1821 Digital Gallery
Νίπτουν τας χείρας τους οι αρμόδιοι υπουργοί για την εξαγορά εταιρείας από τα Σκόπια

Νίπτουν τας χείρας τους οι αρμόδιοι υπουργοί για την εξαγορά εταιρείας από τα Σκόπια

Έντονη αντίδραση από την αντιπολίτευση
© EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Αποστάσεις λαμβάνουν οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας για την εξαγορά της εταιρείας του αντιπροέδρου, και φίλου του πρωθυπουργού Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, από τη ΔΕΗ μετά τις αποκαλύψεις του ΣΚΑΪ σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία έχει αρνητικά κεφάλαια, τα πάγιά της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου. Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση ζητά εξηγήσεις και καταγγέλλει ότι η απόφαση εξαγοράς ελήφθη πριν την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας της εν λόγω εταιρείας είναι αρνητικός. Όπως επισημαίνεται, επίσης, ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017 η ΔΕΗ την εξαγοράζει δύο μήνες πριν τη συμφωνία των Πρεσπών έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ. 

Το δημοσίευμα προχωρά και σε ορισμένες βασικές παρατηρήσεις σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας οι οποίες είναι οι εξής:

1. Έχει αρνητικά κεφάλαια
2. Τα πάγιά της είναι μόνο 600.000 δηνάρια 
3. Έχει το 40% των ζημιών του κλάδου ενώ έχει μόνο το 11% του τζίρου
4. Μία εταιρεία με μόνο 36 άτομα προσωπικό
5. Ο δείκτης πιστωτικής ικανότητας αρνητικός που σημαίνει δεν αγοράζει κανείς, και
6. Έχει γράψει ζημιές το 2017

Σχετικα
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται ρολό κοτόπουλου - Εντοπίστηκε σαλμονέλα
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται ρολό κοτόπουλου - Εντοπίστηκε σαλμονέλα

To 1,2 και 5 όχι μόνο δεν δικαιολογούν τα 5 εκατ. ευρώ, αλλά ούτε καν την αγορά με μηδενική αξία. 

Μανιάτης: Η απόφαση εξαγοράς ελήφθη πριν την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων

Ερώτηση για το ζήτημα κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιάννης Μανιάτης, από τις απαντήσεις ωστόσο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη προκύπτει ότι το ένα υπουργείο «φωτογραφίζει» το άλλο για την ολοκλήρωση του deal. 

Σχετικα
Βόρεια Μακεδονία: Ήττα για τον Ζόραν Ζάεφ στις δημοτικές εκλογές
Βόρεια Μακεδονία: Ήττα για τον Ζόραν Ζάεφ στις δημοτικές εκλογές

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις των δύο υπουργών, ο κ. Μανιάτης σημειώνει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών του «απαντά ότι είναι αναρμόδιος να απαντήσει, παρά το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, δηλ. ο βασικός μέτοχος του 51%, κ Γ. Χουλιαράκης ως Αν. Υπουργός Οικονομικών, έχει εγκρίνει την απόφαση της ΔΕΗ. Τώρα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή». 

Αντίστοιχα, ο κ. Γ. Σταθάκης απαντά ότι η πρόταση εξαγοράς έγινε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία, πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών, και βεβαίως ότι έχει την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών. 

Ο Γιάννης Μανιάτης καταγγέλλει επίσης ότι η απόφαση εξαγοράς ελήφθη πριν την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων. «Το αξιοπερίεργο (;) της απάντησης του κ Γ. Σταθάκη, είναι ότι οι οίκοι που έκαναν τις διαπραγματεύσεις και τις διαγωνιστικές διαδικασίες με τον κ. Ανγκιούσεφ, ολοκλήρωσαν το έργο τους τον Απρίλιο του 2018, αλλά η εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ έγινε στις 05.2.2018, και η απόφαση εξαγοράς από το Δ.Σ. πάρθηκε την αμέσως επόμενη μέρα, στις 06.2.2018, δηλ. 2 τουλάχιστον μήνες πριν την ολοκλήρωση των νομικών, οικονομικών και φορολογικών διερευνήσεων της εξαγοράς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται ουσιαστικά για μια εταιρεία μηδενικής αξίας, με τα χρήματα να καταλήγουν, όχι στον μητρικό όμιλο της EDS, αλλά στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού, Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ» σχολιάζει ο βουλευτής της ΔΗΣΥ. 

Εξηγήσεις ζητά η ΝΔ

«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη Δ.Ε.Η. που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη και πρόσθεσε: «Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα».

Δείτε την απάντηση Σταθάκη.

Δείτε την απάντηση Χουλιαράκης.

Πληροφορίες: skai

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5