1821 Digital Gallery
Δίας στον Τοξότη
COSMIC TELEGRAM

Δίας στον Τοξότη

Πολλαπλασιάζοντας ό,τι μας «ανεβάζει» σαν άτομα
Wassily Kandinsky, "The Rider"

Mε το πέρασμα του Δία στον Τοξότη στις 8 Νοεμβρίου 2018, οι πλανήτες οι οποίοι κινούνται στο ζώδιο που κυβερνούν γίνονται πλέον τρεις: ο Ποσειδώνας που βρίσκεται στους Ιχθύες, ο Κρόνος που βρίσκεται στον Αιγόκερο και ο Δίας που πια μπαίνει στον Τοξότη (προς το παρόν και η Αφροδίτη κινείται στον Ζυγό, ωστόσο αναφέρομαι κυρίως στους εξωτερικούς* πλανήτες). Οι πλανήτες κατά τη διέλευσή τους στο ζώδιο της κυβέρνησής τους, ιδιαίτερα οι ιεροί* πλανήτες, όπως οι ανωτέρω, δίνουν τις πλέον λεπτοφυείς, ισορροπημένες κι εποικοδομητικές εκφράσεις τους. Η λειτουργία τους γίνεται απόλυτα υποστηρικτική ως προς τον στόχο της προόδου, αυτογνωσίας, αυτοβελτίωσης, χαράς και δημιουργικότητας του ανθρώπου.

Ο Τοξότης κατεξοχήν συνδέεται με την ανάπτυξη του νου κι έτσι με τη σύλληψη, στοχασμό, διεύρυνση και εγκατάλειψη ιδεών σε επίπεδο παρέας, ακαδημαϊκών σπουδών (είτε ως δάσκαλος, είτε ως μαθητής), ερμηνείας του νόμου, αλλά ακόμη και με την αντιπαραβολή και αντιπαράθεση ή σύγκλιση νοοτροπιών που συνήθως αποτελούν οι σχέσεις με τους συγγενείς μας. Παράλληλα, το ζώδιο σχετίζεται με το θέμα των ταξιδιών, ιδιαίτερα των μακρινών ταξιδιών, αυτών που μεταφέρουν τον ταξιδιώτη σε χώρους που είναι επαρκώς ανοίκειοι ώστε να αποτελέσουν πρόκληση για τον παγιωμένο τρόπο με τον οποίο αυτός σκέφτεται και αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Ο Τοξότης είναι ένα ζώδιο που σχετίζεται ιδιαίτερα στενά με την ανθρωπότητα, αφού το καθοριστικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου, αυτό που τον διαχωρίζει από τα άλλα βασίλεια της φύσης, είναι η ικανότητά του να σκέφτεται κι ως εκ τούτου να έχει συνείδηση του εαυτού του.

Ίσως η ουσία του Τοξότη να συνοψίζεται καλύτερα στο εικονοσύμβολό του, που εξελίχθηκε από έναν έφιππο τοξοβόλο σε έναν κένταυρο με τόξο, στο ίδιο το τόξο. Πρόκειται για απεικόνιση της διαδρομής που κάλυψε ο άνθρωπος και κυρίως ο νους του, σε σχέση με την κατώτερή του φύση. Στην πρώτη φάση υπάρχει ο άνθρωπος και ο νους του υπεράνω, όμως ακόμη δεσμευόμενος στην ικανοποίηση των φυσικών, συναισθηματικών και νοητικών του ορμών, αφού αυτές αποτελούν την κινητήριο δύναμη και το όχημά για την αναζήτησή του. Στη δεύτερη φάση άνθρωπος και ζώο είναι πια ένα και αφιερωμένοι πιο στενά σε ένα ανώτερο ζητούμενο. Στην τελευταία (και σύγχρονη) φάση του συμβόλου η ζωώδης φύση υπονοείται, καθώς ο άνθρωπος έχει γίνει ο ίδιος το βέλος και το τόξο. Ο νους είναι ελεύθερος από τις εγωκεντρικές ορμές, υλικές, συναισθηματικές, νοητικές, κι ο άνθρωπος ελεύθερος να επιδιώξει τον ανώτερο σκοπό του και την έφεσή του.

