1821 Digital Gallery
Reuters για Τσίπρα: Υποδύεται τον Άγιο Βασίλη σε λάθος στιγμή

Reuters για Τσίπρα: Υποδύεται τον Άγιο Βασίλη σε λάθος στιγμή

Οι αγορές δεν είναι ψηφοφόροι
©EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

«Ατυχή» χαρακτηρίζει το Reuters τη χρονική συγκυρία που αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας να υποδυθεί τον Άγιο Βασίλη, μοιράζοντας δώρα στους πολίτες έπειτα από μακροχρόνια λιτότητα και εν όψει βουλευτικών εκλογών το 2019.

Σχολιάζοντας την παροχολογία της ελληνικής κυβέρνησης, η δημοσιογράφος του Reuters στη στήλη Breakingviews, Σουάχα Πατανάικ, τονίζει με νόημα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να ανακαλύψει πως οι αγορές δεν είναι... ψηφοφοροί -να είναι τόσο διατεθειμένες δηλαδή να συγχωρήσουν. Σύμφωνα με την αρθρογράφο, το ποτήρι της ελληνικής οικονομίας είναι μισοάδειο και αυτό θα ήταν καλό να ληφθεί υπ' όψιν από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί τον ρόλο του Άγιου Βασίλη εν όψει Χριστουγέννων. Αφού βγήκε η χώρα έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία μνημονιακής λιτότητας, χρειάζεται λίγη εορταστική διάθεση. Τα δώρα, επίσης, μπορούν να βοηθήσουν τις ελπίδες του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές του 2019. Ωστόσο, η χρονική συγκυρία είναι ατυχής και η Ελλάδα, που ήταν το επίκεντρο της τελευταίας κρίσης που καταπόντισε την Ευρωζώνη, μπορεί να συρθεί στις δυσκολίες που ξεκινούν αλλού» εξηγεί.

«Αλλωστε, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και, αν οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι σωστές, θα αναπτυχθεί κατά 2% αυτήν τη χρονιά και την επόμενη. Οι εξαγωγές πηγαίνουν καλά και η ανεργία πέφτει. Εν τω μεταξύ, η χώρα έχει ακόμη μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα από αυτά που υποσχέθηκε, βγήκε στις αγορές πέρυσι και θα πρέπει να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους για τα επόμενα χρόνια χωρίς να εκδώσει περισσότερα ομόλογα» προσθέτει η Πατανάικ.

Σχετικα
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Άνοιξαν οι κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Άνοιξαν οι κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας

«Αγκάθια» υψηλό ΑΕΠ, «brain drain» και απουσία επενδύσεων

Στη συνέχεια, όμως, η αρθρογράφος διευκρινίζει: «Το ΑΕΠ είναι μικρότερο από τότε που η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ το 2001 και οι πάγιες επενδύσεις, που έπεσαν κατά 65% από την κορύφωση του 2007 έως το χαμηλότερο σημείο του 2017, ακόμη δεν έχουν ανακάμψει. Το ποσοστό της ανεργίας του 18,6% είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη. Πάνω από το 1/3 των νέων είναι εκτός εργασίας και η χώρα έχει υποστεί "brain drain", καθώς καταρτισμένοι επαγγελματίες αναζήτησαν καλύτερες προοπτικές στο εξωτερικό.

» Παρά τις βαθιές περικοπές στις δαπάνες, το ελληνικό χρέος θα ξεπεράσει το 180% του ΑΕΠ εφέτος. Παρότι οι δανειστές έχουν παρατείνει τις αποπληρωμές για δεκαετίες, με πολύ χαμηλά επιτόκια, μέχρι στιγμής αρνούνται τη διαγραφή χρέους».

Σχετικα
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ποιοι ψηφίζουν - Τα εκλογικά τμήματα
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ποιοι ψηφίζουν - Τα εκλογικά τμήματα

Περισσότερες προσλήψεις στο Δημόσιο

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια δίνει μεγαλύτερο πεδίο κινήσεων στον κ. Τσίπρα.

«Τον χρησιμοποιεί για να υπογραμμίσει τις διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Θέλει να χαλαρώσει τη λιτότητα με μέτρα όπως περισσότερες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, μείωση του ΕΝΦΙΑ και σταδιακή μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων. Το μήνυμα δεν έγινε δεκτό από το επιχειρηματικό κοινό το ίδιο καλά όσο η ταχύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε πως ο κόσμος θέλει θέσεις εργασίας και όχι παροχές χρηματοδοτημένες από την υπερβολική λιτότητα των προηγούμενων ετών» επισημαίνει.

Φτώχεια

Παράλληλα, η αρθρογράφος σημειώνει ότι πάνω από το 1/3 των Ελλήνων 18-65 ετών είναι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Ενδεικτικά, αναφέρει ότι κάποιοι αποφεύγουν να παντρευτούν γιατί δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους. «Αυτή η ζοφερή εικόνα πλήττει και το τραπεζικό σύστημα» επισημαίνει, κάνοντας αναφορά στο πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», όπως και ότι η ζήτηση χορηγήσεων παραμένει ασθενής.

«Οι περικοπές φόρων από μόνες τους δεν μπορούν να λύσουν τέτοια προβλήματα. Ενα σταθερό φορολογικό καθεστώς, λιγότερη γραφειοκρατία και επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών είναι πιο σημαντικά. Επίσης, είναι πιο δύσκολα να τα υλοποιήσουν οι πολιτικοί» συνεχίζει.

Ζητούμενο η εμπιστοσύνη των αγορών

«Οι εγχώριες πολιτικές αντιπαραθέσεις μπορεί να μην καθορίσουν το πώς θα τα πάει η Ελλάδα τα επόμενα 1-2 χρόνια. Ενώ η κυβέρνηση δεν χρειάζεται άμεσα χρήματα, θέλει να βγει στις αγορές, σε τακτικά διαστήματα, για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της. Αν μείνει εκτός για πολύ, μπορεί να πασχίσει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ιδιαίτερα αν αρχίσει να χρησιμοποιεί το μαξιλάρι ρευστότητας» προειδοποιεί η δημοσιογράφος του Reuters.

Και διευκρινίζει: «Δεν είναι συνετός ο δανεισμός με υπερβολικά υψηλό επιτόκιο. Η εντεινόμενη ανησυχία για τον ιταλικό προϋπολογισμό έχει ωθήσει προς τα πάνω τις αποδόσεις των ομολόγων. Τα χρόνια της εξαιρετικά εύκολης κεντρικής τραπεζικής πολιτικής φτάνουν στο τέλος, η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί στην Ευρώπη και οι παγκόσμιες εμπορικές τριβές εντείνονται».

Όπως εξηγεί, οι εξελίξεις αυτές κάνουν τους επενδυτές «περισσότερο ευαίσθητους σε κάποιο ολίσθημα του προϋπολογισμού ή σε κακές πολιτικές επιλογές».

«Ο Τσίπρας μπορεί να δει ότι είναι ακόμη λιγότερο ανεκτικοί από εκείνους τους ψηφοφόρους που αισθάνονται προδομένοι από την παλιά αναστροφή του για τη λιτότητα» καταλήγει.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5