Πολιτικη & Οικονομια

Σταύρος Θεοδωράκης: Στις εκλογές ο κόσμος θα στραφεί στο Ποτάμι

«Αν δεν ψηφίζατε το δικό σας κόμμα, ποιο άλλο κόμμα θα ψηφίζατε;»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
stavros6.jpg
© ΙΝΤΙΜΕ

Tην αισιοδοξία του ότι στις εκλογές ο κόσμος θα στραφεί στο Ποτάμι εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε μια εφ' όλης της ύλης, συνέντευξή του στο topontiki.gr, στους Σταύρο Χριστακόπουλο και Δημήτρη Μηλάκα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Σε μια δημοσκόπηση ρώτησαν πρόσφατα: «Αν δεν ψηφίζατε το δικό σας κόμμα, ποιο άλλο κόμμα θα ψηφίζατε;». Θριαμβεύσαμε. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί που μας εκτιμούν. Μόνο που θα πρέπει να σκεφθούν ότι δεν υπάρχουν κάποιοι άλλοι που θα ψηφίσουν το Ποτάμι. Να βρουν λοιπόν την τόλμη να το κάνουν οι ίδιοι. Να επιλέξουν σε αυτές τις εκλογές αυτούς που τους ταιριάζουν. Πιστεύω ότι τελικά θα το κάνουν».

Ερωτηθείς σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δίνουν χαμηλά ποσοστά στο Ποτάμι, απάντησε ότι «επιμένουμε να λέμε πράγματα που «οι πολλοί» δεν έχουν όρεξη να ακούσουν. Ένα μεγάλο τμήμα του κόσμου θέλει καυγάδες, αφορισμούς, φόβο και εμείς δεν είμαστε καλοί σε αυτά. Πάντως οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη γνώμη μόνο αυτών που απαντούν και όχι όλης της κοινωνίας. Και οι περισσότεροι σήμερα δεν απαντούν. Απογοητεύτηκαν από την πολιτική, τα συνεχή ψέματα και δεν συμμετέχουν. Εκεί λοιπόν πιστεύω ότι υπάρχει πολύ Ποτάμι».

Για τον χρόνο των εκλογών ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι «ο Τσίπρας θ’ αποφασίσει πότε θα κάνει εκλογές ρωτώντας μόνο τον εαυτό του, ίσως και τον κ. Καμμένο και κανέναν άλλο. Όλοι όσοι προβλέπανε εκλογές, το ’17, το ’18 διαψεύστηκαν. Αν και πιστεύω ότι και οι ίδιοι ήξεραν ότι δεν θα γίνουν εκλογές απλώς έκαναν επαναστατική γυμναστική στα στελέχη τους».

Μετεκλογικές συνεργασίες

Μιλώντας για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τη στάση του Ποταμιού ο Σταύρος Θεοδωράκης αναρωτήθηκε «η αριστερά του Κύρκου ή του δασκάλου μου του Παπαγιαννάκη τι σχέση έχει με την αριστερά του παραγοντισμού και των δογμάτων; Και στη δεξιά – όπως λέτε – θα βρεις από ακροδεξιούς μέχρι φιλελεύθερους.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στις επόμενες εκλογές θα ηττηθούν και πρέπει να ηττηθούν. Και το Ποτάμι πρέπει να είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή για να μην κυριαρχήσουν οι συντηρητικές λύσεις» επεσήμανε.

Πρόσθεσε δε πως «το Ποτάμι θέλει την Ελλάδα αλλιώς. Συνεννόηση, συμβιβασμοί, αποτελέσματα», ενώ είπε πως «τα ξερά «όχι – ναι» είναι τηλεπαιχνίδι δεν είναι πολιτική. Το Ποτάμι θέλει να βελτιώνεται καθημερινά η ζωή των πολιτών γι’ αυτό ψηφίσαμε και θα συνεχίσουμε να ψηφίζουμε ό,τι αλλάζει, έστω και λίγο, προς το καλύτερο την οικονομία, την κοινωνία. Η παλιά βαλκανική συμπεριφορά να πετροβολάς συνεχώς τους αντιπάλους σου και την κυβέρνηση, πρέπει να εκλείψει. Το έκανε ο Σαμαράς τους πρώτους κρίσιμους μήνες της κρίσης, το έκανε κατά κόρον ο Τσίπρας το ‘13 και το ’14, το κάνουν και κάποιοι σήμερα». Δήλωσε, δε, πως είναι διατεθειμένος να συνεργασθεί «και με τον διάβολο αν είναι να κερδίσει κάτι ο πολίτης και τελικά η πατρίδα. Στο προαιώνιο ερώτημα «οι κακοί μπορούν να κάνουν και καλά πράγματα» εγώ έχω απαντήσει. Ναι μπορούν. Και ο στόχος μου είναι αυτός. Να ενισχύω τα καλά ακόμη και αν ευκαιριακά τα λένε οι «κακοί»» είπε χαρακτηριστικά.

Σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας

Σχολιάζοντας τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρουσίασε τις θέσεις του Ποταμιού, επισημαίνοντας την ανάγκη κατάργησης της ασυλίας των υπουργών και των βουλευτών. «Το Ποτάμι προτείνει την ασυλία των Βουλευτών να την αποφασίζει Δικαστικό Συμβούλιο σε επίπεδο εφετών. Να πάψει να την αποφασίζουν τα κόμματα στη Βουλή κάνοντας τα σχετικά παζάρια» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με την προσπάθεια του Τσίπρα να ρυθμίσει τις σχέσεις πολιτείας- εκκλησίας, τόνισε ότι «ο κ.Τσίπρας προσπάθησε για ένα προικοσύμφωνο. Δεν προσπάθησε να ρυθμίσει συνολικά τις σχέσεις εκκλησίας – κράτους. Αλλά και εδώ φάνηκε, όπως σοφά σχολίασε ο Στέφανος Μάνος, όλη η προχειρότητα που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ σημαντικές υποθέσεις».

