Visual Browsing
Τσίπρας στον ΟΗΕ: «Χρειαζόμαστε μια ηγεσία τύπου Μαντέλα» (video)

Τσίπρας στον ΟΗΕ: «Χρειαζόμαστε μια ηγεσία τύπου Μαντέλα» (video)

Μίλησε στα αγγλικά για τον ηγέτη της Νοτίου Αφρικής και την Ελλάδα που «βγαίνει από τη λιτότητα προστατεύοντας τους αδύναμους»
© EPA/JUSTIN LANE

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού από το βήμα της 73ης συνέλευσης των κρατών μελών του Οργανισμού Ηνωμένου Εθνών. Μια σύνοδος για τον πρώτο Αφρικανό ηγέτη της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το έργο και την προσωπικότητα του εκλιπόντος αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικού με αναφορές στην Ελλάδα που «κατάφερε να προασπίσει τα δικαιώματα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας αλλά και αυτά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας». Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στα αγγλικά.

Ολόκληρη η ομιλία Τσίπρα στον ΟΗΕ έχει ως εξής: 

tsiprass

«Είμαι από μία χώρα πολύ μακριά από αυτήν του Νέλσον Μαντέλα. Παρόλα αυτά, η χώρα μου είναι αυτή που έχει εμπνεύσει τα δημοκρατικά ιδεώδη, για τα οποία αυτός έδωσε μάχες και ήταν έτοιμος να διακινδυνεύσει ακόμα και τη ζωή του. Ωστόσο, στον αιώνα που πέρασε, ο Νέλσον Μαντέλα ήταν αυτός που ενέπνευσε αυτά τα δημοκρατικά ιδεώδη και τα κράτησε ζωντανά μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες. Σήμερα, το όραμά του και οι πράξεις του είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, την ώρα που ο κόσμος μας είναι αντιμέτωπος με υπαρξιακές προκλήσεις. Αύξηση των πολέμων και των συγκρούσεων, διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, ενίσχυση του ρατσισμού και έκρηξη του φονταμενταλισμού. Η σημερινή συγκυρία απαιτεί ένα πρότυπο ηγεσίας σαν αυτό του Νέλσον Μαντέλα. Ένα ακούραστο μαχητή της ανεξαρτησίας, της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Και την ίδια ώρα, έναν υπεύθυνο ηγέτη και επιδέξιο διπλωμάτη, ο οποίος είναι έτοιμος να κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς για να πετύχει αυτούς τους στόχους. Γιατί πιστεύω, πως αυτή ήταν η δύναμή του. Ήταν ένας αγωνιστής που απέδειξε με τη στάση του, την προσήλωσή του στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένας αγωνιστής που γαλουχήθηκε στη ριζοσπαστική Αριστερά, την πάλη ενάντια στην αποικιοκρατία και τα 27 χρόνια φυλακίσεων. Και έγινε ο πολιτικός άνδρας που μεταμόρφωσε όλη αυτή την οργή και τις φυλακίσεις σε μια αξιοθαύμαστη ενέργεια, προκειμένου να πετύχει τη συμφιλίωση, την ενότητα και την ειρήνη. «Εάν μπορούμε να μάθουμε να μισούμε, μπορούμε να μάθουμε και να αγαπάμε» είχε πει ο Μαντέλα. Σε μία ιστορική συγκυρία που το πολιτικό μομέντουμ μας τραβά βίαια στο παρελθόν, πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε την ανατροπή. 

Η κοινωνική πρόοδος και η ειρήνη δεν χαρίζονται. Κερδίζονται μέσα από αγώνες και συμβιβασμούς. Η πατρίδα μου τα βίωσε και τα δύο. Και σήμερα, η Ελλάδα έχει καταφέρει: Να βγει από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας, έχοντας προστατεύσει τους πιο αδύναμους. Να διευρύνει τα δικαιώματα ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, να ενισχύσει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας και να προασπίζεται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Να διαχειριστεί τις άνευ προηγουμένου προσφυγικές ροές, διασφαλίζοντας παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να επιλύσει διεθνείς διαφορές, όπως το ονοματολογικό ζήτημα με τους βόρειους γείτονές μας, την πΓΔΜ. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Νέλσον Μαντέλα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα και να μας εμπνέει να βελτιωνόμαστε, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είτε για να ξεπεράσουμε συγκρούσεις όπως αυτή στη Συρία και να βρούμε λύσεις για το Παλαιστινιακό, είτε για να πετύχουμε τους στόχους του ΟΗΕ, είτε για να στηρίξουμε την ανάπτυξη στην Αφρική».

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5