1821 Digital Gallery
Εγκρίθηκε ο διορισμός της Βασιλικής Θάνου με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσής Αυγής και Ένωσης Κεντρώων

Εγκρίθηκε ο διορισμός της Βασιλικής Θάνου με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσής Αυγής και Ένωσης Κεντρώων

Εύσημα από τον Γιάννη Δραγασάκη και σφοδρές ενστάσεις από Μ. Βορίδη και Ευ. Βενιζέλο
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ο διορισμός της Βασιλικής Θάνου στην προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρά την αντίθεση κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Να «ερευνήσει και να αναψηλαφήσει περιπτώσεις» που κατά την άποψή της «δημιουργούν ερωτηματικά» ήταν η «οδηγία» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη στην υποψήφια πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου. «Να κάτσει να δει κάποιες υποθέσεις, και εφόσον χρήζουν αναψηλάφησης, να ενημερώσει το υπουργείο» σημείωσε, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που εξετάζει αυτή την ώρα την υποψηφιότητά της ως προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο Γιάννης Δραγασάκης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής επιλογής για τη θέση του προέδρου, επικαλούμενος τις επιστημονικές της γνώσεις και την επαγγελματική της εμπειρία. «Υπάρχουν και πρώην υπουργοί σε άλλες ανεξάρτητες αρχές» ανέφερε.

«Θεώρησα τιμητική την πρόταση, γιατί θεωρώ ότι ιδίως την περίοδο αυτή που διέρχεται και είναι στην έξοδο από την κρίση η χώρα με αναζήτηση εντόνως οικονομικής ανάπτυξης η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει σημαντικό ρόλο» δήλωσε νωρίτερα η Βασιλική Θάνου . «Ουδέποτε ελέχθη κάτι εναντίον μου» υποστήριξε η Βασιλική Θάνου.

Σχετικα
Και με το πρόστιμο τι θα γίνει;
Και με το πρόστιμο τι θα γίνει;

«Θέλουμε υποψήφιο από την ιδιωτική οικονομία; Με επαφή με τα ιδιωτικά συμφέροντα;» διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, επικαλούμενος την πολυετή θητεία της κ. Θάνου στη δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε θετικά για όλους τους υποψηφίους της Επιτροπής. 

Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτήρισε την πρόταση του πρωθυπουργού για την πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης. «Η κ. Θάνου έχει πάρει μια σαφώς πολιτική θέση ως προϊσταμένη του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού» τόνισε ο κ. Βορίδης και διερωτήθηκε γιατί δεν αναγράφεται στο βιογραφικό της που διανεμήθηκε στην Επιτροπή η συγκεκριμένη θέση.

«Η κ. Θάνου έχει διατελέσει και υπηρεσιακή πρωθυπουργός. Ήταν αμισθί προϊσταμένη του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού και τώρα πηγαίνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού υποθέτω με αποδοχές» σημείωσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βαγγέλης Βενιζέλος. «Κάποιοι εγκαταλείπουν το σκάφος λίγο πριν τη βύθιση και τοποθετούνται σε θέσεις μακράς θητείας… Θα θέσετε την παραίτησή σας και στην επόμενη κυβέρνηση;» διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος. «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη» σημείωσε. «Θα καταδεχθείτε να καταλάβετε τη θέση χωρίς συναίνεση από την αξιωματική αντιπολίτευση και από κόμματα της αντιπολίτευσης; Θα καταδεχθείτε με βάση και τη διαδρομή σας;» αναρωτήθηκε ακόμα. «Έχω δει να παρερμηνεύετε το Σύνταγμα (για τα όρια ηλικίας των δικαστικών αλλά και νόμων» σημείωσε.

Σχετικα
Κατερίνα Μονογυιού: Πρώτη ανάρτηση μετά το τροχαίο με τη Ferrari
Κατερίνα Μονογυιού: Πρώτη ανάρτηση μετά το τροχαίο με τη Ferrari

Ψήφισε θετικά για την τοποθέτηση της κ. Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης, παρότι εξέφρασε τις ενστάσεις του κόμματος για την πρόταση.

Σε επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ που απέστειλε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με την πρόταση του κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί η κυρία Θάνου επικεφαλής της Επιτροπής. Όπως σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη λήξη της θητείας της, στον Άρειο Πάγο, η κα Θάνου τοποθετήθηκε απευθείας από τον πρωθυπουργό επικεφαλής του Νομικού του Γραφείου και «ως εκ τούτου η τοποθέτησή της σε αυτή τη θέση, είναι απολύτως ασύμβατη με τον ρόλο και την αποστολή μιας Ανεξάρτητης Αρχής.

«Η επιστολή Μητσοτάκη στην ΕΕ επιχειρεί να υπερακοντίσει την αρμοδιότητα της Επιτροπής μας. Και αν υποτεθεί ότι ήταν σφάλμα η πρόταση για την κ. Θάνου, αποτελεί η επιστολή αποτελεί δείγμα της σοβαρής διάθεσης της ΝΔ να εκχωρήσει εθνική κυριαρχία» δήλωσε ο βουλευτής της ΧΑ Ιωάννης Αϊβατίδης. Η ΧΑ ψήφισε θετικά για την Βασιλική Θάνου και «παρών» για τους υπολοίπους προτεινόμενους.

«Σε αυτή τη θέση δεν μπορεί να είναι η κ. Θάνου που έχει εκφραστεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Η Επιτροπή δεν είναι ούτε ανεξάρτητη ούτε απολίτικη… Διασφαλίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των εργαζομένων» σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ανέφερε από την πλευρά του ότι υπάρχουν χειρότερες περιπτώσεις της κ. Θάνου από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στηρίζοντας την πρόταση Τσίπρα.

Αρνητική θα είναι η ψήφος του Ποταμιού δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Σπύρος Λυκούδης. «Υπάρχει πολιτική υπέρβαση κλασικών ορίων ευθύνης» σημείωσε για την πρόταση του κ. Τσίπρα για την κ. Θάνου. «Παρών» για τις άλλες προτάσεις ψηφίζει το κόμμα.

«Η προτεινόμενη αντιπρόεδρος της Επιτροπής η κ. Άννα Νάκου ήταν νομική σύμβουλος στο γραφείο του υπουργού κ. Παππά» αποκάλυψε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5