Ο Δίας, ως ο ιερός πλανήτης που διανέμει τη δεύτερη ακτίνα στο ηλιακό μας σύστημα, είναι ένας κατεξοχήν δομητής, μία αρχή που δημιουργεί και εργάζεται με τη μέθοδο του μαγνητισμού. Σε αυτό οφείλεται και η ποιότητα που του αποδίδεται ως μεγεθυντή των πάντων. Η ενέργεια του Δία μαγνητίζει οτιδήποτε αγγίζει κι αυτό με τη σειρά του προσελκύει το όμοιό του. Έτσι εξηγούνται και οι πολλές παρεξηγήσεις σε σχέση με τη δράση του Δία, ο οποίος σίγουρα δεν είναι (αποκλειστικά) μία καλή νεράιδα, καθώς η ενέργεια δεν έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Χρωματίζεται απλώς από την ποιότητα αυτού το οποίο επηρεάζει ή μέσω του οποίου διανέμεται.

Σχετικα
Τα ζώδια της εβδομάδας
Τα ζώδια της εβδομάδας

Για τον παραπάνω λόγο συχνά οι «ευεργεσίες» του Δία, είτε πρόκειται για άτομα, είτε για υλικά αποκτήματα, είτε για θέσεις και καταξίωση μπορεί μετά από λίγο να χάσουν την αίγλη τους. Πέρα από την αρχική ικανοποίηση που αισθάνεται ο «ευεργετηθείς», αυτό το οποίο καταφθάνει στη ζωή του γίνεται εν καιρώ καθρέφτης για τις αδυναμίες του, καθώς μπορεί κανείς να προσελκύσει πολύ κυριολεκτικά μόνο περισσότερο από αυτό το οποίο ήδη έχει. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οτιδήποτε καταφτάνει στη ζωή μας υπό την επίδραση του Δία δεν είναι ένα καταπληκτικό δώρο και σαν απόλαυση από την ικανοποίηση μίας επιθυμίας και σαν συνειδητοποίηση που έρχεται όταν δει κανείς εξαιρετικά μεγεθυμένο ένα χαρακτηριστικό που δεν είχε παρατηρήσει προηγουμένως.

Ο Δίας θα παραμείνει στον Τοξότη ως τις 2 Δεκεμβρίου 2019, οπότε και θα περάσει στον Αιγόκερο. Ο χρόνος λοιπόν που ακολουθεί φέρνει στο προσκήνιο δραστηριότητες που αφορούν την επιμόρφωση, καλλιέργεια και νοητική - πνευματική διεύρυνση, καθώς οτιδήποτε σχετικό πριμοδοτείται. Αναμένονται καινούριες ιδέες με πνευματικό, θρησκευτικό, νομικό έρεισμα που μπορεί να αναδιαμορφώσουν τομείς της ζωής μας. Ταυτόχρονα υπάρχει μεγαλύτερη ομαδικότητα και η ανάγκη να ενταχθεί κανείς σε ομάδες με τη χροιά οικογένειας, είτε δημιουργώντας δεσμούς εξ αγχιστείας, είτε ερχόμενος σε επαφή με άτομα ίδιας νοοτροπίας, είτε αναγκαζόμενος να εντοπίσει τις κοινές συνιστώσες σε συναναστροφή με άτομα τελείως διαφορετικής νοοτροπίας, εθνικότητας, χαρακτήρα. Ο Δίας στον Τοξότη ενσαρκώνει με εξαιρετική επιτυχία τη φράση «ένας νους που μεγαλώνει μέσα από καινούριες εμπειρίες, δεν γίνεται να γυρίσει στις παλιές του διαστάσεις».

Επειδή η διεύρυνση και η ανάταση είναι φυσικά ζητούμενα της ανθρώπινης ζωής (το λέει και η ίδια η λέξη άνθρωπος, δηλαδή…) και ο Δίας στον Τοξότη είναι εξαιρετικός μοχλός για αυτού του είδους τις εμπειρίες ακριβώς, εγκαινιάζει έναν χαρμόσυνο και πολύ πιο ανάλαφρο τόνο εν συγκρίσει με την προηγούμενη ποιότητά του, κατά τη διέλευση στον Σκορπιό. Επειδή υποστηρίζει τις ομαδικές δράσεις ακόμη κι όταν πρόκειται για έξαλλα ξενύχτια και φαγοπότια χωρίς αύριο με παρέα, χρειάζεται μία προσοχή στο πώς ο καθένας διαχειρίζεται τον εαυτό του και την υπερβολή του, το ακόλουθο διάστημα.

