Πολιτικη & Οικονομια

«Αδειάζει» τον Καμμένο ο Τσίπρας: «Δεν πράττει σωστά… Η παραίτηση δεν ήταν αναπόφευκτη»

Τι είχε πει ο παραιτηθείς εταίρος σε ανύποπτο χρόνο για τη συμφωνία των Πρεσπών

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας © INTIMENEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ξεκίνησε η διήμερη «μάχη» στη Βουλή των Ελλήνων για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του από το βήμα της Βουλής κάνοντας έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, εξαπολύοντας επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και αφήνοντας αιχμές κατά της απόφασης του πρώην κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου να εγκαταλείψει τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μερικά από τα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα

Η έξοδος από τα μνημόνια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το κόμμα του πριν από τέσσερα χρόνια στις 25 Ιανουαρίου έφερε μια «μεγάλη πολιτική ανατροπή» που δεν ήρθε «ως κεραυνός εν αιθρία».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα  με ασφάλεια στην έξοδο από τα Μνημόνια και την κρίση. Στον απολογισμό της 4ετίας ανέφερε τα εξής ως κυβερνητικές επιτυχίες:

  • Τις 100 δόσεις
  • Την προστασία της πρώτης κατοικίας
  • Το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
  • Την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Το χτύπημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας
  • Την αποκατάσταση των απολυμένων του δευτέρου μνημονίου
  • Τη στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών  
  • Τη θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία
  • Τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ασυδοσίας
  • Τα κοινωνικά μερίσματα για τρία συνεχόμενα χρόνια που ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ
  •  
  • Την επιστροφή των αναδρομικών σε γιατρούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους και δικαστικούς
  • Την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας

Παράλληλα κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ ότι «ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν – αυτοί οι επαγγελματίες της πολιτικής που τέτοιες μέρες πριν πέντε χρόνια ζητούσαν ακόμη πιστοποιητικά βιωσιμότητας – ήρθε αυτή εδώ  η κυβέρνηση και το κατάφερε με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.  Και έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το μαξιλάρι ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα».

Μεταμνημονιακός προϋπολογισμός

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ο πρώτος που μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών που προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση.

«Με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας.  Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για τις μικρές περιουσίες. Την πρόβλεψη για 7000 περισσότερες προσλήψεις για να στηριχτεί η ειδική αγωγή και το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.  Την κατάργηση του τέλους επιτήδευματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και την πρόβλεψη για πρώτη φορά στεγαστικού επιδόματος για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Και φυσικά την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων για το 2019», είπε χαρακτηριστικά.

Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ

«Όλα αυτά έγιναν από κοινού με το κόμμα των ΑΝΕΛ που στήριξε και συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης μιας κοινωνίας που είχε γονατίσει από τη λιτότητα και τον αυταρχισμό.

Και αυτή τη συνεργασία, την  έντιμη και ειλικρινή συνεργασία δύο τόσο διαφορετικών πολιτικών χώρων, με τόσο διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές, ιστορικές διαδρομές και παραδόσεις θα την τιμώ και θα την σέβομαι πάντοτε. Έμελλε όμως οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματά τους. Δεν ήταν αναπόφευκτο αλλά έτσι έγινε».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την ήττα του εθνικιστή πρώην ηγέτη της πΓΔΜ Γκρούεφσκι «μεγάλη ευκαιρία».  «Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.  Δοθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας…. Και είμαι βέβαιος ότι πράξαμε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό».

Για τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο είπε ότι σέβεται όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα. «Υπάρχουν ανάμεσά μας βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή.

Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι. Και αυτούς και τις θέσεις τους. Μεταξύ αυτών είναι και ο Πάνος Καμένος. Διαφωνώ μαζί του, αλλά σέβομαι τη στάση του».

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο κ. Καμμένος είχε εξ αρχής διαφορετική θέση για το ονοματολογικό. «Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία.  Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση. Είναι η άποψη του.  Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι.  Έχει μια καθαρότητα.  Ο ίδιος εξάλλου είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξη του.  Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη.  Γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί.

Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία τη επιλογή του», είπε ο κ. Τσίπρας.

Επίθεση στη ΝΔ

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζοντάς της ατολμία στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.

«Έχει το θράσος να λοιδορεί ακόμη και αυτή τη καθαρή, την έντιμη επιλογή. Ακούμε για τεχνάσματα, για σικέ πλειοψηφίες, για συναλλαγές και άλλα τέτοια. Είστε τόσο τυφλωμένοι που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του και η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μιας όμως και μας προκαλείτε και μιλάτε για κυβέρνηση κουρελού», είπε.

Χαρακτήρισε «κουρελού» κυβέρνηση τον συνασπισμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το 2011. «Να σας θυμίσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού; Η κυβέρνηση που συγκρατήσανε το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί,  που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι,  διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση».

Περί αποστασίας

Στο θέμα αυτό επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη. «Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγο οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο κε Μητσοτάκη. Γιατί ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει τη κίνηση βουλευτών που στηρίζουν τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης.

Και όχι το αντίθετο. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν».

Τέλος, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν τη πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