απέναντί τους και η επίσημη ΝΔ του Κ. Καραμανλή. Τώρα δείχνει να σπάει αυτή η διαχωριστική γραμμή, δεν ξέρουμε ακριβώς τι εκφράζει το “όχι” του Κ. Μητσοτάκη. Είναι με την προαναφερθείσα έννοια, ή της υποκρισίας, ότι θέλει να λυθεί το πρόβλημα, αλλά επειδή το λύνει ο Τσίπρας και η κυβέρνηση, θα έχουν πολιτικό κόστος, θέλω την πτώση τους; … Υπάρχει μία άποψη πίσω από το “όχι” αναθεωρητική, εθνικιστική, πρέπει να απομονωθεί», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