Σχετικα
Τα Ζώδια της Τετάρτης
Τα Ζώδια της Τετάρτης

Αυτή η διέλευση είναι ένας μεγεθυντικός φακός πάνω σε οτιδήποτε έχουμε μέσα μας, το οποίο επιθυμεί κι αξιώνει κάτι καλύτερο. Είναι παράλληλα ένας μεγεθυντικός φακός στο πώς μπορεί το ό,τι καλύτερο έχουμε μέσα μας να χάσει τον ωραίο του χαρακτήρα και να γίνει μία υπερβολή, φανατισμός, έπαρση, απώλεια επαφής με την πραγματικότητα, όταν χαθεί ένα στοιχειώδες μέτρο. Βέβαια ο Κρόνος στον Αιγόκερο αποτελεί μία σημαντική βοήθεια ώστε να μη συμβεί αυτό.  Όπως και να έχει, ο Δίας στον Τοξότη μεγεθύνει ό,τι μαγνητικότερο έχουμε μέσα μας, οπότε αν δεν σας φέρει λεφτά ή έρωτα ή ό,τι άλλο υπόσχονται συνήθως οι αστρολογικές αναλύσεις, δείτε τι σας έφερε και θα γνωριστείτε στην πράξη με ό,τι καλύτερο και θελκτικότερο έχετε μέσα σας. Δεν είναι και λίγο.

Η διέλευση του Δία στον Τοξότη μαγνητίζει διαφορετικούς τομείς στη ζωή κάθε ζωδίου:

Κριός

Την αίσθηση ανάδυσης στο φως και νέου προσανατολισμού έχει για σένα το πέρασμα του Δία στον Τοξότη, καθώς βλέπεις μία διαδρομή να ανοίγεται μπροστά σου μετά από την στασιμότητα του προηγούμενου έτους με τις εξάρσεις του των φόβων, των παθών, της ζήλειας, της αδυναμίας. Προς το μέρος σου έρχονται άτομα, σπουδές, ταξίδια που θα σε βοηθήσουν να μεγαλώσεις σαν άτομο. Ο δείκτης της χαράς και της ελευθερίας αυξάνεται κατακόρυφα, αν και οι υποχρεώσεις παραμένουν. Νομικές, ακαδημαϊκές και συγγενικές υποθέσεις δρομολογούνται θετικά, ενώ ο συγγενικός εξ αγχιστείας κύκλος σου διευρύνεται. Γίνεσαι κοινωνικότερος και οι παρέες σου εμπλουτίζονται και μαζί τους, η νοοτροπία σου αλλάζει και βρίσκεις μία καλύτερη κανονικότητα.

Ταύρος

Γνωρίζεσαι καλύτερα με τον άνθρωπό σου, καθώς ανακαλύπτεις πτυχές του σχετίζεσθαι που δεν είχες προηγουμένως προσπελάσει. Η σεξουαλική σου ζωή τονώνεται ευχάριστα, όμως ταυτόχρονα βιώνεις την πρόκληση που αποτελεί η στενή τριβή με μία άλλη νοοτροπία, σετ ιδεών και συγγενών. Σε πιο πρακτικό επίπεδο, βλέπεις τα εισοδήματα του συντρόφου σου να αυξάνονται, ενώ και οι συνεργασίες και επενδύσεις σου γίνονται πιο κερδοφόρες μέσα από καινούριες ιδέες, συναλλαγές με το εξωτερικό, την κερδοφόρα διευθέτηση νομικών υποθέσεων, την ολοκλήρωση σπουδών. Διευκολύνονται οι δίκαιοι διακανονισμοί, τα μπόνους και η εύρεση χρηματοδοτών.

