1821 Digital Gallery
«Βαθύ λαρύγγι» κατά της Χρυσής Αυγής;

«Βαθύ λαρύγγι» κατά της Χρυσής Αυγής;

Σε βάθος προχωρεί η ανάκριση

Με τη συνεισφορά πηγής που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα (ελληνικό «βαθύ λαρύγγι»), τη «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», σοβαρότατο αδίκημα του Ποινικού Κώδικα, φαίνεται ότι προσπαθεί να «δέσει» ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης, που επιβλέπει το ανακριτικό έργο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν εντονότατα στη δημοσιογραφική «πιάτσα», το «βαθύ λαρύγγι» προέρχεται από σκληρό πυρήνα της Χρυσής Αυγής και εμφανίζεται πρόθυμο να καταθέσει τόσο για ηθικούς αυτουργούς περιστατικών στα οποία πρωτοστάτησε η Χρυσή Αυγή, όσο και λεπτομέρειες για το φόνο Φύσσα. Δηλαδή, ποιες ήταν ακριβώς οι επικοινωνίες – εντολές που προετοίμασαν τη δολοφονία. Είναι άγνωστο αν το «βαθύ λαρύγγι» θα δώσει τα στοιχεία του με τον όρο της ανωνυμίας (όπως το ορίτζιναλ «βαθύ λαρύγγι» στις ΗΠΑ, 40 χρόνια νωρίτερα) ή επώνυμα.

Επιπλέον, αναμένεται να κληθούν για κατάθεση πρώην και νυν στελέχη της Χρυσής Αυγής που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για τα περιστατικά που μελετά η εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Τα πρόσωπα αυτά εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας που διεξάγεται από το ανώτατο δικαστήριο. είναι πολύ πιθανό ν΄ασκηθούν νέες ποινικές διώξεις.

Οι πολιτικοί

Σχετικα
Ρωγμές στη Βουλή: Η απάντηση Τασούλα για την ασφάλεια του κτιρίου
Ρωγμές στη Βουλή: Η απάντηση Τασούλα για την ασφάλεια του κτιρίου

Δίχως ουσία για  το φόνο του Φύσσα, αλλά με πολλή ουσία για την έρευνα πιθανής εγκληματικής δραστηριότητας συνολικά της Χρυσής Αυγής ήταν οι καταθέσεις πολιτικών στελεχών προς τις ανακριτικές αρχές.

Από το γραφείο του αντεισαγγελέα κ. Βουρλιώτη, που εποπτεύει το ανακριτικό έργο, παρέλασαν χτες: από το ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος κ.Παναγιώτης Ρήγας, από τη ΔΗΜΑΡ ο βουλευτής κ. Βασίλης Οικονόμου, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και από τη ΝΔ η βουλευτίνα κ. Σοφία Βούλτεψη.

Είπαν τα εξής. Ο κ. Ρήγας:  πρόκειται για «εγκληματική οργάνωση» που εκμεταλλεύεται τα προνόμια του κοινοβουλευτισμού δίχως να τον πιστεύει. Ο κ. Λαφαζάνης: υπάρχει καθυστέρηση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή». Ο  κ. Οικονόμου: υπάρχει ανάγκη ψήφισης του αντιρατσιστικού νόμου για να δοθεί εντός και εκτός Ελλάδας το μήνυμα ότι η ελληνική Πολιτεία είναι αντίθετη στο ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Η κ.  Βούλτεψη:: α αφεθεί η Δικαιοσύνη ελεύθερη να πραγματοποιήσει τις έρευνές της.

Σχετικα
Χρηστίδης: Δεν θα αποσύρω την υποψηφιότητά μου για το ΚΙΝΑΛ
Χρηστίδης: Δεν θα αποσύρω την υποψηφιότητά μου για το ΚΙΝΑΛ

Τα θύματα της Χρυσής Αυγής

Τη «σκυτάλη» των καταθέσεων στον Αρειο Πάγο παραλαμβάνουν σήμερα Τετάρτη θύματα ρατσιστικών επιθέσεων και βιαιοπραγιών μελών της Χρυσής Αυγής. Τα στοιχεία που θα κατατεθούν είναι απαραίτητα στο πλαίσιο της γενικότερης ανάκρισης για το φάκελο «Χρυσή Αυγή»

Οι δημοσιογράφοι

Τη Δευτέρα είχαν καταθέσει όσοι δημοσιογράφοι δημοσίευσαν συνεντεύξεις από πρώην και νυν μέλη της Χρυσής Αυγής. Εκεί είναι πιθανό να δόθηκαν στοιχεία ουσίας.

Πώς λειτουργεί η ανάκριση

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έχει χρεωθεί προσωπικά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Η κ. Κουτζαμάνη έχει διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των 32 δικογραφιών που έχει αποστείλει ο υπουργός Προ. Πο. κ. Νίκος Δένδιας και αφορούν μέλη της Χρυσής Αυγής. Την έρευνα έχει αναλάβει ο αντεισαγγελέας κ. Βουρλιώτης. Παράλληλα η κ. Κουτζαμάνη ζήτησε από τις Εισαγγελίες όλης της χώρας τις δικογραφίες υποθέσεων που εκκρεμούν με εμπλοκή μελών της Χρυσής Αυγής.

Συμπληρωματικ'ή αναφορά Δένδια

Χτες Τρίτη, ο υπουργός Προ. Πο κ. Νίκος Δένδιας έστειλε συμπληρωματική αναφορά για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων μελών της Χρυσής Αυγής. Στην αναφορά περιλαμβάνονται:

· δικογραφία για το πρόσφατο περιστατικό στο Πέραμα με την επίθεση κατά μελών του ΚΚΕ

· χρονολογικός κατάλογος επιθέσεων μελών ή υποστηρικτών του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή», τον οποίο του παρέδωσε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανώλης Γλέζος.

Μ.Φ.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5