Visual Browsing
Γιατί καρατομήθηκαν οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ.

Γιατί καρατομήθηκαν οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ.

Έρευνα για θυλάκους νεοναζί στην Αστυνομία

Επιχείρηση σκούπα, αυτή τη φορά μέσα στην ίδια την ΕΛ.ΑΣ., βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες. Με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους αξιωματικοί επικεφαλής νευραλγικών υπηρεσιών, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η έρευνα για τους χρυσαυγίτικους θυλάκους εντός της Αστυνομίας.

Η απομάκρυνση των αξιωματικών αποτελεί μήνυμα προς όλους τους αστυνομικούς ότι το απόστημα εντός του Σώματος θα σπάσει.

Παράλληλα, δύο ανώτατοι αξιωματικοί οδηγήθηκαν σε υποβολή παραίτησης μετά το φιάσκο στη Χαλκίδα την περασμένη Παρασκευή, όταν οι χρυσαυγίτες παρατάσσονταν ως ετοιμοπόλεμος λόχος έξω από τα γραφεία τους και η τοπική Αστυνομία δεν... κατάλαβε τίποτα.

Στο δόγμα της μηδενικής ανοχής και προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν «θύλακοι», «σταγονίδια» που δρουν στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ., με εντολή του υπουργού άρχισε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων κατεπείγουσα ευρύτερη έρευνα για τη σχέση ΕΛ.ΑΣ. - Χρυσής Αυγής.

Σχετικα
Γερμανικές εκλογές: Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα για την Ευρώπη
Γερμανικές εκλογές: Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα για την Ευρώπη

Το φιάσκο της Χαλκίδας οδήγησε εκτός της Ελληνικής Αστυνομίας τον αντιστράτηγο - νούμερο τρία στην ιεραρχία - Γιάννη Δικόπουλο, που θεωρείτο φαβορί για τη θέση του αρχηγού στις επόμενες κρίσεις. Ο Ι. Δικόπουλος ήταν επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος. Εκτός ΕΛ.ΑΣ. μετά την αποδοχή της παραίτησής του είναι από χθες και ο υποστράτηγος Απόστολος Κασκάνης, γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Και οι δύο ήταν οι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Ευβοίας.

Οι εξελίξεις που φέρνουν «τα πάνω κάτω» στην ΕΛ.ΑΣ. ήρθαν λίγο αργότερα, όταν ανακοινώθηκαν οι μετακινήσεις επτά ανώτατων αξιωματικών μάχιμων υπηρεσιών.

Μετακινούνται:

Σχετικα
Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει αλληλεγγύη στην ΕΕ για το μεταναστευτικό
Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει αλληλεγγύη στην ΕΕ για το μεταναστευτικό

- Ο υποστράτηγος - προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

- Ο αστυνομικός διευθυντής - διοικητής και ο αστυνομικός υποδιευθυντής - υποδιοικητής της ΕΚΑΜ.

- Ο αστυνομικός διευθυντής - προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

- Ο αστυνομικός υποδιευθυντής - προϊστάμενος του Τμήματος Οπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

- Ο αστυνόμος - διοικητής της Ομάδας ΔΕΛΤΑ.

- Ο αστυνόμος, διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας.Επίσης ξηλώθηκε ο επικεφαλής της διμοιρίας των ΜΑΤ στο Κερατσίνι, τα μέλη της οποίας φέρεται - σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες - ότι βρίσκονται δίπλα σε άτομα, τα οποία πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της περασμένης Τετάρτης, χωρίς να παρεμποδίζονται και χωρίς να συλλαμβάνονται.

Πολλές είναι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για «περίεργες και ρατσιστικές συμπεριφορές» σε αστυνομικά τμήματα της Αθήνας και του Πειραιά εις βάρος αλλοδαπών, ή για άρνηση διερεύνησης υποθέσεων και παραλαβής μηνύσεων για παράνομες συμπεριφορές. Πολλές καταγγελίες έχουν γίνει και για «σχέσεις» συνεργασίας αστυνομικών με χρυσαυγίτες.

Όλες αυτές οι καταγγελίες θα διερευνηθούν, ενώ θα γίνει επανεξέταση και άλλων υποθέσεων, όπως π.χ. εκβιασμοί, κλοπές εναντίον αλλοδαπών στις οποίες είχε διαπιστωθεί εμπλοκή αστυνομικών.

Ποιοι είναι οι αντικαταστάτες τους

Το βράδυ της Δευτέρας η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε τους αντικαταστάτες των δύο αξιωματικών.

Πρόκειται για τον Αντιστράτηγο, Σπύρο Παπασπύρου, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Γενικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος και τον Ταξίαρχο, Γιώργο Σουγλιέρη, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας.

Από τις «καραμπόλες» λόγω της μετακίνησης των δύο αυτών ανώτατων αξιωματικών, η ηγεσία της ΕΛΑΣ προχώρησε και στις ακόλουθες τοποθετήσεις για την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν. Έτσι:

Ο Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβαλάς τοποθετείται Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας

Ο Υποστράτηγος Αναστάσιος Λάσκαρης τοποθετείται Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Υποστράτηγος Ευάγγελος Βενέτης τοποθετείται Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Ο Υποστράτηγος Δημήτριος Σοφιός τοποθετείται Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Υποστράτηγος Γεώργιος Νίτσας τοποθετείται Προϊστάμενος του Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στη βραδινή ανακοίνωση η ΕΛΑΣ σημειώνει, ακόμη, «προς άρση κάθε παρερμηνείας, ότι οι εσωτερικές μετακινήσεις των Αξιωματικών, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, δεν απορρέουν από στοιχεία ή ενδείξεις για επίμεμπτες συμπεριφορές ή διασυνδέσεις και συνεπώς, σε καμία περίπτωση, δεν προσφέρονται για τη δημιουργία εντυπώσεων, παραφιλολογίας και αυθαίρετων συμπερασμάτων».

Δ.Κ.

 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5