Δίδυμοι

Η κίνηση του Δία στον ζωδιακό σου άξονα απομακρύνει την εστίαση από τον εαυτό σου και την τοποθετεί στον «άλλο» των σχέσεών σου, προσωπικών κι επαγγελματικών. Αν είσαι δεσμευμένος ο γάμος και η σχέση σου ανανεώνονται με νέες εικόνες, δραστηριότητες, ταξίδια, πιο συναινετική διάθεση και πνεύμα συνεργασίας, σκανδαλιάς, εξερεύνησης και συν-χώρεσης. Ξαναερωτεύεσαι τον άνθρωπό σου και είσαι έτοιμος για ταξίδια ζωής. Αν είσαι ελεύθερος, προσελκύεις τον σύντροφο που μπορεί να σταθεί δίπλα σου και να σε πάει παρακάτω σαν άτομο με τον πλέον ευχάριστο τρόπο, ερωτεύεσαι σαν να μην υπάρχει αύριο. Περνάς σε σαφώς εξωστρεφέστερη φάση και διευρύνεις τους ορίζοντές σου μέσα από τις γνωριμίες που κάνεις. Σε πιο πρακτικό επίπεδο, οι συνεργασίες σου αναβαθμίζονται και συμπεριλαμβάνουν επιπλέον αντικείμενα, άτομα ή και γεωγραφικούς χώρους, πολύ πιθανώς ανοίγεσαι και στο εξωτερικό. Οι συνεργάτες σου δε, γίνονται πολύ περισσότερο υποστηρικτικοί ως προς το αντικείμενο της συνεργασίας σας και συνεισφέρουν στο μεγάλωμά του. Με όλα αυτά, μην ξεχάσεις τελείως τον εαυτό σου, δεν σου είναι και πολύ δύσκολο.

Καρκίνος

Ο Δίας στον Τοξότη περιλαβαίνει τη ρουτίνα σου και υπόσχεται να στην κάνει καινούρια, έστω κι αν εσύ φοβάσαι ότι θα χάσεις τον εαυτό σου και τα πατήματά σου στην πορεία. Η καθημερινότητά σου γεμίζει με αφορμές για αλλαγή, αναβάθμιση, διασκέδαση και οι ρυθμοί ανεβαίνουν κατακόρυφα, είτε πρόκειται για ανθρώπους, είτε για δραστηριότητες, είτε για τον εργασιακό σου φόρτο και τις αγγαρείες σου. Αποφασίζεις να μάθεις κάτι καινούριο, να αλλάξεις πρόγραμμα άσκηση ή διατροφής και έχεις πολύ μεγαλύτερη ευεξία. Εφόσον οι πολλές ευκαιρίες δεν σε κάνουν ανεύθυνο και η αίσθηση ευεξίας απερίσκεπτο με την υγεία σου, περιμένεις τις καλύτερες εξελίξεις σε επίπεδο ρουτίνας κι εργασίας.

Λέων

Ως μέγας μποναμάς έρχεται ο Δίας στον Τοξότη, καθώς σου ανοίγει νέους δημιουργικούς δρόμους και σου προσφέρει τους ανθρώπους που θα σε οδηγήσουν εκεί, ενώ παράλληλα αυξάνει τον δείκτη του έρωτα κατακόρυφα στη ζωή σου. Αν είσαι ελεύθερος μπορείς να περιμένεις ένα μεγάλο ρομάντζο χωρίς τα συνηθισμένα (κακά) δράματα αλλά με όλη τη δραματοποίηση που γουστάρεις. Αν είσαι δεσμευμένος ξαναβρίσκετε τον αέρα συνενοχής και τη διάθεση να κάνετε το επόμενο βήμα, είτε αυτό λέγεται παιδί, είτε οτιδήποτε σας κάνει χαρούμενους. Η σχέση με τα παιδιά σου βελτιώνεται άρδην καθώς καταλαβαίνεις καλύτερα τη νοοτροπία τους.