Υπογράμμισε πως οι ιερείς πρέπει να είναι υπάλληλοι της Εκκλησίας. «Όχι όμως του κάθε Μητροπολίτη ξεχωριστά. Οι μισθοί τους πρέπει να είναι εξασφαλισμένοι. Να μη ζουν σε μια ανασφάλεια, να συνεχίσουν το έργο τους. Που πολλές φορές, ειδικά στα χωριά και σε απομακρυσμένες περιοχές, είναι πολύ σημαντικό. Και το λέω εγώ που δεν είμαι του πολύ «Κυρ ελέησον»» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης πως πρέπει να τεθεί και θέμα διακριτών ρόλων και θρησκευτικής ουδετερότητας. Όπως και το να αλλάξει η διάταξη που ορίζει ως βασική αποστολή του κράτους και την ανάπτυξη και της θρησκευτικής συνείδησης. Διάταξη που είναι στο Άρθρο 16 παράγραφος 2 «που προς το παρόν αρνούνται να θέσουν προς αναθεώρηση οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Το επισημαίνω γιατί είναι τουλάχιστον οξύμωρο να μιλάς για «χωρισμό» και «ουδετερότητα» και να υπερασπίζεσαι ταυτόχρονα τη διάταξη που επιβάλει την κατήχηση στα σχολεία», σημείωσε.

Εξηγώντας την πρότασή του, στη Βουλή, στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ‘’το κράτος να έχει λόγο στη σύσταση των εκκλησιών, των τζαμιών, των συναγωγών’’, επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «εχθρός δεν είναι μόνο ο τυφλός εθνικισμός. Εχθρός είναι και ο θρησκευτικός φανατισμός» και τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή η Γαλλία έχει 80.000 τζαμιά! Τα περισσότερα έγιναν με χρηματοδότηση της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας. Θα το αφήσουμε να συνεχίζεται; Να ανοίγει όποιος θέλει και για άγνωστους σκοπούς, τόπους προσηλυτισμού; Θα αφήσουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες έρμαια στους ακραίους; Αυτά ήρθε η ώρα να τα σκεφθούμε, είπα στη Βουλή. Και μάλλον τα άκουσαν με προσοχή».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την ανάγκη ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων κάνοντας λόγο για υποκρισία από τη στιγμή που αν και έχεις ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ιδιωτικά δημοτικά, ιδιωτικά γυμνάσια, ιδιωτικά λύκεια, αν θες ιδιωτικά πανεπιστήμια πρέπει να πας Λονδίνο, Βοστόνη, Τίρανα, Κωνσταντινούπολη. «Μια υποκρισία ιδιαίτερα ζημιογόνα για τη χώρα μας και όχι μόνο οικονομικά, αλλά και εθνικά» υπογράμμισε.

Eνώ, ερωτηθείς σχετικά με το αν θα πρέπει ή να καταργηθεί ή να αλλάξει το άσυλο στα πανεπιστήμια υπογράμμισε ότι «οι πολιτικάντηδες πουλάνε το άσυλο ως κατάκτηση και ως παροχή σε μια κοινότητα που πια έχει άλλες ανάγκες» και πρόσθεσε πως «το άσυλο ήταν η λύση σε εποχές που το δικαίωμα να λες τη γνώμη σου, δεν ήταν εξασφαλισμένο. Σήμερα ποιος φοιτητής δεν μπορεί να πει ότι θέλει, όποτε θέλει, όπου θέλει; Δόξα τω Θεώ αυτό δεν μας λείπει». Επιπλέον, σημείωσε την ανάγκη κατάργησης των κομματικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια. Όπως είπε χαρακτηριστικά «εμείς λέμε «έξω οι κομματικές οργανώσεις από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Έχουμε ζητήσει από τα κόμματα να απενεργοποιήσουν τους κομματικούς τους στρατούς στα Πανεπιστήμια. Δυσανασχετούν με τα γραφεία του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική, ενώ στα πανεπιστήμια μας θα βρεις δεκάδες γραφεία κατειλημμένα από κάθε λογής αγνώστους. Και τα κόμματα έχουν τα δικά τους στέκια και στρατολογούν κόσμο. Κάποιοι μάλιστα επανασυστήνουν τις μαθητικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ! Βουρ στην κατηφόρα για το ’80!».

Διαφθορά και δικαιοσύνη

Tέλος, ερωτηθείς σχετικά με υποθέσεις διαφθοράς που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, υπογράμμισε ότι «η διαφθορά είναι σαν την υγρασία. Έχει ποτίσει τους αρμούς του συστήματος» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα ληστεύτηκε από δικτυωμένους απατεώνες και δόλιες συντεχνίες που είχαν πρόσβαση στις εξουσίες. Και όχι μια φορά αλλά πολλές. Και ανάμεσα στους απατεώνες ήταν και πολιτικοί, όπως ήταν και εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου και εκδότες. Κανείς από όλους αυτούς δεν έχει ασυλία για το Ποτάμι».

Εξέφρασε τον φόβο του ωστόσο ότι «εκτός από το «δόγμα Πολάκη» οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έλκονται και από την παροιμία «βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε - έξι». «Ξεθάψτε σκάνδαλα, ξεθάψτε μαρτυρίες, έστω και έωλες… να πάμε στις εκλογές συζητώντας μόνο για το παρελθόν και όχι και για το παρόν»!» κατέληξε χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