Παρθένος

Ο Δίας στον Τοξότη συμπαρασύρει μεγάλο μέρος της συνηθισμένης σου ανασφάλειας καθώς σε αγκυροβολεί στον εαυτό σου και τον κόσμο. Σε πείσμα της ανησυχίας σου, σου θυμίζει πόσο ευέλικτος, προσαρμοστικός και εξαιρετικός στο να βρίσκεις λύσεις και να κάνεις τα πράγματα καλύτερα είσαι. Μ’ αυτό στη φαρέτρα σου, πηγαίνεις όπου θέλεις σε πείσμα των αμφιβολιών σου. Πρακτικότερα, βοηθά στην αποκατάσταση υποθέσεων που αφορούν το σπίτι σου (ντουβάρια, κτήματα ή γονείς και οικογένεια), με ευνοϊκές ρυθμίσεις, ελαστικότερες νοοτροπίες ή μετακόμιση. Υποστηρίζει σαφώς και τη δημιουργία δικής σου οικογένειας.

Ζυγός

Ταρακουνά τα νερά ο Δίας στον Τοξότη, καθώς σου θυμίζει τον κοινωνικό σου εαυτό και σε παρασύρει σε σειρά γνωριμιών, μετακινήσεων και συναναστροφών με σκοπό το μεγάλωμα της δουλειάς ή του εαυτού σου. Στην ζωή σου μπαίνουν σημαντικοί άνθρωποι που σου διδάσκουν ό,τι χρειάζεσαι για να ανταπεξέρθεις καλύτερα στη ζωή σου. Περιμένεις περισσότερα πάρε-δώσε, προτάσεις και συμφωνίες με το εξωτερικό ή ασυνήθιστης για σένα υφής. Η σχέση με τα αδέρφια σου βελτιώνεται, καθώς βρίσκετε κοινό έδαφος και περνάτε καλύτερα μαζί. Έχεις γενικώς πολλές και καλές ιδέες και η ταχύτητα με την οποία κινείσαι και σκέφτεσαι, αυξάνεται.

Σκορπιός

Μια αίσθηση ηρεμίας στην πολυπραγμοσύνη έρχεται μαζί με τον Δία στον Τοξότη, καθώς δίνεις στον εαυτό σου την άδεια να κάνει μόνο αυτά που αγαπά και θεωρεί απαραίτητα για την πρόοδό του και, κυρίως, να είναι μόνο με αυτούς που αγαπά και συνεισφέρουν στην πρόοδό του. Μετά τις εξάρσεις του τελευταίου χρόνου, αράζεις σε πιο ανάλαφρες αναζητήσεις, οι οποίες όμως σε κάνουν πλουσιότερο, είτε πρόκειται για τα χρήματα που σου αποφέρουν, είτε για τις εμπειρίες. Μέσα σε αυτό το χαλάρωμα τονώνεται η διάθεσή σου για σεξ και φαγητό και καλό θα ήταν να κρατήσεις τις ισορροπίες στο σημείο που κρίνεις ότι χρειάζεται. Θα είσαι επίσης συναισθηματικά και υλικά πιο γενναιόδωρος, αυτό όμως να το αφήσεις να συμβεί.

Τοξότης

Η είσοδος του κυβερνήτη σου στο ζώδιο σου είναι πραγματικά η ευκαιρία σου να λάμψεις και να επιταχύνεις την πρόοδό σου στη ζωή, είτε προσωπικά, είτε επαγγελματικά. Αρχίζεις και πάλι να εμπιστεύεσαι το μυαλό σου, τις ομάδες των ανθρώπων που σε περιστοιχίζουν και κυρίως, ανακτάς την αισιοδοξία σου για τη ζωή εν γένει. Γίνεσαι περισσότερο γενναιόδωρος και ομαδικός, έχεις καλύτερες και πιο πρωτοποριακές ιδέες, μαθαίνεις πράγματα και βλέπεις τους ορίζοντες σου να διευρύνονται μέσα από το/-α άτομο/-α που μπαίνουν στη ζωή σου. Ξαναπιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις τα πράγματα να συμβούν στη ζωή σου και το κάνεις. Ό,τι είναι παλιό, φθαρμένο και κυρίως παράταιρο με την ανάγκη σου να κάνεις το επόμενο βήμα σαν άνθρωπος, επαγγελματίας, σύντροφος, γονιός, παιδί κοκ, μένει πίσω χωρίς δεύτερη σκέψη. Περιστοιχίζεσαι από άτομα που σε πιστεύουν, σε υποστηρίζουν και σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου. Ακριβώς επειδή είσαι προσανατολισμένος στο καινούριο και το καλύτερο, αυτό προσελκύεις στη ζωή σου. Μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή, από έναν άνθρωπο, μέχρι μία δουλειά, ένα γνωστικό αντικείμενο ή ένα συμβάν καθοριστικό για τη ζωή σου. Εσύ φρόντισε να μην γίνεις υπερφίαλος, ισχυρογνώμων και φανατικός μέσα σε όλο αυτό και κυρίως να μη δαπανήσεις όλο αυτό το χάρισμα μόνο στη διασκέδαση.

Αιγόκερος

Ο Δίας στον Τοξότη έρχεται να σε ξαλαφρώσει από αρκετά πράγματα που πρέπει να αφήσεις πίσω σου ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις μπροστά. Στο παιχνίδι μπαίνουν νέα δεδομένα (ή παλιά έρχονται στο φως) που σου επιτρέπουν να συγχωρέσεις τον εαυτό σου και τους άλλους, καθώς αντιλαμβάνεσαι ότι το κλείσιμο παλιών υποθέσεων σου ανοίγει καινούριους δρόμους. Είσαι πιο ανοιχτός στο να δοκιμάσεις καινούριες και δη εναλλακτικές προσεγγίσεις στην φροντίδα της ψυχολογικής και σωματικής σου υγείας. Κυρίως όμως επιστρατεύεις τον αναλυτικό σου νου (μείον τη συνηθισμένη απαισιοδοξία) για να λήξεις προβλήματα, φοβίες, κουτσομπολιά και πιάνει. Αισθάνεσαι κάπως γυμνός χωρίς το πρόβλημα, όμως σταδιακά συνηθίζεις.

Υδροχόος

Μέγα αντίδοτο στη δύσκολη ψυχολογία του έτους αποτελεί ο Δίας στον Τοξότη, καθώς σε απογειώνει στα επίπεδα που αρέσκεσαι να λειτουργείς. Νέες παρέες και ομάδες, υποστηρικτικές ως προς το ποιος είσαι και το ποιος θέλεις να γίνεις είναι το μενού του έτους. Δίνεις στις εξωεπαγγελματικές ασχολίες και την επιμόρφωσή σου τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεται κι έτσι βλέπεις τη ζωή σου να κάνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που έχεις φανταστεί για τον εαυτό σου. Το μυαλό σου τρέχει με χίλια και το χρησιμοποιείς για να κάνεις σχέδια και για να ευεργετήσεις τις ομάδες με τις οποίες ανακατεύεσαι. Μέχρι και στην πολιτική φτάνεις αν δεν σε προλάβει ο έρωτας.

Ιχθύς

Σε ξενίζει το ότι έχεις την ευκαιρία να βάλεις τις γνώσεις και τις ιδέες σου σε πρακτική εφαρμογή με τον Δία στον Τοξότη. Επαγγελματικά γίνεται ένας μέντορας, δεινός υποστηρικτής και μπουλντόζα που σου ανοίγει τον δρόμο προς τα πάνω. Γίνεται καινούριο αντικείμενο, δουλειά ή επαγγελματικός κύκλος, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Σε προσωπικό επίπεδο σηματοδοτεί το επόμενο βήμα από μία απλή σχέση σε μία δέσμευση ζωής, μέσα από την σφραγίδα της κοινωνίας σε αυτό που ήδη αποτελεί έναν γάμο νοών και καρδιών. Έχεις την ευκαιρία να αφήσεις το στίγμα σου στον κόσμο και να μάθεις ότι το να χρησιμοποιείς το μυαλό σου είναι εξίσου πολύτιμο με τη διαίσθησή σου.

*εξωτερικοί λέγονται οι πλανήτες που κινούνται σε μεγαλύτερη απόσταση από τον Ήλιο από ότι η Γη (τρόπον τινά «εκτός» της τροχιάς της).

*ιεροί ονομάζονται οι πλανήτες που έχουν επιτύχει συγκεκριμένο βαθμό ανάπτυξης οι ίδιοι ως ολοκληρωμένες οντότητες, πράγμα που καθιστά την επίδρασή τους στον μικρόκοσμο αναβολικής, εποικοδομητικής φύσης.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5